Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Μπλεγμένη στον ''γεωπολιτικό ιστό'' της Μέσης Ανατολής η Κύπρος

Τη σιωπή της κυβέρνησης Αναστασιάδη για τις συνεχιζόμενες αιματηρές επιθέσεις του Τελ Αβίβ στη Γάζα, σχολιάζει ο πρώην βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάκης Χατζηδημητρίου, σε συνέντευξη με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη. "Φιλίες και σχέσεις με το Ισραήλ να έχουμε. Ταυτίσεις να αποφεύγουμε" τονίζει.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δημοσίευσε και tweet δηλώνοντας την αλληλεγγύη του αποκλειστικά για τους Ισραηλινούς αμάχους. Συγκεκριμένα, τη «βαθιά ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας και από το μπαράζ πυραύλων που εκτοξεύτηκαν αδιάκριτα από τη Γάζα εναντίον αμάχων στο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δημοσίευσε και tweet δηλώνοντας την αλληλεγγύη του αποκλειστικά για τους Ισραηλινούς αμάχους. Συγκεκριμένα, τη «βαθιά ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας και από το μπαράζ πυραύλων που εκτοξεύτηκαν αδιάκριτα από τη Γάζα εναντίον αμάχων στο Ισραήλ.

«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και πρέπει να τελειώσει τώρα. Προτρέπουμε την αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, καλώντας τους να συμμετάσχουν σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης» ανέφερε.

«Έχουμε μπλέξει παίζοντας το παιχνίδι των τριμερών σχέσεων» σχολιάζει στο Sputnik ο πρώην βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάκης Χατζηδημητρίου.

«Κι έχουμε ξεχάσει βασικά ζητήματα σε σχέση με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, που εκτρέπουν την Κύπρο από θέματα Αρχής. Η πολυπραγματοσύνη της εξωτερικής πολιτικής μειώνει την αντίληψη γύρω από τα μεγέθη και τις αναγκαιότητες της Κύπρου» επισημαίνει ο Ελληνοκύπριος πολιτικός. «Κι αυτό την ώρα που η Κύπρος θα έπρεπε να συμμετέχει στη διεθνή κινητοποίηση για κατάπαυση της υπερβολικής βίας του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων».

«Φιλίες και σχέσεις με το Ισραήλ να έχουμε, ταυτίσεις να αποφεύγουμε»

Οι Έλληνες στη Μεγαλόνησο διαχρονικά αισθάνονταν ομοιοπαθούντες με τους Παλαιστίνιους, καθώς υπέστησαν μια κατοχή κι εκτοπισμούς από τον γενέθλιο τόπο. Παίζουν ρόλο στη σημερινή μεταστροφή τα οικονομικά συμφέροντα;

Η συνεργασία για τη διαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι εξέλιξη που ακολούθησε την οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ από την κυβέρνηση Χριστόφια με τον τότε Ισραηλινό ηγέτη, Σιμόν Πέρες. Με την εκλογή Αναστασιάδη οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Λευκωσίας και Τελ Αβίβ εκτοξεύθηκαν με απευθείας αεροπορική σύνδεση και την προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων της κυπριακής αστυνομίας με την επωνυμία «Αίαντας».

Τα οικονομικά στατιστικά, διαβάζουμε στον οικονομικό Τύπο, αποτυπώνουν εμπόριο ύψους πέραν των 413 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών εντός του 2020, με τα 91 εκατ. δολάρια να αφορούν κυπριακές εξαγωγές και 322 εκατ. δολάρια εισαγωγές.

«Πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά είναι όλα πλέον αναμεμειγμένα. Η πολιτική που υιοθετεί η Κύπρος είναι όμως λανθασμένη, μειωτική για την Ιστορία και τις αναγκαιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας» απαντά ο συνομιλητής μας. «Φιλίες και σχέσεις με το Ισραήλ να έχουμε. Ταυτίσεις να αποφεύγουμε» υπογραμμίζει.

«Δεν θα λύσουμε εμείς το Μεσανατολικό. Αλλά δεν θα γινόμαστε και μέρος του. Οι ακραίες θέσεις και από Ισραήλ (κυβέρνηση) και από Παλαιστίνη (Χαμάς) δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσουν. Το χτύπημα και πολιτικών στόχων από το Ισραήλ εξυψώνει στον πολιτικό τομέα τη Χαμάς» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ