Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία: "Κίνηση ματ" από Κιλιτσντάρογλου - Εξαγγέλλει πως θα επαναπατρίσει τους πρόσφυγες στη Συρία μέσα σε δυο χρόνια

«Θα στείλουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας από τη Συρία πίσω στην πατρίδα τους μέσα σε δυο χρόνια το αργότερο», είπε ο κ. Κιλιτσντάρογλου κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Εσκίσεϊρ (Δορύλαιον, περίπου 350 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης).


Σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα, η Τουρκία έχει υποδεχθεί 3,7 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι χαίρουν προσωρινής διεθνούς προστασίας

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεσμεύτηκε χθες Τρίτη πως θα επαναπατρίσει τους πρόσφυγες οι οποίοι εγκατέλειψαν τη Συρία εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε στη χώρα αυτή το 2011 μέσα σε δύο χρόνια εάν ο ίδιος και η παράταξή του επικρατήσουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Ο υποψήφιος δεν διευκρίνισε πώς θα εφαρμόσει το αν μη τι άλλο φιλόδοξο σχέδιο. Ειδικοί επισημαίνουν πως νομικά, είναι κάθε άλλο παρά απλό να κληθούν –ή να αναγκαστούν– οι Σύροι πρόσφυγες, που χαίρουν προσωρινής διεθνούς προστασίας στην Τουρκία, να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Η υπόσχεση του κ. Κιλιτσντάρογλου καταγράφεται καθώς εντείνεται η δυσαρέσκεια έναντι των προσφύγων στην Τουρκία, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

«Τι κάνουν 3,6 εκατομμύρια Σύροι στη χώρα μας;» ρώτησε ρητορικά ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως η παρουσία τους επιδεινώνει το πρόβλημα της ανεργίας, μολονότι ταυτόχρονα προειδοποίησε εναντίον του «ρατσισμού» εναντίον των προσφύγων.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από το 2010, κατηγορεί συχνά τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 69 ετών, πως εφαρμόζει χρεοκοπημένη εξωτερική πολιτική και υπόσχεται να επιδιώξει βελτίωση των σχέσεων με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα, η Τουρκία έχει υποδεχθεί 3,7 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν από την πλευρά του έχει εξαγγείλει σχέδια για την «εθελοντική» επιστροφή στη Συρία ως και 1 εκατομμυρίου προσφύγων, κυρίως σε τομείς στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να κατέχει πολλές ζώνες κι έχει εγκαταστήσει βάσεις.

Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η αναμέτρηση της 14ης Μαΐου ανάμεσα στον κ. Κιλιτσντάρογλου και τον κ. Ερντογάν –κυρίαρχο του πολιτικού παιγνιδιού στην Τουρκία από τα χρόνια του 2000– θα είναι αμφίρροπη.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...