Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Άσκηση «ΙΑΣΩΝ 2/2021», μεταξύ Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και Εθνικής Φρουράς-Οργή και πανικός στα Κατεχόμενα

Κύπρος και Ισραήλ στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στη Τουρκία, στήνοντας ταυτόχρονα ένα άτυπο κοινό αμυντικό δόγμα εν όψει εξελίξεων στην Α. Μεσόγειο, όπως αναφέρει το nationalpost.

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), με την επωνυμία «ΙΑΣΩΝ 2/2021» και η οποία εντάσσεται στο Ετήσιο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και Ισραήλ. 

Η διεύθυνση και ο συντονισμός της άσκησης έγινε από κοινού με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (ΙΠΑ) και διεξάχθηκε ημέρα και νύχτα σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου και εναέριου χώρου της ελεύθερης επικράτειας της ΚΔ. Το σενάριο περιλάμβανε εικονική κατάρριψη φίλιου ελικοπτέρου σε εχθρική περιοχή, διαδικασίες επιβίωσης χειριστών σε εχθρικό έδαφος, διαδικασία εντοπισμού και διάσωσης χειριστών από ομάδα διάσωσης. 

Η οργάνωση και εκτέλεση τόσο της συγκεκριμένης άσκησης, όσο και αντίστοιχων άλλων ασκήσεων, αποτελούν επιστέγασμα της σταθερής και αναβαθμισμένης συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων ΚΔ και Ισραήλ. Επιπλέον, αποτελεί ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εμπλεκομένων για την αναβάθμιση της επαγγελματικής τους κατάρτισής και κατ’ επέκταση συμβάλει σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του προσωπικού της ΕΦ, ενισχύει τη διαλειτουργικότητα και αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.

Ισραηλινοί και Κύπριοι εκτέλεσαν διάφορα σενάρια στο βουνό Τρόοδος, ενώ αναμένουμε και τις τουρκικές αντιδράσεις αφού η Άγκυρα απειλεί τους πάντες και τα πάντα εδώ και αρκετές ημέρες. 

Η επόμενη σύγκρουση όπως όλα δείχνουν θα λάβει χώρα στην Α. Μεσόγειο. Αθήνα-Τελ Αβίβ- Λευκωσία και Κάιρο συνασπίζονται κατά των τουρκικών διεκδικήσεων. 

Οι ασκήσεις είναι συνεχείς, ενώ και σε διπλωματικό επίπεδο πλέον έχουμε την απόλυτη μάχη, αφού από την άλλη, έχουμε τον άξονα Τουρκίας, Κατάρ και Πακιστάν!

Η παρουσία των Ισραηλινών στην Κύπρο, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι οι Τούρκοι έχουν στοχοποιηθεί καίρια από το Ισραήλ, αλλά και το σύνολο του Αραβικού κόσμου, εκτός από την Ελλάδα και της Γαλλία.

Το πρόβλημα με τους Τούρκους είναι ότι δεν έχει μόνο ο Ρ.Τ. Ερντογάν αυτές τις προκλητικά εξωφρενικές νεο-οθωμανικές ονειρώξεις για αυτοκρατορίες και προσαρτήσεις ξένων εδαφών (Γαλάζια Πατρίδα κά), αλλά σχεδόν το σύνολο του τουρκικού πολιτικού κόσμου πλην των Κούρδων βέβαια.

Όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της Α.Μεσογείου εξοπλίζονται ενόψει των τουρκικών και άλλων προκλήσεων, οι οποίες σχεδόν σίγουρα θα εμφανιστούν στην περιοχή.   

Ο λόγος είναι ότι τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια, δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία που βλέπει να χάνει το ενεργειακό παιχνίδι μαζί με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για αυτό και η όποια αντίδραση της θα λάβει χώρα πριν την υλοποίηση του με σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ