Κύπρος

Η τουρκική αντίδραση στο ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή γίνεται σε τρία επίπεδα

Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται η ηρεμία των νερών της ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να αυξάνει σταδιακά τις εντάσεις, τόσο στο Αιγαίο όσο και ανοικτά της Κύπρου. Η κατάσταση, τόσο στα όρια της ανατολικής Μεσογείου όσο και στην διεθνή σκηνή, διαθέτει όλα εκείνα τα συστατικά για να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, προδιαθέτοντας μας για το θερμό καλοκαίρι που ακολουθεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα reporter.com.cy. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κι αυτό επειδή η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, επιδιώκοντας μέσα από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της να κερδίσει πολλά περισσότερα από όσα θα κέρδιζε υπό άλλες συνθήκες. 

Αυτή τη στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν έχει σε αδρές γραμμές τα εξής ανοικτά μέτωπα:

  1. Στο Αιγαίο με συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά που τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν κατακόρυφα και εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό
  2. Το μέτωπο της Αμμοχώστου, όπου αυτές τις ημέρες προετοιμάζεται για άνοιγμα νέας παραλίας, καταπατώντας για ακόμη μια φορά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών
  3. Το μέτωπο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αφενός με τις απειλές για τις έρευνες που διεξάγουν οι νόμιμα αδειοδοτημένες εταιρείες και αφετέρου με την προαναγγελία της έλευσης τουρκικού γεωτρύπανου τον Ιούνιο για διεξαγωγή παράνομων ερευνών
  4. Το μέτωπο του ΝΑΤΟ όπου τα έχει βάλει με όλους και με όλα θέτοντας βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
  5. Το μέτωπο που αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες με τις νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία για να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας.
  6. Όλα αυτά που στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζει να πολεμά λυσσαλέα, τόσο την οργάνωση FETO όσο και τις φιλοκουρδικές δυνάμεις, με την οικονομία της χώρας να βρίσκεται στη χειρότερη της κατάσταση. 

Εστιάζοντας σε όσα αφορούν και την Κύπρο, έχει ανακοινωθεί πως από την περασμένη Τρίτη βρίσκεται σε εξέλιξη η ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Total στον στόχο «Κρόνος 1», εντός του οικοπέδου έξι της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία δεν εντάσσεται μέσα στις παράνομες και παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο διάστημα πραγματοποιήθηκε και η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» εντός του οικοπέδου δέκα της ΑΟΖ από την ExxonMobil ενώ προγραμματίζονται και νέες γεωτρήσεις στο οικόπεδο πέντε. 

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ πλέουν πολεμικές φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού οι οποίες μάλιστα άρχισαν να παρενοχλούν τα πλοία που εργάζονται για τις γεωτρήσεις, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση. Πάντως από την πλευρά των Τούρκων αξιωματούχων και των εγκάθετων τους στα κατεχόμενα επαναλαμβάνονται συνεχώς οι ίδιες απειλές, πως δεν θα επιχειρήσουν να διακόψουν το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τουρκική αντίδραση στο ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή γίνεται σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, στο επίπεδο της αμφισβήτησης, της δημιουργίας κλίματος φόβου και της παρενόχλησης επί του πεδίου. Αυτό συνέβη τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μέσω τον απειλών που απευθύνθηκαν διά μέσω ασυρμάτου στα υποστηρικτικά σκάφη του Tungsten Explorer τα οποία είχαν κατεύθυνση προς το Λιμάνι της Λεμεσού, όταν άκουσαν στον ασύρματο τον Τούρκο ασυρματιστή να τους ζητά να πληροφορίες για το ταξίδι τους και να τους προειδοποιεί πως βρίσκονται σε τουρκικά θαλάσσια ύδατα, την ώρα που βρίσκονταν εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Την ίδια ώρα ο σταθμός της Αττάλειας εξέδιδε Navtex στην οποία επαναλάμβανε το γνωστό αφήγημα για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράνομες έρευνες από τις νόμιμα αδειδοδοτημένες εταιρείες στη θαλάσσια περιοχή νότια και δυτικά της Κύπρου. Ειδικότερα στο μήνυμα που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας αναφέρεται πως, το Ράδιο Κύπρος που εξέδωσε τη Navtex για τις έρευνες του Tungsten Explorer δεν είναι εκπρόσωπος του κράτους που ιδρύθηκε το 1960. Επόμενος η Τουρκία δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει καμία μορφή της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ελληνοκυπριακή διοίκηση και πως στις εν λόγω περιοχές δικαίωμα έχει η Τουρκία. «Οι ενέργειες από το  Larnaca Navwarn δεν είναι νόμιμες και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές από την Τουρκία. 

Δεύτερον, η Άγκυρα προετοιμάζεται για κορύφωση της έντασης τον επόμενο μήνα, αφού ήδη το τέταρτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνας και προετοιμάζεται για να σαλπάρει με προορισμό την περιοχή μας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό που θα πάει το ερευνητικό γεωτρύπανο που προμηθεύτηκε η Άγκυρα, ωστόσο με βάση τις δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, είναι σίγουρο πως θα έχει προορισμό περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, που αμφισβητεί η Άγκυρα. 

Τρίτον, η Τουρκία επιχειρεί σε επίπεδο δηλώσεων να στείλει απειλητικά μηνύματα. Σε σχέση με τη γεώτρηση η ψευδοκυβέρνηση χθες καταδίκασε την έναρξη της γεώτρησης της ENI Total, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία πως δεν σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με μονομερείς δραστηριότητες και πως αυτή ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης. 

Και οι τρεις τρόποι αντίδρασης της Τουρκίας, δεν είναι άγνωστοι, αφού στο παρελθόν, υπήρξαν παρενοχλήσεις γεωτρητικών πλοίων, όπως το 2018 με το SAIPEM 12000 που είχε προορισμό το οικόπεδο τρία, πιο πρόσφατα το Nautical Geο που διεξήγαγε έρευνες για την κατασκευή του αγωγού EastMed αλλά και τις παρενοχλήσεις που κατά καιρούς πραγματοποιήσαν φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Ήδη γνωστές είναι και οι προκλήσεις μέσω παράνομων ερευνών, όπως αυτές που για χρόνια διεξήγαγαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τα ερευνητικά σκάφη Barbaros και Oruc Reis, καθώς και οι παράνομες και ανεπιτυχείς γεωτρήσεις του Fatih και του Yavuz. Σε ότι αφορά τις δηλώσεις, τις απειλές και τις προειδοποιήσεις προ κορωνοϊού είχαν μετατραπεί σε ρουτίνα για Τούρκους και κατοχικές δυνάμεις. 

Αυτό που έχει σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικά στην παρούσα συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, είναι να αφεθεί να προχωρήσει απερίσπαστο το ήδη καθυστερημένο χρονικά ερευνητικό της πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στον ευρωπαϊκό χάρτη απεξάρτισης από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ