Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Ενεργειακά γκάζια από Κύπρο-Ισραήλ! Πρόοδος στο ζήτημα των κοιτασμάτων "Αφροδίτη" και "Ισάϊ"- Πράσινο φως για επένδυση-"μαμούθ"

Ουσιαστική πρόοδο στο ζήτημα των κοιτασμάτων "Αφροδίτη" και "Ισάϊ", με στόχο τη δίκαιη και ταχεία επίλυση του θέματος που προέκυψε, ανακοίνωσαν οι υπουργοί ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, σύμφωνα με το ΡΙΚ.

Σε κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων, μετά τη συνάντηση στη Λευκωσία της υπουργού Ενέργειας, Νατάσας Πηλείδου, με την ισραηλινή ομόλογό της, Καρίν Ελχαράρ, αναφέρεται ότι οι ομάδες εργασίας έχουν σημειώσει πρόοδο στις βασικές πτυχές του θέματος και έχουν αναπτύξει χάρτη πορείας για μελλοντικές δομημένες διαπραγματεύσεις.

Προστίθεται ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία, σχετικά με τις πιθανότητες μιας σύντομης και δίκαιης διευθέτησης του ζητήματος και ενθάρρυναν τις εμπλεκόμενες εταιρείες να συνεχίσουν τον μεταξύ τους διάλογο.

Η Νατάσα Πηλείδου δήλωσε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται το κοινό όραμα για πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, διαφοροποιώντας τις πηγές και διαδρομές ενέργειας προς την Ευρώπη. Πρόσθεσε πως οι συζητήσεις των Υπουργείων, οδηγούν σε αμοιβαία επωφελή διευθέτηση του θέματος των κοιτασμάτων "Αφροδίτη" και "Ισάι", τόσο όσον αφορά στη διμερή συμφωνία, όσο και για τους όρους εντολής για τον εμπειρογνώμονα που θα οριστεί.

Η Καρίν Ελχαράρ δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, η επίσπευση της προσπάθειας για ταχεία, διαφανή και δίκαιη διευθέτηση.

Νέες επενδύσεις στην Αφροδίτη

Την ίδια στιγμή, οι πετρελαϊκές εταιρείες που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα φυσικού αερίου Αφροδίτη ενέκριναν μια επένδυση 192 ​​εκατομμυρίων δολαρίων για την έναρξη γεώτρησης στα κυπριακά ύδατα, δήλωσε την Κυριακή η ισραηλινή εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου NewMed Energy, σύμφωνα με δημοσίευμα των ΜΜΕ.

Το ποσό θα καλύψει άλλες δαπάνες ανάπτυξης για το υπεράκτιο έργο στο τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ), μετέδωσε το Reuters. Η γεώτρηση, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023, θα επιβεβαιώσει πόση ποσότητα φυσικού αερίου βρίσκεται στο πεδίο, το οποίο υπολογίζεται σε 124 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ανέφερε η NewMed.

Η NewMed έχει μερίδιο 30% στην Aphrodite, ενώ η Chevron και η Shell έχουν μερίδιο 35% η καθεμία.

Οι εταίροι εξετάζουν επιλογές ανάπτυξης, είπε η NewMed, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης του πεδίου με υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην περιοχή ή της σύνδεσής του με την ανάπτυξη σχεδίων για κοντινά περιουσιακά στοιχεία στην Αίγυπτο.

Τα νέα έρχονται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά εναλλακτική προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Κυπριακά πεδία

Τα νέα έρχονται σχεδόν ένα μήνα αφότου η γαλλική TotalEnergies και η ιταλική Eni ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στο κοίτασμα Cronos-1 στα ανοικτά της Κύπρου. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) αερίου στη θέση τους.

Η TotalEnergies και η Eni ξεκίνησαν τον Μάιο τις εργασίες γεώτρησης στο Cronos-1 prospect στο υπεράκτιο Block 6.

Η Κύπρος και οι εταιρείες "ήδη επεξεργάζονται τρόπους για να επισπεύσουν και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση αυτής της νέας ανακάλυψης, (η οποία θα) συμβάλει στις προσπάθειες της Ευρώπης να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια", δήλωσε τότε το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

Η τελευταία ανακάλυψη προσθέτει άλλα τρία σημαντικά ευρήματα φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Αφροδίτης στο τεμάχιο 12 των 4,5 tcf, με άδεια στην αμερικανική εταιρεία Chevron, τη βρετανική Shell, καθώς και άλλους εταίρους.

Τον Δεκέμβριο, ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil και η Qatar Energy υπέγραψαν σύμβαση για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και καταμερισμό της παραγωγής στα ανοικτά της Κύπρου.

Ιστορικό

Η NewMed δήλωσε τον Μάιο ότι προχωρά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη στην ανοικτή θάλασσα της Κύπρου «για να συνεργαστεί με ένα πλοίο γεωτρήσεων για να ανοίξει το πρώτο πεδίο παραγωγής στο κοίτασμα».

Τον Απρίλιο, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί σε έργα αγωγών φυσικού αερίου, με νέα εστίαση στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προβλέπεται να μειωθούν κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φέτος. Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Μόσχας ανέρχονται πλέον στο 9% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ αντί του 40% που καταγράφηκε πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ