Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

«Έτσουξε» την Τουρκία η άφιξη αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στην Κύπρο

Η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενοχλήσει έντονα τόσο την Άγκυρα όσο και το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Το γεγονός δε πως αυτές τις ημέρες στάθμευσε στο λιμάνι της Λεμεσού το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του 6ου στόλου «Σαν Χουάν» εξόργισε την Άγκυρα καθώς βλέπει πως πλέον οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν είναι φιλικές προς αυτήν αλλά ενισχύουν και την συνεργασία τους με την ένα κράτος που η ίδια θεωρεί πως δεν υπάρχει, παραβλέποντας την διεθνή νομιμότητα.

Η επίσκεψη δε του νεοεκλεγέντα προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο αμερικανικό υποβρύχιο, έκανε την Άγκυρα να «βγει από τα ρούχα της» και να δώσει εντολή στο ψευδοκράτος να εκδώσει μια οργισμένη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας: «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) καταδίκασε έντονα την αγκυροβόληση του υποβρυχίου USS San Juan που ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) στο λιμάνι της Ρωμαίικης Διοίκησης.

Σε γραπτή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ, τονίστηκε ότι η Ρωμαίικη διοίκηση συνεχίζει να διαταράσσει την ατμόσφαιρα σταθερότητας και ειρήνης στο νησί και την Ανατολική Μεσόγειο αυξάνοντας τις δραστηριότητες εξοπλισμού της και σημειώθηκαν τα εξής:

“Καταδικάζουμε έντονα την αγκυροβόληση του Αμερικανικού επιθετικού υποβρυχίου USS San Juan σε λιμάνι της Ρωμαίικης διοίκησης. Δηλώνουμε επανειλημμένα ότι η άρση του περιορισμού των πωλήσεων όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωμαίικη διοίκηση και τα επακόλουθα βήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Τουρκοκυπριακού λαού θα ενθαρρύνουν τον εξοπλισμό στη Ρωμαίικη διοίκηση”.

Υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωμαίικης διοίκησης Μιχάλης Γιωργάλλας έκανε δηλώσεις ότι θα αγοράσουν οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ τονίστηκε ότι οι εξελίξεις έδειξαν ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν τη Ρωμαίικη διοίκηση στον εξοπλισμό με συστηματικό τρόπο.

Στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι οι Ρωμιοί πρέπει να κατανοήσουν αυτή την κατάσταση και ότι ο κίνδυνος της ασφάλειας του Τουρκοκυπριακού λαού θα έχει απαντήσεις και σημειώθηκαν τα εξής: “Η μητέρα Πατρίδα, Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα δράσουν αποφασιστικά ενάντια στις απειλές για τον Τουρκοκυπριακό λαό και την ασφάλεια της Τουρκίας. Η ιστορία επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα μας έναντι των απειλών για την ασφάλεια μας. Η πολιτική των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν τον εξοπλισμό της Ρωμαίικης διοίκησης εμποδίζει τη δημιουργία του απαραίτητου περιβάλλοντος σταθερότητας και ειρήνης στη Νήσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η πολιτική εμποδίζει επίσης την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς συμφωνίας στο νησί λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες”».

Η επιλογή που έχει κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ουάσιγκτον να ενισχύσει την Κύπρο και την Ελλάδα προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Άγκυρας, μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν είναι και όλα δείχνουν πως όσο η Τουρκία θα τηρεί την στάση που έχει τα τελευταία χρόνια, μια στάση που την πηγαίνει ακόμα πιο μακριά από τις ΗΠΑ και πιο κοντά στην Ρωσία, τόσο οι επιλογές της κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι μονόδρομος υπέρ των ελληνικών και κυπριακών θέσεων που ούτως ή άλλως είναι εκείνες της διεθνούς νομιμότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...