Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Επιβεβαίωση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για πιέσεις μετά την άρση του εμπάργκο! NYT: Η Κύπρος θα μπορούσε να στείλει όπλα στην Ουκρανία

Η Κύπρος «θα ήταν έτοιμη να εξετάσει» τη μεταφορά ορισμένων από τα όπλα και τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία εάν «αντικατασταθούν με άλλο στρατιωτικό μηχανισμό ίσης ισχύος και ικανοτήτων», δήλωσε ο Μάριος Πελεκάνος, κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δήλωση στους New York Times. Ανέφερε πολυάριθμες συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες, κατά τις οποίες «συζητήσαμε επίσης αυτό το ενδεχόμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κύπρου, επιβεβαιώνουν πρόσφατο ρεπορτάζ του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, στο οποίο αναφέραμε πως μετά την άρση του εμπάργκο στην Κύπρο, ξεκινούν πιέσεις για αποστολή ρωσικών όπλων της ΕΦ στην Ουκρανία.

Η Αμερικανική εφημερίδα με εκτενές ρεπορτάζ της για προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, κάνει αναφορά στην άρση του εμπάργκο στην Κύπρο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, κάτι που της επιτρέπει να αγοράσει αμερικανικά όπλα. Μια κίνηση, αναφέρει το άρθρο, που ήταν αρκετά χρόνια σε εξέλιξη και είχε ως στόχο να απομακρύνει την Κύπρο από τη ρωσική επιρροή.

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε στους ΝΥΤ ότι η Κύπρος είναι τώρα «μια πιθανή επιλογή» ως προμηθευτής στην Ουκρανία. Η άρση του εμπάργκο αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Κάτι όμως που δε σημαίνει ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να στείλει τα ρωσικά της όπλα στην Ουκρανία, τονίζεται στο άρθρο.

«Δεδομένων των σοβαρών απειλών για την ασφάλεια που τίθενται σε καθημερινή βάση από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, η σημερινή αρχιτεκτονική ασφαλείας της Κύπρου θα πρέπει να παραμείνει ανέπαφη», είπε ο κ. Πελεκάνος στους ΝΥΤ.

Επιπροσθέτως, το άρθρο σημειώνει ότι η Κύπρος βρισκόταν υπό εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ για 35 χρόνια, που επιβλήθηκε για να βοηθήσει στην εξομάλυνση των εντάσεων μετά τη σύγκρουση που χώρισε το νησί. Εκείνη την περίοδο, η Κύπρος στράφηκε στη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια στη Ρωσία για όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Σήμερα, το απόθεμά της με τουλάχιστον 10 πυραυλικά συστήματα Tor και Buk που μπορούν να καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα μπόνους στον μαχόμενο ουκρανικό λαό.

Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, προστίθεται, έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει νέα και καλύτερα όπλα προς αντικατάσταση, κάτι που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μια κούρσα εξοπλισμών στη σύγκρουση με την Τουρκία.

Ο Μπράντλεϊ Μπόουμαν (Bradley Bowman), πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και ανώτερος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο FDD δήλωσε στους ΝΥΤ ότι η άρση του εμπάργκο όπλων θα επιτρέψει επίσης σε άλλα δυτικά έθνη να μεταφέρουν γρήγορα τα αμερικανικής κατασκευής όπλα τους στην Κύπρο χωρίς να λάβουν πρώτα έγκριση από την Ουάσιγκτον. Αυτό, είπε, θα μπορούσε να αναπληρώσει τα οπλοστάσια της Κύπρου με νεότερα, συμβατά με το ΝΑΤΟ συστήματα, εάν μεταφέρει τα μετασοβιετικά όπλα και πυρομαχικά της στην Ουκρανία.

«Αναμένεται ότι η Κύπρος θα καταργήσει σταδιακά τα σημερινά της όπλα με συστήματα που είναι συμβατά με το ΝΑΤΟ, έχοντας απομακρυνθεί από τη Ρωσία και τους κατασκευαστές σε άλλα αδίστακτα κράτη», αναφέρει το άρθρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Καταλήφθηκε η Παμπιέντα και προχωρούν στο Κουράχοβο οι Ρώσοι-Αμερικανός Συνταγματάρχης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο τελειώνουν όλα στην Ουκρανία (Βίντεο)

Εισήλθαν οι Ρώσοι στο Κουράχοβο μετά την Μαρίνκα ενώ η Πολεμική τους Αεροπορία ισοπεδώνει ουκρανικές δυνάμεις στο...
Ελληνοτουρκικά 0

Η Τουρκία «έγραψε» εκεί που ξέρει την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση απογείωσε το ΚΑΑΝ και έκλεισε την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Χίου

Νέες παράνομες Τουρκικές NAVTEX συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κλείνουν την καρδιά του...