Κύπρος

Οι ΗΠΑ στηρίζουν ενεργά την Κύπρο παρέχοντας στρατιωτική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στην Εθνοφρουρά

Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την Κύπρο, προχωρώντας με συγκεκριμένα και σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο παραπάνω πλαίσιο έχουν εντάξει την Κύπρο στο πρόγραμμα  παροχής Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης-Κατάρτισης, γνωστού ως ΙΜΕΤ (ΙNTERNATIONAL MILITARY EDUCATION & TRAINING).

Οι στόχοι του προγράμματος IMET είναι η εκπαίδευση μελλοντικών στρατιωτικών ηγετών, η δημιουργία πνεύματος καλύτερης συνεννόησης με τις ΗΠΑ, η δημιουργία σχέσεων μεταξύ του στρατού των ΗΠΑ και του στρατού της χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Κύπρου, για τη δημιουργία συμμαχιών στο μέλλον, η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και στην επαύξηση των δυνατοτήτων, η εστίαση στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση, η παροχή δυνατότητας του συμμετέχοντος κράτους με μειωμένο κόστος να μετέχει και σε άλλα εκπαιδευτικά  προγράμματα  και τέλος η παροχή βοήθειας για την εκπαίδευση στην Αγγλική γλώσσα.

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καθορίζει ποιες χώρες θα μετέχουν στο ΙΜΕΤ, ενώ ο ΥΠΑΜ εκτελεί το πρόγραμμα. Η χρηματοδότηση του ΙΜΕΤ καλύπτεται από ετήσια πίστωση των ΗΠΑ.

Ο Κύπριος ΥΠΑΜ , κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, παρέστη στην τελετή των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς  της χώρας του που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα IMET, προβαίνοντας στην ακόλουθη ομιλία:

"Σας ευχαριστούμε που μας φιλοξενήσατε σήμερα στην κατοικία σας. Είναι πραγματικά ένας πολύ καλός τρόπος για να σηματοδοτήσει ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας  ΗΠΑ-Κύπρου στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Η συμμετοχή αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς σε προγράμματα και μαθήματα στρατιωτικής εκπαίδευσης μέσω του IMET ,του Διεθνούς Προγράμματος Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης  των ΗΠΑ , είναι πράγματι μια κρίσιμη στιγμή για την οποία όλοι σήμερα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι.

Σε λίγες μέρες οι πρώτοι Κύπριοι αξιωματικοί θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν μαθήματα υψηλού επιπέδου ,οι πρώτοι υποψήφιοι είναι εδώ μαζί μας σήμερα, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής και ένα πολύ ελπιδοφόρο κεφάλαιο στη σχέση Κύπρου-ΗΠΑ. Όπως σημείωσε πρόσφατα το υπουργείο Εξωτερικών μας,, η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό.

Η εκπαίδευση μέσω του IMET, προσφέρει μια ανεκτίμητη ευκαιρία για τους αξιωματικούς μας να διευρύνουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις και τους ορίζοντές τους, να δημιουργήσουν ένα μακροχρόνιο δίκτυο και να εμπλουτίσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να εκπληρώσουν τους μελλοντικούς τους στόχους και απαιτητικά καθήκοντα.

Σημαντικά, θα συμβάλει επίσης στην εδραίωση και την οικοδόμηση προσωπικών σχέσεων και θα δημιουργήσει μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας μεταξύ Αμερικανών και Κυπρίων στρατιωτικών αξιωματικών.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδίδουμε στις ευκαιρίες κατάρτισης που απορρέουν από το IMET για Κύπριους αξιωματικούς. Θα επιτρέψει σε πολλούς από τους αξιωματικούς μας να επιτύχουν νέους στόχους, να προωθήσουν τις δυνατότητές τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Πολλές εξελίξεις τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί, όπως η EastMed Act, η πρόσβαση στο IMET, η μερική άρση του εμπάργκο όπλων για μη θανατηφόρα όπλα και υλικά μέσω του ITAR, η καθιέρωση του CYCLOPS και η συνεχής πρόοδος σε διάφορες άλλες συμφωνίες και έργα.

Μερικοί έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ελπιδοφόρο και φιλόδοξο πλαίσιο για την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ας ελπίσουμε ότι, με τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλονται ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην Κύπρο για να αξιολογήσουμε την μέχρι στιγμής συνεργασία μας και να συζητήσουμε τις μελλοντικές προοπτικές.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε τον στόχο μας για εμβάθυνση και ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας. Η Κύπρος και οι ΗΠΑ συμμερίζονται τον στόχο της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, καθώς και για την αντιμετώπιση απειλών που κυμαίνονται από την τρομοκρατία έως την κλιματική αλλαγή.

Και οι δύο χώρες συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις με άλλες χώρες της περιοχής και προσβλέπουμε στην πιθανή συμμετοχή των ΗΠΑ σε ορισμένους από τους τριμερείς σχηματισμούς μας σε μορφή 3 + 1.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την Πρέσβη και το Προσωπικό της στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία και, φυσικά, τον Ακόλουθο Άμυνας για την πολύτιμη υποστήριξη και καθοδήγηση που δόθηκε στο αντίστοιχο προσωπικό και αξιωματικούς μας για την προετοιμασία της συμμετοχής μας στο IMET.

Παρακαλώ εκφράστε την ειλικρινή μου εκτίμηση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την τεράστια υποστήριξη που παρέχεται καθώς πρόκειται να ξεκινήσουμε αυτό το νέο κεφάλαιο της αμυντικής και στρατιωτικής μας συνεργασίας.

Αγαπητή Πρέσβη, αγαπητή Judith, για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ για την ευγενική φιλοξενία σας. Πρέπει να πω ότι, όταν φτάσουμε στο επόμενο ορόσημο, που ελπίζουμε ότι θα είναι η αγορά μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, θα σας φιλοξενήσουμε στο Υπουργείο Άμυνας, για να σηματοδοτήσουμε αυτήν τη σημαντική συνεργασία!"

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου αναβαθμίζονται  σημαντικά και πως η υπερδύναμη δεν προτίθεται να αφήσει τον Ερντογάν να μετατρέψει σε τουρκική λίμνη την ΝΑ Μεσόγειο.

Τέλος η τελευταία πρόταση της ομιλίας του Κύπριου ΥΠΑΜ, υποδηλώνει ότι η Κύπρος σκοπεύει να προβεί στην αγορά μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού άμεσα.

Τι μπορεί αυτό να σημαίνει:

Από αγορά UAV επιτήρησης, Ελικόπτερα έρευνας διάσωσης, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ηλεκτρονικά μέσα πρόκλησης παρεμβολών και αντιμέτρων, θερμικές κάμερες, μέχρι teaser.

Βέβαια ένα UAV επιτήρησης δεν είναι φονικό όπλο από μόνο του, ωστόσο με την ηλεκτρονική και οπτική χαρτογράφηση του πεδίου της μάχης μπορεί να υποβοηθήσει αποφασιστικά στην εκτόξευση φονικών πληγμάτων-βολών από επιθετικά ελικόπτερα, πυροβολικό , όλμους και από άλλα μέσα πυρός.

Ομοίως η απόκτηση συστήματος πρόκλησης ηλεκτρονικών παρεμβολών δεν είναι φονικό όπλο, ωστόσο μπορεί να αδρανοποιήσει τα τουρκικά UAV, για τα οποία ο Ερντογάν έχει αναγγείλει ότι θα εγκατασταθούν στο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου στα κατεχόμενα και πως τη δημιουργία της βάσης τους εκεί θα την πραγματοποιήσει με επίσημο τρόπο στην επέτειο του ΑΤΤΙΛΑ, όπου θα βρίσκεται στο ψευδοκράτος.

Αναμένουμε εξελίξεις επί του θέματος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ