Κύπρος

Στρατιωτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ εκνευρίζει την Τουρκία

Κύπρος και Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική τους άσκηση εντός κυπριακού εδάφους την Κυριακή, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ, ο οποίος θα επισκεφθεί το νησί.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου επιβεβαίωσε ότι η άσκηση έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, αλλά απέφυγε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι ισραηλινές ναυτικές μονάδες θα πραγματοποιήσουν άσκηση στην Κύπρο , στην οποία θα συμμετάσχουν και «πολλά πολεμικά αεροσκάφη».

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Philenews, η άσκηση είναι η μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση με το Ισραήλ, με συμμετοχή ρεκόρ στρατιωτικών τμημάτων.

Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις με τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και την αεροπορία. Ωστόσο, αυτές οι ασκήσεις έγιναν χωριστά και όχι στο βαθμό που θα γίνουν τώρα.

Η είδηση ​​της στρατιωτικής άσκησης ανακοινώθηκε εν μέσω διαμαρτυριών του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επισκέφθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του στο Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ.

Ο Τσαβούσογλου ρώτησε Ισραηλινούς αξιωματούχους ποιος ήταν ο σκοπός της κοινής άσκησης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι πρόσφεραν διευκρινίσεις στην Άγκυρα, λέγοντας ότι η άσκηση ήταν για εσωτερικούς σκοπούς και τίποτα περισσότερο.

Το Ισραήλ διεξάγει αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη στρατιωτική του άσκηση «Chariots of Fire», κινητοποιώντας χιλιάδες στρατιώτες και εφέδρους.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η άσκηση περιλαμβάνει προσομοίωση επίθεσης σε ιρανικούς πυρηνικούς στόχους, ενώ η άσκηση του Σαββατοκύριακου θα ολοκληρωθεί στην Κύπρο.

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, μια από τις πιο σύγχρονες και καλύτερα εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις παγκοσμίως, θεωρούνται πολύτιμες για την Κύπρο για την όξυνση της μαχητικής της ετοιμότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ