Κύπρος

Κύπρος: Ξύπνησαν τραγικές μνήμες – Ήχησαν τα ξημερώματα οι σειρήνες

Ημέρα μνήμης η σημερινή στην Κύπρο καθώς συμπληρώνονται 46 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τον «Αττίλα». Ήχησαν τα ξημερώματα οι σειρήνες και επιμνημόσυνος δέηση τελέστηκε για τους πεσόντες.

Ξυπνούν σήμερα στην Κύπρο οι τραγικές μνήμες της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής του 1974 με την κωδική ονομασία «Αττίλας».

Σήμερα, συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εισβολή που οδήγησε στην κατάληψη του 37% του νησιού και η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά την θλιβερή επέτειο με εκδηλώσεις μνήμης και δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων.

Ήχησαν οι σειρήνες στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρωί της Δευτέρας, οι κάτοικοι της Κύπρου ξύπνησαν με τις σειρήνες της Πολιτικής Άμυνας.

Οι σειρήνες ήχησαν στις 5.30 το πρωί, ώρα έναρξης της τουρκικής εισβολής του 1974.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης πραγματοποιείται τα τελευταία 45 χρόνια σε ανάμνηση της ώρας που ο τουρκικός στρατός αποβιβαζόταν στις ακτές της Κερύνειας.

Επιμνημόσυνος δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες

Στις 8:30 πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας η επιμνημόσυνος δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου απέτισε φόρο τιμής στους ηρωικώς πεσόντες, παρουσία του προέδρου της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Σημειώνεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου συνεχίζεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρης Καιρίδης.

 

Η ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Στις 20 Ιουλίου 1974, στις 5:30 το πρωί, τουρκική εισβολή με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Οι αλεξιπτωτιστές έπεφταν μαζικά ενώ δυνάμεις πεζικού της Τουρκίας αποβιβάζονταν στις παραλίες της Κερύνειας. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν, όπως μετέδωσε το sigmalive.com.

Είχε προηγηθεί, στις 19 Ιουλίου, ομιλία του αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου χαρακτήρισε το πραξικόπημα ως εισβολή της Χούντας στην Κύπρο και κατάλυση της ανεξαρτησίας της. Η Τουρκία επικαλούμενη την εισβολή προχώρησε στην εισβολή με τον ισχυρισμό ότι θέλει να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη.

Η «κυβέρνηση» των πραξικοπηματιών του Νίκου Σαμψών παραιτήθηκε υπό το βάρος των εξελίξεων στις 23 Ιουλίου 1974.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ