Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Πυρηνική εγκατάσταση Yongbyon: Ετοιμάζει όλεθρο η Βόρεια Κορέα

Το καθεστώς Κιμ, ετοιμάζεται να ξεκινήσει ή έχει ήδη ξεκινήσει την επανεπεξεργασία πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν δραστηριότητες στην επαρχία North Pyongan της Βόρειας Κορέας.

Αυτήν την εβδομάδα ένα άρθρο της εφημερίδας 38 North σημείωσε, ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν «αυξημένη δραστηριότητα, στο Εργαστήριο Ραδιοχημικών (RCL)» στο Κέντρο Πυρηνικής Επιστημονικής Έρευνας Yongbyon της Βόρειας Κορέας ,η οποία συνεχίζεται από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι δείχνει η δραστηριότητα.

 

Το άρθρο, το οποίο ανέφερε εικόνες από τη Maxar Technologies, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει «καμία οριστική απόδειξη» ότι το θερμικό εργοστάσιο (ατμός) της εγκατάστασης, «λειτουργεί με σκοπό μια νέα  εξαγωγή πλουτωνίου από αναλωμένο καύσιμο», και ότι είναι πιθανό  η δραστηριότητα να αποτελεί ένδειξη ότι τα ραδιενεργά απόβλητα υφίστανται επεξεργασία ή κάποιο είδος συντήρησης.

Η χαρτογράφηση Maxar, δείχνει ότι το θερμικό εργοστάσιο λειτουργεί από τα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Το εργοστάσιο, το οποίο δεν λειτουργεί συνεχώς, λειτούργησε τελευταία για μια περίοδο δύο εβδομάδων το 2018.

Φαίνεται επίσης, να υπάρχουν νέα χαρακτηριστικά με σκούρο χρώμα κοντά στην τοποθεσία του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου (UEP) στο Yongbyon. όπου νέα φράγματα φέρονται να χτίζονται στην περιοχή του αντιδραστήρα. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτά τα έργα θα χρησιμεύσουν «για τον καλύτερο έλεγχο της παροχής νερού ψύξης, η οποία είναι απαραίτητη για την ασφαλή επανεκκίνηση του αντιδραστήρα 5 MWe και για τη σύνδεση του νέου πειραματικού αντιδραστήρα ελαφρού νερού (ELWR)».

«Η δυνατότητα, είτε αλλαγής είτε αναβάθμισης της χωρητικότητας ψύξης της αίθουσας φυγοκέντρησης είναι ένα ζήτημα, δεδομένου ότι ο πλεονασμός στο σύστημα ψύξης θα συμβάλει στη διασφάλιση της αδιάκοπης λειτουργίας της εγκατάστασης», ανέφερε η έκθεση.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι προβλήματα ψύξης έχουν σημειωθεί στο παρελθόν -το 2014- αφού καταγράφηκε αντικατάσταση τριών μονάδων και μιας ακόμη πέρυσι η οποία δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί.

Η εγκατάσταση βρίσκεται στην επαρχία North Pyongan, στο βορειοδυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας , σε μια επαρχία που συνορεύει με την Κίνα . Ξεκίνησε την κατασκευή το 1980 και ολοκληρώθηκε το 1986. Η εγκατάσταση και η εργασία που έγινε εκεί υπήρξε συχνά αντικείμενο διαπραγματεύσεων, ιδίως το 1994, όταν στα πλαίσια συμφωνίας οδήγησε στο κλείσιμο του πειραματικού αντιδραστήρα 5 MWe στο Yongbyon, αν και αργότερα επαναλειτούργησε μετά την κατάργηση του Συμφωνημένου Πλαισίου.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, δορυφορικά δεδομένα από την ίδια εταιρεία, Maxar Technologies, έδειξαν ότι η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική. Αυτά τα δεδομένα, που κοινοποιήθηκαν στο CNN, έδειξαν ότι η Ρωσία διεξήγαγε δοκιμές όπλων στις βορειότερες περιοχές της επικράτειάς της, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής των συστημάτων τηλεκατευθυνόμενης αόρατης τορπίλης γνωστή με τη κωδική ονομασία Ποσειδών.

 

Τέλος, επειδή η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε πρόσφατα δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, όλα τα μάτια της Δύσης έχουν στραφεί  στη χώρα αυτή, καθώς εμπειρογνώμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. Ένα άρθρο στο NBC News, το οποίο ανέφερε τα δεδομένα του Maxar τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι η δραστηριότητα στην εγκατάσταση του Yongbyon έδειξε ότι το καθεστώς Κιμ «ετοιμάζεται να ξεκινήσει ή έχει ήδη ξεκινήσει την επανεπεξεργασία πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα».

Η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τις Μεγάλες Δυνάμεις και από χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Βόρεια Κορέα, επιτείνουν την αγωνία και την αβεβαιότητα της ανθρωπότητας και καθίσταται το μέλλον αβέβαιο, για τις επόμενες γενιές ακόμη και για την ίδια την ανθρωπότητα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ