Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανικά όπλα στην Κύπρο; Τα επακόλουθα της άρσης του εμπάργκο

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πλήρους άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης"., είναι ο τίτλος έγκριτου Κυπριακού ΜΜΕ, το οποίο στη συνέχεια αναφέρει τα εξής:

"Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ, «Προκλήσεις», ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε πως έτυχε ενημέρωσης από την πρέσβειρα και εκτίμησε ότι σε εννέα έως δώδεκα μήνες το έμπαργκο όπλων θα έχει αρθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε απογοητευμένος από την επίσκεψη της Αμερικανίδας βοηθού υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και για το γεγονός ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος δέχθηκε αδιαμαρτύρητα την τουρκική θέση ότι δεν θα συζητηθεί κάτι στο Κυπριακό πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές το Μάιο του 2023.

Τόνισε ωστόσο ότι θα επιμένει στην προώθηση του πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και γι' αυτό είχε επαφές με τουρκοκύπριους πολιτικούς.

Είπε ακόμη ότι η σχετική επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κύριο Τατάρ είναι έτοιμη αλλά δεν έχει ακόμη αποσταλεί.

Στην επιστολή ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης θα περιλαμβάνεται και η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για συνέχιση της διαδικασίας στο κυπριακό από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά.

Αναφερόμενος στο νέο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε ότι η Λευκωσία κάνει προσπάθεια για αποφυγή κυρώσεων που επηρεάζουν την κυπριακή οικονομία.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβάλλονται μέτρα και κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία να επηρεάζουν περισσότερο τα κράτη - μέλη, από ότι επηρεάζουν τη Ρωσία."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η παραπάνω κίνηση των ΗΠΑ εισάγει νέα δεδομένα στη ΝΑ Μεσόγειο, αφού μια  καλά εξοπλισμένη Κύπρος θα έχει ως επακόλουθο  την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της. 

Η κίνηση των ΗΠΑ να παγώσουν από την μια τις πρωτοβουλίες για το Κυπριακό μέχρι τις τουρκικές εκλογές του 2023 και από την άλλη μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί να άρουν το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, υποδηλοί την τήρηση στάσης αναμονής και εξηγώ. 

Οι πρόσφατες πιρουέτες του Ερντογάν υπέρ της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, αποσκοπούν στο να αναθερμάνουν τις σχέσεις Τουρκίας -Δύσης με αποτέλεσμα να αναγνωριστεί η χώρα του ως εκπρόσωπος των Δυτικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, όπου λόγω των τουρκογενών χωρών υπάρχει πρόσφορο έδαφος για διεμβολισμό των Ρωσικών συμφερόντων εκεί. 

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να πουλήσει την Τουρκία ως εκπρόσωπο των συμφερόντων της Δύσης σε Συρία και Λιβύη με σκοπό τον προσπορισμό οφελών για την χώρα του, ενώ με την προσπάθεια επανασύνδεσης με Ισραήλ-Αίγυπτο-Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσδοκά να αποκομίσει οικονομικά-ενεργειακά και αμυντικά οφέλη στη Μ. Ανατολή, αλλά και στη ΝΑ Μεσόγειο σε μια προσπάθεια αποδόμησης των συμμαχιών Ελλάδας και Κύπρου με τις παραπάνω χώρες. 

Τα παραπάνω αφορούν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως χώρα. 

Για να συνεχιστεί αυτή η πορεία προαπαιτούμενο κατά τον Ερντογάν είναι η επανεκλογή του το 2023.

Εδώ εδράζεται και η μεταστροφή του Ερντογάν  υπέρ της Δύσης που αναλύσαμε παραπάνω, αφού τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ δεν επιθυμούσαν την επανεκλογή του, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Αυτό επιχειρεί τώρα να ανατρέψει ο Τούρκος Πρόεδρος, επιχειρώντας να πείσει τη Δύση για την μεταμέλειά του. 

Ωστόσο όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι ΗΠΑ-ΕΕ είχαν επαφές και παρείχαν στήριξη στην τουρκική αντιπολίτευση, η οποία πάντα είχε έναν σταθερά δυτικό προσανατολισμό. 

Συνεπώς οι ΗΠΑ θέλουν να δουν προς τα που ο τουρκικός λαός θα κατευθυνθεί μέσω των εκλογών που έρχονται. 

Εάν ο Ερντογάν επανεκλεγεί, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί εάν θα μεταβάλλει εκ νέου τη στάση του ή θα παραμείνει εντός του Δυτικού πλαισίου

Συνακόλουθο των παραπάνω είναι και η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, γεγονός που θα συνεπάγεται τον εξοπλισμό της Κύπρου με αμερικανικά οπλικά συστήματα και κατά κύριο λόγο την αποτελεσματικότερη προάσπιση των συμφερόντων της σε θάλασσα-αέρα και στεριά. 

Παράλληλα θα δοθεί και νέα ώθηση στο Κυπριακό, αφού μια Κύπρος εξοπλισμένη με μαχητικά αεροσκάφη , αντιαεροπορική άμυνα και πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, σε συγκερασμό με την δημιουργία αξιόμαχου πολεμικού ναυτικού, δεν θα είναι εύκολος στόχος έκφρασης της τουρκικής επιθετικότητας και των παράλογων αξιώσεων περί δημιουργίας 2 κρατών στην Κύπρο. 

Η συμμαχία της Κύπρου με το Ισραήλ αποδεικνύεται κομβικής σημασίας προς τούτο, αφού μια Κύπρος εξοπλισμένη με μαχητικά αεροσκάφη, πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα, drones και άλλα σύγχρονα οπλικά συστήματα, θα μπορεί να προσδώσει το απαιτούμενο στρατηγικό βάθος στην άμυνα του Ισραήλ, που λόγω γεωγραφίας και εδαφικής διαμόρφωσης στερείται. 

Στην εξίσωση μπαίνει πλέον και η Ελλάδα, αφού χάρη στις φρεγάτες Bellhara που απέκτησε η χώρα μας και την θαλάσσια αντιαεροπορική άμυνα περιοχής που παρέχουν, μπορούν να ενοποιήσουν αντιαεροπορικά Κύπρο-Κρήτη, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη ΝΑ Μεσόγειο, στην περίπτωση απόκτησης πχ Patriot  από την Κύπρο

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, και αυτός είναι ο λόγος της στάσης που προανέφερα από τις ΗΠΑ, οι οποίες τουρκικές εκλογές και άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο να συμπέσουν χρονικά. 

 

 

 

 

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ