Κύπρος

Σφοδρή αντίδραση του ψευδοκράτους σε NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ- Έρχονται εξελίξεις

Μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλώσει τον πήχυ της έντασης στο Αιγαίο λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύει, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με το ψευδοκράτος στην Κύπρο, το οποίο επιμένει να αμφισβητεί τα  κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αντίδραση του ψευδοκράτους σε NAVTEX της Κυπριακης Δημοκρατίας

"Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) αντέδρασε στην κυκλοφορία της NAVTEX λόγω των προετοιμασιών γεώτρησης στο 12ο οικόπεδο της λεγόμενης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (GCA ) έχει δηλώσει  μονομερώς στην Ανατολική Μεσόγειο", αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ , επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

"Η περιοχή  συμπίπτει επίσης με αυτή που έχει λάβει άδεια η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, για λογαριασμό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε γραπτή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι παρακολουθούνται στενά οι μονομερείς δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, οι οποίες αυξάνουν της ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνεται ότι παρά όλες τις προειδοποιήσεις, η Νότια Κύπρος επιμένει να συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν αποφεύγει να αυξάνει τις εντάσεις, λόγω της αδιάλλακτης νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων που είναι πλέον εμφανής στην Διεθνή κοινότητα.

 Το ΥΠΕΞ της ΤΔΒΚ υπενθυμίζοντας την ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας της προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση για τους πόρους υδρογονανθράκων στην περιοχή και την πρόταση της Τουρκίας, η οποία είναι η εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο, να διοργανώσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των σχετικών μερών, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ο συνιδιοκτήτης του νησιού της Κύπρου. Έχει ίσο δικαίωμα σε όλους τους φυσικούς πόρους εντός και γύρω από το νησί. Εκφράζουμε με κάθε ευκαιρία ότι εμείς, ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, προτιμούμε να επιλυθεί το ζήτημα μέσω διαλόγου και συνεργασίας· Το 2011, το 2012 και το 2019, και τελικά την 1η Ιουλίου 2022, παρουσιάσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιμένει να επωφελείται από το status quo στο νησί συνεχίζοντας τις δραστηριότητές της σε βάρος του σφετερισμού των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι όσο συνεχίζονται οι επίμονες και μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής διοίκησης, η ΤΔΒΚ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα και θα λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της μαζί με την Τουρκία."

Τι μέλλει γενέσθαι

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται πως το ψευδοκράτος συνεχίζει την αταλάντευτη στάση του υποστηριζόμενο από τον Ερντογάν στη λύση των 2 κρατών στην Κύπρο, τα οποία έχουν μάλιστα και ίσα δικαιώματα από την εκμετάλλευση των υδογονανθράκων της Μεγαλονήσου, κατά παράβαση όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο υιοθετεί ως μόνη οδό επίλυσης του Κυπριακού, την ύπαρξη ενός κράτους στην βάση μιας δικοινοτικής -διζωνικής Ομοσπονδίας.

Εκτίμησή μας είναι ότι εφόσον επικρατήσει ο Ερντογάν στις επικείμενες εκλογές, η αδιάλλακτη στάση της χώρας του και του ψευδοκράτους θα συνεχιστούν σε σχέση με την Κύπρο, με τον κίνδυνο στρατιωτικής ανάφλεξης να είναι ορατός στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εάν επικρατήσει ο Κιλιντζάρογλου ωστόσο, αναμένουμε την επανέναρξη των συνομιλιών με την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό σε πρώτο χρόνο, χωρίς ωστόσο να αναμένουμε θεαματική στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ