Κύπρος

Το Ισραήλ στήνει άσκηση στο FIR Λευκωσίας «απέναντι» από τουρκική - Το Τελ Αβίβ θυμίζει στην Άγκυρα ποιος είναι ο ισχυρός στην περιοχή

Ένα αν μη τι άλλο ενδιαφέρον σκηνικό θα διαμορφωθεί Τρίτη και Τετάρτη στο FIR Λευκωσίας καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις να συνεργάζεται με το Τελ Αβίβ.

Πριν από λίγες ημέρες είχε διενεργηθεί στο έδαφος της Κύπρου η άσκηση Ιάσων στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Είναι χαρακτηριστικό το κομμάτι της ανακοίνωσης του κυπριακού υπουργείου Άμυνας στο οποίο τονιζόταν πως: «Η διεύθυνση και ο συντονισμός της άσκησης έγινε από κοινού με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (ΙΠΑ) και διεξάχθηκε ημέρα και νύχτα σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου και εναέριου χώρου της ελεύθερης επικράτειας της ΚΔ. Το σενάριο περιλάμβανε εικονική κατάρριψη φίλιου ελικοπτέρου σε εχθρική περιοχή, διαδικασίες επιβίωσης χειριστών σε εχθρικό έδαφος, διαδικασία εντοπισμού και διάσωσης χειριστών από ομάδα διάσωσης. 

Η οργάνωση και εκτέλεση τόσο της συγκεκριμένης άσκησης, όσο και αντίστοιχων άλλων ασκήσεων, αποτελούν επιστέγασμα της σταθερής και αναβαθμισμένης συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων ΚΔ και Ισραήλ. Επιπλέον, αποτελεί ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εμπλεκομένων για την αναβάθμιση της επαγγελματικής τους κατάρτισής και κατ’ επέκταση συμβάλει σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του προσωπικού της ΕΦ, ενισχύει τη διαλειτουργικότητα και αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών».

Στο πλαίσιο λοιπόν της συνέχισης αυτής της συνεργασίας Λευκωσία και Τελ Αβίβ πρόκειται να στείλουν ένα ακόμα μήνυμα αποτροπής προς την Άγκυρα.

Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει Τρίτη και Τετάρτη άσκηση έρευνας και διάσωσης ανατολικά της Αμμοχώστου. Τις ίδιες ημέρες η Λευκωσία δέσμευσε στο νότιο τμήμα του FIR της περιοχής για στρατιωτική άσκηση του Ισραήλ. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για μέρος της άσκησης Blue Flag η οποία ολοκληρώνεται στι 28 Οκτωβρίου.

«Η απόσταση από την περιοχή που θα διενεργήσουν την άσκησή τους οι Τούρκοι είναι εκείνη βεληνεκούς αντιπλοϊκού πυραύλου» είπε καλά πληροφορημένη πηγή της Εθνικής Φρουράς στο Πενταπόσταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χαβά του ο Τατάρ

Η εφημερίδα Güneş γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Αλεξανδρέττας εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο μετά το 1974 και υπήρξε μια συγχώνευση μεταξύ τους.

Μιλώντας σε συνάντηση με τον Νομάρχη της Αλεξανδρέττας, Ραχμί Ντογάν, κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτός είναι ο πλούτος τους και πρόσθεσε ότι ο αγώνας που διεξάγουν αυτή την στιγμή με την στήριξη της Τουρκίας, η «νέα πολιτική» τους και η «νέα αντίληψη» είναι μετά το άνοιγμα του Βαρωσιού να εξηγήσουν τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και σε άλλες χώρες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο με συνεργασία δύο ίσων κρατών που ζουν πλάι-πλάι.

Σημειώνοντας ότι αναμένουν στήριξη από φιλικές χώρες, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος. Δεν υπάρχει κυπριακό έθνος. Στην Κύπρο είστε είτε Τούρκοι είτε Έλληνες. Εδώ και αιώνες ο τουρκοκυπριακός λαός συνέχισε την ύπαρξή του εκεί κατά την οθωμανική περίοδο πάντα ως διοικούντες την Κύπρο. Κατά την διάρκεια της βρετανικής περιόδου ζήσαμε κάποιες δυσκολίες, όμως δεν μπήκαμε κάτω από τον ζυγό των Ελλήνων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τώρα, επομένως, έχουμε αφήσει πίσω μας αυτές τις ίντριγκες της ομοσπονδίας, τον κίνδυνο στον οποίο θα μας έσερνε η ομοσπονδία, που θα μας έπαιρνε μάλιστα στην προ του 1974 περίοδο».

Επαναλαμβάνοντας ότι με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας δεν συζητούν πλέον την ομοσπονδία, ο Τατάρ είπε ότι όταν υπάρξει πλέον μια συμφωνία δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι, τότε και εκείνοι θα μπορούν να κάνουν κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία και υποστήριξε ότι η επιθυμία των Τουρκοκυπρίων είναι η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας και της παρουσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί.

«Διότι η ασφάλεια και το μέλλον μας εξαρτώνται από αυτές τις εγγυήσεις», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι επομένως πρέπει ως έθνος να υπερασπίζονται και να αναπτύξουν αυτή την πολιτική σε μια εποχή που αυξάνεται η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου με τους υδρογονάνθρακες και τις άλλες στρατηγικές της διαστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τατάρ: «Είμαστε οι εκπρόσωποι του τουρκικού κόσμου στην Αν. Μεσόγειο»

Η Güneş (23.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του στα εγκαίνια του «Φόρουμ για τα ΜΜΕ του Τουρκικού Συμβουλίου» στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε τον γνωστό του ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο «λαοί» και υποστήριξε ότι για να συνεχίσει η ειρήνη στο νησί θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στη βάση των «δύο κρατών».

Αναφερόμενος στον «αγώνα που έδωσαν μέχρι σήμερα στην Κύπρο», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες» και υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ, παρά τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, με τους αναπτυγμένους τομείς της, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και την βιομηχανία, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Ο Τατάρ συνεχάρη επίσης το λαό του Αζερμπαϊτζάν για την νίκη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναφέροντας ότι «η νίκη αυτή είναι και δική μας».

Υπογραμμίζοντας τη σημαντική στήριξη του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στην νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τατάρ είπε ότι η νίκη αυτή ανήκει σε ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο.

Τονίζοντας στη συνέχεια πόσο σημαντικό είναι να είναι δυνατό το «Τουρκικό Συμβούλιο» και πόσο σημαντική είναι η ενότητα και η συνεργασία του τουρκικού κόσμου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «αυτή την στιγμή αυτοί είναι οι εκπρόσωποι του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο», προκειμένου, όπως ανέφερε, να μπορέσουν να αντισταθούν σε αυτούς που έχουν σκοπό να αφανίσουν τον τουρκοκυπριακό «λαό» από την Ανατολική Μεσόγειο.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποφασιστική κίνηση της Αθήνας με Χαρδαλιά και Φλώρο αποσόβησε «θερμό» επεισόδιο στη Ρόδο και ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Όλα τα εμπορικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση συντονίστηκαν με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων, αφήνοντας τους...
Ελληνοτουρκικά 0

Πιο επικίνδυνοι από τους "κολυμβητές της νύχτας"! Τούρκος αναλυτής: Η λύση στο θέμα των ΑΟΖ είναι Κοινή οικονομική ζώνη για Ελλάδα-Τουρκία

Μια νέα τάση δημιουργείται στο εσωτερικό της γείτονος και το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί...