Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σε αδιέξοδο η Τουρκία, Ελλάδα και Αίγυπτος ετοιμάζουν...αεροπορικές εκπλήξεις

Συνεχίζει η Τουρκία τον «χαβά» της με την άρνηση του δικαιώματος προς την Ελλάδα να διενεργεί ασκήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ δεν παραλείπει να παραβιάζει και τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Κύπρου.

Με αφορμή την δέσμευση από την πλευρά της Αθήνας περιοχής στην περιοχή της Σαμοθράκης και της Λήμνου για τις 26 Οκτωβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει αεροναυτικές ασκήσεις, η Τουρκία όχι μόνο θέτει και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης νησιών όπως η Λήμνος στην προκειμένη περίπτωση αλλά πηγαίνοντας και ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνει στην παράνομη NAVTEX της ότι μέρος της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Αθήνα συμπίπτει με μέρος που θα πραγματοποιήσει η ίδια ασκήσεις με πυρά και το οποίο όπως τονίζει έχει δεσμευτεί με δική της οδηγία προς ναυτιλομένους πριν την Ελληνική. Παραλείπει εντέχνως να αναγνωρίσει το γεγονός πως η ίδια δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να δεσμεύει περιοχές εντός του χώρου ελληνικής δικαιοδοσίας, όπως αυτός έχει καθοριστεί από διεθνείς οργανισμούς και συνθήκες…

Την ίδια στιγμή επιτίθεται και στην Κύπρο η οποία αντέδρασε στην άσκηση έρευνας και διάσωσης που θέλει να πραγματοποιήσει η Άγκυρα στα ανατολικά της Αμμοχώστου, λέγοντας με σχετική οδηγία προς ναυτιλομένους, πως…η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Άγκυρα ωστόσο βλέπουν ότι τα πράγματα «σκουραίνουν» για την ίδια καθώς οι στρατιωτικές ασκήσεις με συμμάχους της Ελλάδας συνεχίζονται με τελευταία και πιο «επώδυνη» για την Τουρκία εκείνη με την Αίγυπτο. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης αιγυπτιακά Mig-29 προσγειώθηκαν στη Σούδα, προξενώντας ρίγος στους τούρκους επιτελείς.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας:

«Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, διεξήχθη, νοτιοδυτικά της Κρήτης, άσκηση «GRC EGY EX07», με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Σκοπός ήταν η εκπαίδευση, η εξοικείωση και ο συντονισμός του προσωπικού στην εναέρια μάχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με οκτώ (8) αεροσκάφη F-16 και ένα (1) αεροσκάφος Αεροφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου, ενώ η αιγυπτιακή Αεροπορία με τέσσερα (4) MIG-29, δύο (2) F-16 και ένα (1) αεροσκάφος E-2C.

Η «GRC EGY EX07» διεξήχθη σε δύο (2) φάσεις, ενώ μεταξύ των φάσεων τα αεροσκάφη και των δύο (2) χωρών προσγειώθηκαν για επαναεξυπηρέτηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Σούδας.»

Αυτό δε που τόνισαν στο Πενταπόσταγμα είναι ένα ακόμα μήνυμα προς την Τουρκία: «Αυτή η άσκηση είναι απλά μια προθέρμανση για την άσκηση Μέδουσα που έρχεται τον Νοέμβριο και στο πλαίσιο της οποίας οι γείτονες θα βρεθούν απέναντι σε αρκετές «επώδυνες» εκπλήξεις.»

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ