Εθνική Φρουρά
Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Διάσταση απόψεων ανάμεσα στο υπουργείο Άμυνας και Οικονομικών της Κύπρου για τις γυναίκες υπαξιωματικούς στην Εθνική Φρουρά

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Κύπρο για τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στη δομή του κράτους σε σχέση με τις βαθμίδες ιεραρχίας. Σε αυτό το πλαίσιο την Δευτέρα σημειώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών ως προς το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης και διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία εις βάρος γυναικών μόνιμων Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι αμφοτέρων των Υπουργείων εξέφρασαν την αδυναμία τους για διεξαγωγή αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα μπορούσε να δείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Από την πλευρά τους, οι Βουλευτές υπέδειξαν τον κίνδυνο καταδίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση προσφυγής των επηρεαζόμενων γυναικών υπαξιωματικών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έδωσαν περιθώριο ενός μηνός στα δύο ενδιαφερόμενα Υπουργεία να διαβουλευθούν επί του θέματος πρώτα σε τεχνοκρατικό επίπεδο και κατόπιν να υπάρξει συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρός της, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο Άμυνας στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, διά της οποίας διατύπωνε εισηγήσεις για επίλυση του θέματος που προέκυψε με τις γυναίκες υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς. Έκανε λόγο για μια «συμβιβαστική πρόταση» του Υπουργείου Άμυνας με την οποία το ΥΠΑΜ επιθυμεί να αποφύγει τη δικαστική αντιπαράθεση.

Απαντώντας στην επισήμανση της Διευθύντριας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, Έλενας Οικονομίδου-Αζίνα, ότι οι εισηγήσεις του Υπουργείου Άμυνας απορρίφθηκαν γιατί δεν είναι εφικτές, εφόσον δεν προνοούνται από τη νομοθεσία και θα δημιουργήσουν διακρίσεις, η κ. Χαραλαμπίδου ρώτησε τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών αν αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει αδικία και αν έχουν εισηγήσεις για αποκατάστασή της.

Ακόμη, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών υπαξιωματικών από την Κυπριακή Δημοκρατία, υποδεικνύοντας προς τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών ότι οφείλουν να μπουν σε διαβούλευση. Πρόσθεσε ότι το θέμα συζητείται στη Βουλή από τις 6 Δεκεμβρίου 2021, σημειώνοντας ότι, εάν η υπόθεση φθάσει στο ΕΔΑΔ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί να καταβάλει μεγάλες αποζημιώσεις.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ζητήσει μέσω επιστολής συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών εντός του ερχομένου Απριλίου, αφού προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ των Γενικών Διευθυντών των δύο Υπουργείων. Επιπλέον ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή και η αλληλογραφία των δύο Υπουργείων επί του θέματος.

Αφότου υπέδειξε την ανάγκη για εξεύρεση τεχνοκρατικής λύσης στο ζήτημα, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρώτησε τους εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών για το μέγεθος του προβλήματος που προέκυψε. Οι εκπρόσωποι και των δύο Υπουργείων είπαν δεν μπορούσαν να διεξαγάγουν αναλογιστική μελέτη, γιατί δεν είναι αδύνατη η συλλογή σχετικών δεδομένων και δεν είναι γνωστό πόσες γυναίκες υπαξιωματικοί επηρεάζονται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...