Κύπρος

Λερναία Ύδρα! Το τουρκικό σχέδιο για την Κυπριακή ΑΟΖ μέσω Λιβάνου εξυφαίνεται

Ένα άρθρο του υπουργού Τσαβούσογλου που απευθύνεται στον λαό του Λιβάνου δημοσιεύτηκε στην πιο πολυδιαβασμένη εφημερίδα της χώρας  την El-Cumhuriye.

Η διακήρυξη Τσαβούσογλου πρός τον Λίβανο

Στο άρθρο του, μαζί με τα λόγια του Mevlana Celaleddin Rumi, "Υπάρχουν πολλές ελπίδες πίσω από την απόγνωση, υπάρχουν πολλοί ήλιοι πίσω από το σκοτάδι", "Είμαστε μαζί σου, Λίβανε!" χρησιμοποίησε ως τίτλο τη φράση :

«Η Βηρυτός έχει πεθάνει χίλιες φορές, αναστήθηκε χιλιάδες φορές», την οποία είδε σε ένα ερειπωμένο κτίριο κατά την επίσκεψή του μετά τη φρικτή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώνοντας ότι η γραφή στον τοίχο ανήκει στη Λιβανέζα ποιήτρια Nadia Tueni, ο Τσαβούσογλου είπε: «Αυτές οι λέξεις περιέγραφαν την τρομερή αντοχή όχι μόνο της Βηρυτού αλλά και των Λιβανέζων». 

Αναφερόμενος στην κατάσταση στον Λίβανο, που περνάει  μια δύσκολη περίοδο μετά  την έκρηξη στο λιμάνι, ο Τσαβούσογλου είπε: "Ενώ τρέχαμε να βοηθήσουμε τους Λιβανέζους αδερφούς μας, οι τραυματισμένοι άνθρωποι προσπαθούσαν να αφαιρέσουν συντρίμμια και να γιατρέψουν τις πληγές. Αυτή η όμορφη χώρα έχει περάσει από πολλές αντιξοότητες, συμπεριλαμβανομένου του εμφυλίου πολέμου και πάντα ήθελε να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του. Είμαστε μάρτυρες ότι τα κατάφερε. Έχω απόλυτη πίστη ότι ο Λίβανος θα ξεπεράσει αυτήν την ταραγμένη περίοδο που περνά". έκανε την εκτίμησή του.

Εφιστώντας την προσοχή στη διάσημη πρόταση του Μεβλάνα, την οποία χρησιμοποίησε στον τίτλο του άρθρου του, ο Τσαβούσογλου είπε: «Η κοινή κληρονομιά της γεωγραφίας που μοιραζόμαστε, η κοινή μας αξία, κρύβεται στη ρήση του Μεβλάνα Τζελαλεντίν Ρούμι, «Υπάρχουν πολλές ελπίδες πίσω από την απόγνωση, εκεί υπάρχουν πολλοί ήλιοι πίσω από το σκοτάδι»,  συνεχίζει να φωτίζει την πορεία μας και να μας δίνει δύναμη απέναντι στις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε»

Τονίζοντας ότι η Τουρκία, η οποία μοιράζεται μια βαθιά ριζωμένη ιστορία και βαθείς πολιτιστικούς δεσμούς με τον Λίβανο, καθώς και μια κοινή γεωγραφία και μοίρα, είναι πάντα με τους Λιβανέζους αδελφούς και αδελφές της χωρίς διακρίσεις με το κράτος και τον λαό της, ο Τσαβούσογλου συνέχισε:

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο  για να σηκώσουμε από τις στάχτες τον  Λίβανο, ο οποίος διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που έχει βιώσει ο κόσμος τα τελευταία 150 χρόνια, και να διατηρήσουμε την εξαιρετική του ταυτότητα όπου οι διαφορετικές θρησκείες και οι πολιτισμοί ζουν ειρηνικά. ».

Στο άρθρο του, ο Τσαβούσογλου συμπεριέλαβε την τουρκική παροιμία "Ο φίλος είναι γνωστός σε μια μαύρη μέρα" και είπε: "Όταν χτυπήθηκε η Βηρυτό στην καρδιά στις 4 Αυγούστου 2020, οι καρδιές μας ράγισαν επίσης. Ο Πρόεδρός μας, κινητοποιώντας όλο το κράτος και τα ιδρύματα, παρείχε ομάδες έρευνας και διάσωσης καθώς και όλη την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που ήρθε να βοηθήσει τους Λιβανέζους αδελφούς μας στην καταστροφική έκρηξη τον περασμένο Αύγουστο. Η βοήθειά μας στον Λίβανο συνεχίζεται με τις συνεισφορές των κρατικών μας θεσμών και των σωματείων ανθρωπιστικής βοήθειας

Ως μέρος της επιχειρηματικής και ανθρωπιστικής εξωτερικής μας πολιτικής, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές μας στους Λιβανέζους αδελφούς και αδελφές μας. Η Τουρκία συνέχισε να είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο διαθέτοντας περίπου το 1% του ΑΕΠ της σε ανθρωπιστική βοήθεια το 2020. Φυσικά, ο Λίβανος θα βγει ισχυρότερος από την κρίση που πέρασε. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί για την ευημερία του φιλικού και αδελφικού Λιβάνου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού αποσκοπεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ;

Η Τουρκία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια της "Γαλάζιας Πατρίδας" στην Α. Μεσόγειο, βλέπει στον Λίβανο μια χώρα βατήρα που θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ανάλογα στο μέλλον.

Γνωρίζει επίσης ότι η ανταγωνίστρια της  Γαλλία  έχει πάρα πολλά ερείσματα και συμφέροντα στο Λίβανο, όπως άλλωστε και το Ιράν μέσω της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ την οποία ελέγχει πλήρως

Στην εξίσωση μπαίνει και το Ισραήλ, το οποίο συναντά προβλήματα  μέχρι πρότινος στη διευθέτηση  της ΑΟΖ του με τον Λίβανο, ενώ παράλληλα η ΑΟΖ του Λιβάνου συνορεύει με αυτήν της Κύπρου.

Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να  προσβλέπει ο Ερντογάν σε συμφωνία με τον Λίβανο για την ΑΟΖ στα πρότυπα του τουρκολιβυκού συμφώνου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια του στην Α. Μεσόγειο

Για όλα τα παραπάνω η Τουρκία προσφέρει χείρα βοηθείας στο Λίβανο προσβλέποντας όπως είπαμε σε πολλαπλάσια ανταλλάγματα.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι ο Ερντογάν βλέπει ποια κράτη τελούν σε αστάθεια πριν παρέμβει σε αυτά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του, υιοθετώντας το προφίλ του υποστηρικτή των αδυνάτων και του "καλού Σαμαρείτη"

Συρία, Λιβύη, Παλαιστίνη, Λίβανος αποτελούν τις παραπάνω χώρες που είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την αστάθεια, με αποτέλεσμα να "βρει δίοδο" η Τουρκία σε αυτές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ