Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Προκαλούν οι Τούρκοι στον Άγιο Δομέτιο και οι Κύπριοι απαντούν με άσκηση μάχης εντός κατοικημένης περιοχής

Εντατική είναι η εκπαίδευση στην Κύπρο στο αντικείμενο της μάχης εντός κατοικημένων περιοχών καθώς στη μεγαλόνησο έχουν εντρυφήσει στο γεγονός πως αν τα πράγματα έρθουν έτσι που φέρουν μια νέα πολεμική αναμέτρηση με τα κατοχικά στρατεύματα, σημαντικό μέρος αυτής θα διεξαχθεί εντός αστικού ιστού.

Σε αυτό το πλαίσιο την Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η τελική φάση του ταχύρρυθμου Σχολείου Αγώνα εντός Κατοικημένων Τόπων των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Τάξεως 2022, το οποίο διοργανώθηκε από την η 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού. 

Κατά τη διάρκεια του Σχολείου, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με τμήματα Μονάδων Εθνοφυλακής της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), αριθμού Δόκιμων Εφέδρων Αξιωματικών και Συμβασιούχων Οπλιτών, των Μονάδων της οργανώτριας Ταξιαρχίας. Η δραστηριότητα κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθότι το προσωπικό εκπαιδεύτηκε στις τακτικές που χρησιμοποιούνται στον συγκεκριμένο τύπο αγώνα και δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλαγούν εμπειρίες και τεχνογνωσία, μεταξύ του "παλαιού" και του "νέου" προσωπικού της ΕΦ. Επιστέγασμα του Σχολείου, ήταν η πραγματοποίηση Άσκησης διπλής ενέργειας, με σενάριο άμυνας Ομάδας σε οργανωμένο κατοικημένο τόπο και επίθεση Διμοιρίας. 

Μέρος της Άσκησης παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο οποίος διαπίστωσε το επίπεδο της εκπαίδευσης που έτυχαν οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί Τάξεως 2022 κατά τη διάρκεια του σχολείου και συνεχάρη το προσωπικό της Ταξιαρχίας και ιδιαίτερα τους Εθνοφύλακες και Εφέδρους για την εθελοντική τους συμμετοχή, την διαχρονική συνεισφορά και το ανιδιοτελές ενδιαφέρον τους για την ΕΦ

Η εκπαίδευση σε αγώνα εντός κατοικημένης περιοχής γίνεται πιο επίκαιρος παρά ποτέ και από τα όσα γίνονται στην περιοχή του Αγίου Δομετίου. Δεν είναι άσχετο με την κρισιμότητα των γεγονότων πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε την Κυριακή μη προγραμματισμένη επίσκεψη στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, πλησίον του «Σπιτιού της Μαρίας», για να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που λαμβάνονται στην περιοχή από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την τουρκική παραβίαση στη νεκρή ζώνη.

Κατά την εκεί παραμονή του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής και επισκέφθηκε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Δύναμης.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην εκεί μετάβασή του είπε: «Ήρθα για να δω ο ίδιος προσωπικά τι έχει γίνει, την παραβίαση που έχει γίνει από τον κατοχικό στρατό, αλλά περισσότερο για να συνομιλήσω με τον κόσμο, με τους κατοίκους της περιοχής.

Είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικό να ακούσω από τους ίδιους. Και οφείλω να πω ότι απ’ όλα όσα μου μετέφεραν αισθάνονται ασφαλείς. Συζήτησα μαζί τους αν υπάρχουν άλλα μέτρα στα οποία μπορεί να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Είχαμε κάποιες συζητήσεις και αυτά που ανέφεραν φυσικά θα ληφθούν υπόψη.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ