Ερντογάν
Κύπρος

Θέλουν τον πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ-Επίσκεψη Ερντογάν στις 12 Ιουνίου στα κατεχόμενα της Κύπρου-Επιδιώκει λύση α λα τούρκα

Ο Ερντογάν μετά την επανεκλογή του ξεκινάει περιοδεία σε "αδελφά κράτη" προς την Τουρκία, αρχίζοντας από το ψευδοκράτος της ΤΔΒΚ  στην Κύπρο που θα αποτελέσει τον πρωτο σταθμό αυτής. 

Μονοήμερη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με άρθρο της YENI SAFAK"Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, θα καταγράψει για άλλη μια φορά τις θέσεις της Τουρκίας για λύση στο νησί.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ξεκινά συμβολικά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό για τη νέα περίοδο. Διατηρώντας την παράδοσή του, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί την ΤΔΒΚ, η οποία αναφέρεται ως «Ευρεία Γεωγραφία της Ανατολίας», στις 12 Ιουνίου και το Αζερμπαϊτζάν στις 13 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, θα καταγράψει για άλλη μια φορά τις θέσεις της Τουρκίας για λύση στο νησί.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επαναλάβει το μήνυμά του ότι η Τουρκία είναι υπέρ της εύρεσης λύσης.

Μια μέρα μετά, ο Ερντογάν θα μεταβεί στο αδελφό κράτος του Αζερμπαϊτζάν. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ilham Aliyev κατά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν στις 13 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, οι δύο Πρόεδροι θα δώσουν μηνύματα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Καύκασο.

Εκ νέου καταγραφή των τουρκικών θέσεων για δύο(2) κράτη στην Κύπρο

Το τουρκικό δημοσίευμα επικυρώνει αυτό που ήδη είναι γνωστό σε όλους μας, ότι δηλαδή η Τουρκία ουδόλως θα αλλάξει την στάση της σε σχέση με το Κυπριακό,  ενώ αναμένουμε να πράξει το ίδιο και για την "Γαλάζια Πατρίδα" και τις  διεκδικήσεις της σε βάρος μας στο Αιγαίο και την Θράκη.

Ο Ερντογάν επιθυμεί  a la turka εύρεση λύσης στο Κυπριακό, στη βάση δύο (2) ισότιμων κρατών που θα έχουν ίσα δικαιώματα στον πλούτο της ΑΟΖ της Μεγαλονήσου.

Αυτό βέβαια έρχεται σε εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών, που δέχονται ως μόνη λύση την ύπαρξη ενός κράτους στη βάση Δικοινοτικής-διζωνικής Ομοσπονδίας.

Οι Θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας

 Υπενθυμίζεται ότι στις θεμελιώδεις διατάξεις του κράτους της Κύπρου από ιδρύσεώς του, στα άρθρα 1 , 185 και 182  αναφέρονται ρητά τα εξής:

Άρθρο 1. "Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρητος και κυρίαρχος Δημοκρατία Προεδρικού συστήματος"

Άρθρο 185. " Η καθολική ή μερική Ένωσις της Κύπρου μεθ' οιουδήποτε άλλου κράτους ή η χωριστή ανεξαρτησία αποκλείονται"

Άρθρο 182. "Οι θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος δεν δύνανται να τροποποιθώσι δια μεταβολής, προσθήκης ή καταργήσεως.... "

Κατόπιν των παραπάνω αντιλαμβανόμαστε γιατί σύμφωνα με το άρθρο 185, 182 και 1, το ψευδοκράτος στην Κύπρο δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη υπόσταση Διεθνώς, όπως επίσης  και η ισότιμη κυριαρχία δύο κρατών που επιθυμούν οι Τούρκοι στο νησί, αλλά και οι τυχόν σκέψεις του Ερντογάν για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Τελεία και Παύλα.

Ο ρόλος της Μέρκελ στο Κυπριακό- Ευκαιρίες και Κίνδυνοι

Υπενθυμίζεται  ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Γερμανία, έβγαλε είδηση για το Κυπριακό, με την εκδήλωση πρόθεσης της Γερμανίας να εμπλακεί διπλωματικά ενεργά στην προσπάθεια επίλυσής του.

Σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle (DW), ο Χριστοδουλίδης ανέφερε για πρώτη φορά δημόσια ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν μεταξύ εκείνων που εξετάστηκαν για την  θέση του απεσταλμένου της ΕΕ για την Κύπρο.

Θα φανεί τους επόμενους μήνες εάν τα σχέδια  Βερολίνου και Βρυξελλών θα υλοποιηθούν με παρέμβαση της Μέρκελ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, εάν λυθεί το Κυπριακό, θα είναι ευκολότερο να βρεθεί λύση και στο τουρκοελληνικό πρόβλημα.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης, μαζί με αυτά στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που θα μπορούσαν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης για πολλά χρόνια ακόμα."

Η ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΕΕ και δη της Μέρκελ για επίλυση του Κυπριακού είναι στη σωστή κατεύθυνση, ιδίως σε μια περίοδο που η τουρκική οικονομία είναι κάκιστη και ο νεοεκλεγείς Ερντογάν στην Προεδρία, έχει απόλυτη ανάγκη ζεστού χρήματος.

Οπωσδήποτε θα ήμασταν αφελέστατοι αν πιστεύαμε ότι ο Ερντογάν θα διολισθήσει από την θέση του για δύο κράτη στην Κύπρο και θα επιλυθεί ως δια μαγείας το Κυπριακό.

Εκείνο όμως που πιστεύουμε είναι ότι η διπλωματική προσπάθεια της ΕΕ, θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για επικαιροποίηση - παγίωση των θέσεων των κρατών μελών της για το Κυπριακό, απομονώνοντας την Τουρκία ακόμη περισσότερο όντας αδιάλλακτη.

Ωστόσο υπάρχει κίνδυνος προσπάθειας από την Άγκυρα για συνεκμετάλλευση του Κυπριακού φυσικού αερίου σε συνεργασία με ΕΕ και Κύπρο, χωρίς επίλυση του Κυπριακού. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ