Κύπρος

Συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων σε συνδυασμό με Αίγυπτο-Ισραήλ

Την ενεργοποίηση του κοινού δόγματος Ελλάδος-Κύπρου με σκοπό την δημιουργία ασπίδας προστασίας σε συνδυασμό με την συμμαχία με άλλες χώρες της περιοχής ( Αίγυπτο-Ισραήλ) ανακοίνωσε ο υπουργός άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος στην συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου ή αλλιώς Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Θράκης, Αιγαίου και Κύπρου, αποτελούσε έναν αμυντικό συμπληρωματικό μηχανισμό των δύο χωρών ο οποίος θα ενεργοποιούνταν σε ενδεχόμενη τουρκική απειλή.

Ο αμυντικός χώρος της Ελλάδας θα περιελάμβανε πλέον και την ουδέτερη ζώνη της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, η εν λόγω δέσμευση για συνεργασία προς απώθηση τυχόν τουρκικής απειλής προβλεπόταν και στην Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960 (άρθρα I και IV).

Τώρα αυτό το δόγμα επεκτείνεται με την συνεργασία πολυμερών αμυντικών συμμαχιών με όμορες χώρες προς μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισημαίνουμε ότι οι τουρκικές προθέσεις και προκλήσεις έχουν κτυπήσει «κόκκινο» το τελευταίο διάστημα και όλα μα όλα τα σενάρια είναι πλέον στο τραπέζι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποκαλούμενο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος-Κύπρου ενεργοποιείται ξανά αφού η Τουρκία επιζητά κρίση στην περιοχή της Κύπρου λόγω των βλέψεων της στα κυπριακά κοιτάσματα.

Οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία ευρίσκονται αυτήν την περίοδο σε μια φάση αναζήτησης του τρόπου της ενεργοποίησης του κοινού δόγματος, διότι πολύ σύντομα η κατάσταση με τις κινήσεις του Ερντογάν θα είναι μη αναστρέψιμη.

Αν καταφέρουμε ως ελληνισμός να επιτύχουμε μέσω του αγωγού φυσικού αερίου East Med, την δημιουργία μιας κοινής αεροναυτικής δύναμης, με τα παράκτια κράτη όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, τότε οι Τούρκοι θα έχουν απέναντι τους ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Ο συνεχής εξοπλισμός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με αεροσκάφη, πλοία ή πυραύλους Κρουζ, έχει απομακρύνει ένα μέρος παλαιότερων επιφυλάξεων των κυβερνήσεων των χωρών αυτών, για την δημιουργία μιας κοινής αεροναυτικής δύναμης που θα ελέγχει τον αγωγό στην περιοχή, απαγορεύοντας στους Τούρκους να “σουλατσάρουν” ανενόχλητοι στην Α.Μεσόγειο.

Η μη ελληνική στρατιωτική παρουσία με μαχητικά αεροσκάφη για παράδειγμα ή επιθετικά ελικόπτερα για να μην θιγούν οι αλαζόνες νεο-οθωμανοί Τούρκοι, δεν είναι ούτε λύση ούτε στάση που αρμόζει στον ελληνισμό.

Η Τουρκία με την μέθοδο των παραβιάσεων, των υπερπτήσεων και γενικά των μελετημένων προκλήσεων, προσπαθεί να “γκριζάρει” ολόκληρες περιοχές, με στόχο να τις διεκδικήσει στο μέλλον με κάθε τρόπο.

Εδώ και μεγάλο διάστημα οι Τούρκοι έχουν τοποθετήσει στο αεροδρόμιο της Τύμπου μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα οπλισμένα με πυραύλους, για επιχειρήσεις στην Α.Μεσόγειο.

Η τουρκική θέση αποβλέπει στην δημιουργία δύο κρατών, τα οποία στην χειρότερη περίπτωση για τους Τούρκους να τελούν κάτω από μία χαλαρότατη Συνομοσπονδία, πράγμα που  σημαίνει την νομιμοποίηση της εδαφικής και θεσμικής διχοτόμησης της Κύπρου

Όχημα προς τούτο αποτελεί για την Τουρκία, η αποδοχή από την ελληνική πλευρά της «κυριαρχικής ισότητας», που παραπέμπει σε συνομοσπονδία δύο κρατών, το οποίο αποτελεί το χειρότερο σενάριο μετά το 1974.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ