Γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ
Κύπρος

Ζήτημα ημερών το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην Κύπρο

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένει το Υπουργείο Ενέργειας στην Κύπρο το πλάνο ανάπτυξης για το κοίτασμα «Αφροδίτη», σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία κληθείσα να σχολιάσει κριτική ότι η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, απάντησε πως η κυβέρνηση δεν είναι επενδυτής, αλλά προωθεί όλες τις ενέργειες μέσα από τεράστιες προσπάθειες ώστε ο εταιρείες να προχωρούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Και σας διαβεβαιώ ότι οι εταιρείες προχωρούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις κατά γράμμα», συμπλήρωσε σύμφωνα με την Κυπριακή ιστοσελίδα philenews, προσθέτοντας εξάλλου πως η Ιταλική ΕΝΙ δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από το 1950 προτού προχωρήσει στην αξιοποίηση των αιγυπτιακών κοιτασμάτων, για την οποία χρειάζονταν υποδομές.

«Η Chevron μπαίνει στην τελική ευθεία ανάπτυξης του Αφροδίτη όπου σίγουρα ο ρόλος του Υπουργείου είναι πολύ κρίσιμος στο να βεβαιωθεί ότι το πλάνο που αναμένουμε εντός των ημερών θα είναι πλάνο ανάπτυξης το οποίο θα είναι παρόμοιο με το αρχικό ή, σε κάθε περίπτωση, θα συμφέρει και θα αποδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία τα εισοδήματα τα οποία μας αναλογούν», είπε.

Σημείωσε εξάλλου πως η νέα γεώτρηση που αναμένεται στο «Αφροδίτη» εντός του πρώτου μισού του 2023, θα καταδείξει τις ακριβείς ποσότητες του κοιτάσματος, «για να γνωρίζει ακριβώς η Κυπριακή Δημοκρατία αν η αξιοποίηση θα γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο».

Η κ. Πηλείδου είπε πως χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός την γειτνίαση των τεμαχίων 6 και 7 με το 5 και 10 και πρόσθεσε πως για αυτό τον σκοπό η κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση με τις εταιρείες για πιθανές συνέργειες η οποία θα θεσμοθετηθεί μέσα από τη δημιουργία ενός φόρουμ στο οποίο θα συζητείται αυτό το θέμα μηνιαίως για να αξιοποιηθούν οι συνέργειες που προκύπτουν.

Πιθανές συνέργειες

Σε ερώτηση για τις πιθανές συνέργειες, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε σε εξοικονομήσεις όπως τη χρήση ενός γεωτρύπανου που φθάνει στην περιοχή για μια γεώτρηση και για γεώτρηση άλλης εταιρείας, καθώς και σε κοινές υποδομές, οι οποίες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορα κοιτάσματα.

Τόνισε ωστόσο ότι «τόσο οι εταιρείες όσο και εμείς συμφωνούμε ότι δεν θα αναλωθούμε σε συζητήσεις για έργα τα οποία να καθυστερούν το πλάνο ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι έγνοια είναι η αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων το συντομότερο δυνατό.

Αναφορικά με τη λύση ενός πλωτού τερματικού για αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων (FPSO), η κ. Πηλείδου είπε πως είμαστε πολύ θετικοί στην εξέταση αυτού του ενδεχομένου και έχουμε ζητήσει να εξεταστεί διότι αναβαθμίζει και το ρόλο της ίδιας της Κύπρου στο κομμάτι της αξιοποίησης και εξαγωγής προς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως το θέμα του πλωτού τερματικού θα εξεταστεί κατά την κατάρτιση του πλάνου ανάπτυξης της ΕΝΙ η οποία εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο. Σημείωσε όμως ότι η ΕΝΙ έχει εγκαταστάσεις μεταφοράς φυσικού αερίου την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ