Κύπρος

Ένα ακόμα λιθαράκι στη στενότερη στρατιωτική συνεργασία Κύπρου- ΗΠΑ

Μόνο τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη της αμερικανικής ναυαρχίδας στην Κύπρο τις προάλλες καθώς όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΦ, η Κύπρος πρόσθεσε πρόσφατα ένα ακόμα λιθαράκι στην στενότερη στρατιωτική της συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023, υπεγράφη στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το πρώτο Πρόγραμμα Κοινών Δράσεων Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του New Jersey για το έτος 2024. Το Πρόγραμμα υπέγραψε από πλευράς της ΕΦ ο Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Αλκιβιάδης Αλκιβιάδη και από πλευράς Εθνοφρουράς του New Jersey, ο Αντισυνταγματάρχης Kevin J. Murphy. 

Η συνομολόγηση του Προγράμματος έγινε στο πλαίσιο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) ως το 100ο μέλος στο «State Partnership Program – SPP», των ΗΠΑ, η οποία επικυρώθηκε στις 21 Ιουλίου 2023 με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας μεταξύ της ΚΔ και της Πολιτείας του New Jersey. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη διεξαγωγή ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων, ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης επί εξειδικευμένων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμμετοχή προσωπικού σε σχολεία και σεμινάρια τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αμερική, τα οποία προάγουν τόσο τη διαλειτουργικότητα όσο και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. 

Αποτελεί δε συνέχεια μιας σειράς πρόσφατων εξελίξεων που επιβεβαιώνουν την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΦ και των ΕΔ των ΗΠΑ, όπως η Συμφωνία Αλληλοϋποστήριξης σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (Acquisition and Cross-Servicing Agreement - ACSA), που υπεγράφη στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, που υπεγράφη στις 29 Δεκεμβρίου 2022, η απόφαση για άρση του εμπάργκο πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Κύπρο, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων που έχουν υλοποιηθεί μεταξύ των ΕΔ των 2 χωρών. 

Το Πρόγραμμα Κοινών Δράσεων με την Πολιτεία του New Jersey, εντάσσεται σε ένα ευρύ πλέγμα στρατιωτικών συνεργασιών τις οποίες αναπτύσσει η ΕΦ με τις EΔ φίλων χωρών. Αποτελεί επίσης απτή απόδειξη της δέσμευσης και βούλησης για αναβάθμιση της περιφερειακής και ευρύτερης διεθνούς πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας, καθότι έχει αναγνωριστεί ότι η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και η προαγωγή της ασφάλειας και σταθερότητας, προϋποθέτει πολυμερή και πολύπλευρη δράση.

Να υπενθυμίσουμε πως όπως δημοσίευσε το Πενταπόσταγμα πριν λίγες ημέρες, η ναυαρχίδα του 6ου στόλου, Mount Whitney, αγκυροβόλησε στη Λάρνακα και την επισκέφτηκε και ο Πρόεδρος της Κύπρου

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο λιμάνι της Λάρνακας, από όπου επιβιβάστηκε στο Mount Whitney του 6ου στόλου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού συνοδεία της Αμερικανίδας Πρέσβεως κας Julie Fisher, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Πρώτον, η παρουσία μου εδώ και η παρουσία των Αμερικανών καταδεικνύει το γεγονός ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως και υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο Κυβερνήσεις για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας, στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Έχουμε έναν οδικό χάρτη εξελίξεων που θέλουμε να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, εξελίξεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ