Οπλικά συστήματα

«Eλληνικά» θωρακισμένα στον Χαφτάρ μέσω Αιγύπτου; - Το σενάριο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες

Έντονο είναι το παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες μετά την συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης. Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα είς βάρος των Ελληνικών συμφερόντων και κατά των Αιγυπτιακών, κάτι που όπως φένεται έχει ενεργοποιήσει της δύο πλευρές.  

Οι τριμερείς συμμαχίες της Ανατολικής Μεσογείου που ενισχύονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες, πρόκειται να αξιοποιηθούν στο έπακρο, καθώς οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας δημιουργούν ένα σκηνικό έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες στην περιοχή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα συμφέροντα είναι πολλά για όλες τις πλευρές, και γι’ αυτό το λόγο κάθε σενάριο είναι πιθανό. Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, αλλά και Ισραήλ, έχουν δημιουργήσει μια δύναμη κοινών συμφερόντων με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας και όλα δείχνουν πως πλησιάζουν οι πρώτες δράσεις της συμμαχίας.

Η ενεργοποίηση των τριμερών σχημάτων της ανατολικής Μεσογείου τίθεται ως ένας εκ των πρώτων στόχων της Ελληνικής διπλωματίας η οποία κινείται πρώτη και ακολουθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ήδη αξιωματούχοι του Χαφτάρ στέλνουν μήνυμα προς την Ελλάδα,  ενώ και ο Ν. Δένδιας όπως ανέφερε λίγο πριν το Πενταπόσταγμα, έστειλε τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη. 

Αθήνα και Κάιρο επισπεύδουν τις διακασίες και ήδη το πρώτο βήμα είχε γίνει με την επίσκεψη Καμπά στο Κάιρο, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Πενταπόσταγμα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με δεδομένη την όλο και μεγαλύτερη ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών, και συζητήθηκαν οι δυνατότητες κοινής κατάρτισης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για τη βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων και των δύο στρατών.

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν επίσης μία σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο κ. Φαρίντ επαίνεσε τις ισχυρές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων των δύο φιλικών εθνών, οι οποίες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή. 

Πάντως από την επίσκεψη βγήκαν και αρκετά στοιχεία στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το πρώτο θέμα ήταν η εκπαίδευση των Ελληνικών Απάτσι στο Αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο και η εκπαίδευση Αιγυπτίων χειριστών ελικοπτέρων σε ελληνικούς εξομοιωτές.

Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι όταν είχε γίνει η πρώτη συνεκπαίδευση με αυτό το πλοίο, οι Αιγύπτιοι είχαν δηλώσει στους έλληνες ομολόγους τους ότι θα πρέπει να νοιώθουν σε αυτό το πλοίο σαν να είναι «δικό» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, στην ατζέντα ήταν και το ζήτημα με τα θωρακισμένα ερπυστριοφόρα BMP-1 που αποσύρει ο ελληνικός στρατός και τα παραχωρεί στον αιγυπτιακό.

Θεωρητικά το Κάιρο ενδιαφερόταν αρχικά για να θέσει αυτά τα οχήματα στην χερσόνησο του Σινά όπου υπάρχει έντονη δράση ισλαμιστών ριζοσπαστών και τζιχαντιστών.

Ωστόσο από την στιγμή που Δένδιας και Σούκρι συμφώνησαν πως η κυβέρνηση της Τρίπολης που υπέγραψε με τους Τούρκους δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση, παρά την διεθνή αναγνώριση, πολλά είναι τα σενάρια που γεννιούνται.

Σε πηγαδάκια τόσο δημοσιογραφικά αλλά και όχι μόνο, υπήρξε η ιδέα και η άποψη της πιο ενεργής ενίσχυσης του Χαφτάρ, του αντιπάλου της Τρίπολης, με πιο δραστικό τρόπο. Μια ιδέα που ακούστηκε ήταν ορισμένα, αν όχι όλα τα πρώην ελληνικά BMP-1 να περάσουν από τα χέρια του αιγυπτιακού στρατού στα χέρια των ενόπλων του Χαφτάρ.

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία έχει ήδη στείλει προς ενίσχυση του Σαράτζ πολεμοφόδια, οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο ανασταλτικός παράγοντας για την Αθήνα είναι ότι κάτι τέτοιο θα την ενέπλεκε επί της ουσίας σε ένα πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με την Τουρκία στην Λιβυκή έρημο και κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν, στην φιλοσοφία της ελληνικής πολιτικής ως τρόπος αντίδρασης.

Πάντως όπως είχε αναφέρει σε αποκλειστικό του άρθρο το Πενταπόσταγμα, σχολιάζοντας την ομιλία του Σιάλα στο κανάλι της Λιβύης Αλ-Αχαρ, ο Λίβυος ερευνητής και νομικός εμπειρογνώμονας Τζαμάλ Σαλούφ δήλωσε στο Al Marsad ότι η συμφωνία αυτή είναι μια σαφής αναγνώριση της τουρκικής Κύπρου, τονίζοντας ότι αυτό το βήμα θα ωθήσει τη Λιβύη σε έναν proxy war με την Ελλάδα.

Ο Σαλούφ εξήγησε ότι η συμφωνία αυτή είναι μια απόπειρα της Τουρκίας να εμποδίσει την κατανομή των φυσικών αερίων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου με την Αίγυπτο. Προσθέτει ότι απειλεί επίσης τα συμφέροντα της Ιταλίας και της Μάλτας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δικαστική διαμάχη που μπορεί να κλιμακωθεί σε μια πλήρη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ αυτών των μεσογειακών χωρών. Δήλωσε ότι ο επικεφαλής του GNA της Τρίπολης, Fayez al-Sarraj, έχει εμπλέξει αποτελεσματικά τη Λιβύη στα συνεχιζόμενα μεσογειακά προβλήματα θαλάσσιας οριοθέτησης. 

Η Αθήνα θα μπορούσε να κινηθεί έξυπνα. Η εμπλοκή στον πόλεμο της Λιβύης έστω και με την παράδοση αρμάτων στην Αίγυπτο, τα οποία εν συνεχεία θα πήγαιναν στον Χαφτάρ δεν θα ήταν μία κακή ιδέα.

Επίσης η αποστολή κλιμακίου της ΕΥΠ για να συλλεχθούν πληροφορίες, μόνο καλό θα έκανε στη χώρα μας, ιδού η ευκαιρία λοιπόν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ