Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

«Ράπισμα» στην Τουρκία με τη ναυαρχίδα του 6ου στόλου να αγκυροβολεί στη Λάρνακα

Ένα ακόμα ράπισμα στο κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο και μέσα από αυτό και στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Μετά την άσκηση των F-22 ανατολικά της Κύπρου και πάνω από τα κατεχόμενα τον Οκτώβριο του 2022 με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία και ενόχλησε ιδιαίτερα την Άγκυρα, η ναυαρχίδα του 6ου στόλου, Mount Whitney, αγκυροβόλησε στη Λάρνακα και την επισκέφτηκε και ο Πρόεδρος της Κύπρου

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο λιμάνι της Λάρνακας, από όπου επιβιβάστηκε στο Mount Whitney του 6ου στόλου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού συνοδεία της Αμερικανίδας Πρέσβεως κας Julie Fisher, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Πρώτον, η παρουσία μου εδώ και η παρουσία των Αμερικανών καταδεικνύει το γεγονός ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως και υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο Κυβερνήσεις για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας, στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Έχουμε έναν οδικό χάρτη εξελίξεων που θέλουμε να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, εξελίξεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων.

Δεύτερον, η παρουσία μου εδώ καταδεικνύει τον ρόλο που επιχειρούμε να διαδραματίσουμε, ειδικότερα στην παρούσα φάση, με τον τραγικό πόλεμο στο Ισραήλ. Βλέπουμε καθημερινά τα όσα εκτυλίσσονται, μέσα και από την προσπάθειά μας να δημιουργηθεί ένας θαλάσσιος διάδρομος για να αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ήδη υπάρχει στην Κύπρο ανθρωπιστική βοήθεια.

Σήμερα που μιλάμε βρίσκεται στο Ισραήλ τεχνική ομάδα από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου βλέπουν κάποιες λεπτομέρειες και θα έχουμε αυτή τη βδομάδα επίσκεψη και από το Ισραήλ αλλά και κάποια ευρωπαϊκά κράτη.

Και σε πολιτικό επίπεδο, ακριβώς για το συγκεκριμένο θέμα, την Τρίτη θα ταξιδέψω αυθημερόν στην Αίγυπτο και μετά στην Ιορδανία για να δούμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό το συντομότερο να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο ρόλος μας εδώ είναι ρόλος μιας χώρας πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ευελπιστούμε σύντομα να τερματιστεί αυτή η κατάσταση που βλέπουμε. Είναι τραγικά τα όσα βλέπουμε καθημερινά.

Και ως Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, με εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και με όλα τα γειτονικά κράτη, να βοηθήσουμε – πάντα στον βαθμό του δυνατού, θέλω να το επαναλαμβάνω αυτό συνεχώς – στα θέματα που μπορούμε, ειδικότερα σε θέματα ανθρωπιστικής φύσεως».

Ερωτηθείς για τη σύντομη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα στο Ντουμπάι και για τη συνομιλία τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ενημέρωσα τον ΓΓ για όλα αυτά που γίνονται στη νεκρή ζώνη, αυτά που γίνονται στον Άγιο Δομέτιο, αλλά και γενικότερα για την προσέγγιση των κατοχικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή ο ΓΓ μου ανέφερε επίσημα ένα άλλο όνομα, μια άλλη προσωπικότητα που προτίθεται να διορίσει (ως απεσταλμένο του για το Κυπριακό).

Ενημέρωσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αναμένει τις απαντήσεις. Η δική μας απάντηση θα δοθεί τη Δευτέρα και η ίδια ενημέρωση ήρθε και μέσα από τη Μόνιμη μας Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη που ενημερώθηκε για την πρόθεση του ΓΓ, όπως επίσης ενημερώθηκε και ο Διαπραγματευτής από τη Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ κα DiCarlo.

Ελπίζω να έχουμε σύντομα εξελίξεις. Επαναλαμβάνω, η δική μας απάντηση θα δοθεί τη Δευτέρα».

Ερωτηθείς τι διημείφθη μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου Προέδρου κατά τη σύντομη επαφή τους στο Ντουμπάι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ήταν μια συζήτηση γενικότερα για το Κυπριακό, για την ανάγκη να δημιουργηθούν εξελίξεις, να λυθεί το Κυπριακό, κάτι που όπως του ανέφερα θα βοηθήσει να ενισχυθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις και γενικότερα να δημιουργηθούν στην περιοχή μας τέτοιες συνθήκες που θα είναι προς όφελος όλων των κρατών».

Σε ερώτηση για τη Chevron και πώς προχωρούν οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Aπό την αρχή η πρόθεσή μας ήταν να έχουμε θετική κατάληξη με τη Chevron. Η παρουσία της στην ΑΟΖ είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ευρύτερα και οι σχέσεις που προανέφερα με τις ΗΠΑ.

Έχουμε θετική απάντηση, έχουμε κάποιες λεπτομέρειες τελικές που θα δούμε, αλλά ναι, είμαστε στον σωστό δρόμο, έτσι ώστε να προχωρήσουμε ως είχε σχεδιαστεί. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η ίδια πρόθεση υπήρξε από την αρχή των συζητήσεων και με τη Chevron».

Από την πλευρά της η Πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι: «Απολαμβάνουμε την απίστευτη συνεργασία μεταξύ των ομάδων των χωρών μας που εργάζονται τόσο σκληρά για να φέρουν ασφάλεια και σταθερότητα, ειδικότερα στους πολίτες αυτής της περιοχής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας», πρόσθεσε, εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ