Οπλικά συστήματα

Εξοπλιστική ''κούρσα'' - Πως Τουρκία & Κίνα ενισχύουν το Πακιστάν - Σε ετοιμότητα η Ινδία

Είναι γνωστό, ότι οι σχέσεις  της Κίνας και του Πακιστάν με την Ινδία, είναι τεταμένες και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν έλθει σε πολεμική σύρραξη, λόγω της αμφισβήτησης παραμεθόριων περιοχών.

Αυτό όμως που πρωτίστως απασχολεί τους Στρατιωτικούς Αξιωματούχους της Ινδίας, είναι ότι το Πακιστάν, εμβαθύνει τον στρατιωτικό του εξοπλισμό υποστηριζόμενο, με οπλικά συστήματα από την Τουρκία και από την Κίνα.

Ο περσινός πόλεμος μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έναντι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατέδειξε σαφώς, το αποφασιστικό πλεονέκτημα που θα μπορούσαν να φέρουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) τού Αζερμπαϊτζάν, με στόχο τα στρατεύματα των Αρμενίων, κατέστρεψαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, άρματα μάχης, συστήματα αεροπορικής άμυνας και πυροβολικό  και έστρεψαν την ισορροπία του πολέμου, υπέρ της χώρας που υποστηρίζεται από την Τουρκία. 

Ο πόλεμος κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ήταν σαφής απόδειξη του στρατηγικού πλεονεκτήματος, που παρέχουν τα ένοπλα αεροσκάφη στις χώρες που τα κατέχουν.

Να υπενθυμίσουμε, ότι οι ΗΠΑ, ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε ένοπλα αεροσκάφη Predator στο Αφγανιστάν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και έκτοτε, πολλές χώρες τις παράγουν και εξάγουν, ιδίως το Ισραήλ, η Τουρκία και η Κίνα.

Η Τουρκία, έχει πουλήσει τα οπλισμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν,  Ουκρανία, το Κατάρ και στη Λιβύη μέχρι στιγμής. 

Η Πολωνία, έγινε πρόσφατα το πρώτο έθνος του ΝΑΤΟ, που αγόρασε 24 αεροσκάφη Bayraktar TB2 από την Τουρκία και σύμφωνα με αναφορές, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη, η Λετονία, μπορεί να ακολουθήσει το ίδιο.

Πολλές άλλες χώρες, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να αγοράσουν τουρκικά ένοπλα αεροσκάφη.

Υπήρξαν αναφορές ότι το Πακιστάν, έχει εκδηλώσει βαθύ ενδιαφέρον για την απόκτηση αεροσκαφών TB2 από την Τουρκία , μετά από τους ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς που απολαμβάνουν και τα δύο έθνη, αυτές οι εικασίες θα μπορούσαν σύντομα να αποδειχθούν πραγματικότητα.

Το Πακιστάν, είναι επίσης γνωστό ότι έχει αποκτήσει 50 οπλισμένα αεροσκάφη Wing Loong II από την Κίνα, τα οποία σύμφωνα με επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσαν να αποδειχθούν «εφιάλτης για ινδικούς σχηματισμούς εδάφους σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου», με την Ινδία, να έχει την ελάχιστη ικανότητα να αποκρούσει εξελιγμένα όπλα.

Επίσης τόσο η Κίνα όσο και το Πακιστάν, ενισχύουν τις μη επανδρωμένες επιθέσεις τους, ενώ η Ινδία ετοιμάζεται να μισθώσει τα αμερικανικά και ισραηλινά οπλισμένα αεροσκάφη, για να ενισχύσει την ικανότητά της στα σύνορα.

Η Κίνα, εξάγει τα μοντέλα CH-4 και Wing Loong I και τώρα Wing Loong II σε πολλές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, το Ιράκ και η Ιορδανία.

 Οπλίζει επίσης το γειτονικό Πακιστάν της Ινδίας, με προηγμένα αεροσκάφη επίθεσης και οι δύο χώρες, διαπραγματεύονται για κοινή παραγωγή ορισμένων μοντέλων.

Βλέποντας η Ινδία, την ενίσχυση του Πακιστάν, με οπλικά συστήματα οπλισμένων drone και αεροσκαφών από Τουρκία, αλλά κυρίως από την Κίνα, τροποποίησε με την σειρά της τον στρατηγικό της σχεδιασμό.

Η Ινδία, έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής, τα εισαγόμενα από το Ισραήλ drone Searcher και Harop, αλλά μόνο για σκοπούς επιτήρησης και αναγνώρισης.

Ο νέος στόλος, θα έχει περισσότερες δυνατότητες, όσον αφορά τις δυνατότητες και τα όπλα κατά της παρεμβολής, αναφέρουν αναφορές.

Το Ινδικό Ναυτικό, εφοδιάστηκε με δύο αεροσκάφη Predator, που μισθώθηκαν από την αμερικανική εταιρεία General Atomics. 

Τα αεροσκάφη MQ-9B SeaGuardian, θα αναπτυχθούν για αποστολές μεγάλης εμβέλειας στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο της Βεγγάλης.

Με αντοχή 33 ωρών και ικανότητα να πετάει 40.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα αεροσκάφη MQ-9B αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για το Ναυτικό, για να παρακολουθεί τις απέραντες περιοχές του ωκεανού.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η EurAsian Times, η Ινδία είναι πιθανό, να προμηθευθεί  αεροσκάφη MQ-9 Predator-B κατασκευασμένα από τις ΗΠΑ,  μετά από αναφορές, για την απόκτηση των Heron TP UAVs προς μίσθωση από το Ισραήλ.

Νωρίτερα τον Μάρτιο , ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ότι η χώρα ενέκρινε την αγορά έως και 30 drone από τη General Atomics, με κόστος 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα αεροσκάφη «θα δώσουν στο Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, τη δυνατότητα να παρακολουθεί καλύτερα τα κινεζικά πολεμικά πλοία στο νότιο Ινδικό Ωκεανό και να εξοπλίσει τον στρατό, για να επιτύχει στόχους κατά μήκος των επίμαχων συνόρων Ινδίας-Πακιστάν στα Ιμαλάια»

Τα αεροσκάφη έχουν τεράστια δύναμη πυρός, με το Reaper οπλισμένο με τέσσερις πυραύλους Hellfire και δύο βόμβες 227 κιλών, ενώ ο SeaGuardian είναι εξοπλισμένος, για να διεξάγει αντι-υποβρυχιακό πόλεμο και θαλάσσια επιτήρηση.

Αυτές οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, άνοιξαν το δρόμο για τη χώρα να αποκτήσει, πιο θανατηφόρα όπλα και να μοιραστεί πληροφορίες με τις ΗΠΑ.

Κορυφαία συμφωνία, ότι ένα από τα έργα στα οποία εργάζεται  η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας ( HAL), είναι μοντελοποιημένο, στο αμερικανικό έργο Skyborg, στο οποίο πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οχήματα θα συνεργαστούν με επανδρωμένα αεροσκάφη.

Εν κατακλείδι, η τρέχουσα δεκαετία θα γίνει μάρτυρας μιας αξεπέραστης κούρσας, για ένοπλα επιθετικά αεροσκάφη, τα οποία αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή, τόσο για τα οικονομικά τους όσο και για την επιθετική τους ικανότητα σε έναν πόλεμο.

Με την Ινδία, να οπλίζεται με Αμερικανικά και Ισραηλινά drone  και το Πακιστάν να στρέφεται προς την Κίνα και την Τουρκία, ο μελλοντικός πόλεμος, είτε πρόκειται για τους απέραντους ωκεανούς είτε για περιοχές μεγάλου υψομέτρου, φαίνεται σαφώς μη επανδρωμένος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ