εποικισμός Αμμόχωστου
Κύπρος

Πρόθεση Τουρκιάς για αποικισμό της περίκλειστης Αμμοχώστου

Νομικοί, αναλυτές, διεθνολόγοι απαντούν ότι η δεδηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας και οι σχεδιασμοί για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα μπορούσε να ήταν το επόμενο βήμα της Άγκυρας στο πλαίσιο της ευρύτερης προκλητικής περιοχής που ακολουθείται με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Στην Κύπρο η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη καθώς επίσης και των ξένων νομικών της Συμβούλων, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μαζικές προσφυγές ιδιοκτητών περιουσιών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, δεν θα αποτρέψουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς για εποικισμό της περίκλειστης πόλης άρα δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται. Ωστόσο υπάρχουν φωνές νομικών υπέρ του αντιθέτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας ήταν σαφώς πιο προσεκτικός στις κουβέντες του για το όλο ζήτημα σε σύγκριση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ο οποίος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο χθες είχε πει ότι η πολιτική θέση της Κυβέρνησης κατόπιν της γνωμάτευσης, είναι κατά των μαζικών προσφυγών.

«Θα έλεγα ότι για το συγκεκριμένο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και μετρημένοι για αυτά που λέμε δημοσίως. Εγώ θα περιοριστώ και θα πω ότι αυτή η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και θα ήταν πολιτική αφέλεια να επεκταθώ περαιτέρω έστω και αν δημοσιογραφικά είναι ελκυστικό», ανέφερε ο κ. Πάλμας, προσθέτοντας ότι η κάθε περίπτωση προσφυγής πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά γιατί στο παρελθόν χάθηκαν υποθέσεις λόγω κακών νομικών συμβουλών δημιουργώντας νομικό προηγούμενο.

Για απραξία της Κυβέρνησης κάνει λόγο ο Αχιλλέας Δημητριάδης

Από την πλευρά του ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης κάνει λόγο για απραξία του κράτους τα τελευταία χρόνια ως προς την υποστήριξη των θέσεων ανθρώπων που προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα διαπιστώνοντας μάλιστα αλλαγή προσέγγισης από την παρούσα κυβέρνηση σε σχέση με το παρελθόν.

«Η απραξία του κράτους αφήνει το Βαρώσι στο ΕΒΚΑΦ», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΒΚΑΦ έχει απόφαση από δικαστήριο των κατεχομένων ότι του ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της περίκλειστης και θα πρέπει η Δημοκρατία να πάρει από ευρωπαϊκό δικαστήριο μια απόφαση που να το ακυρώνει.

«Μας το είπαν οι Τούρκοι ότι θα ανοίξουν το Βαρώσι. Αν δεν κάνουμε κίνηση να θωρακίσουμε έστω το παραλιακό μέτωπο, τις 425 περιουσίες που βρίσκονται λίγο μετά το Κωνστάντια το ξενοδοχείο μέχρι το Golden Sun, αν δεν κάνουμε κίνηση να θωρακιστούν αυτές οι περιουσίες στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας ζητώντας αποκατάσταση, ζητώντας το δικαίωμα της επιστροφής, πολύ φοβούμαι ότι οι Τούρκοι διαδικαστικά ομιλούντες θα πουν ξέρετε: 15 χρόνια αυτή η επιτροπή, 280 προσφυγές έγιναν από Βαρωσιώτες οι υπόλοιποι δεν ενδιαφέρονται να επιστρέψουν, θα βάλουμε στο πλάι λεφτά για αποζημιώσεις, αλλά το θέμα της επιστροφής δεν αναφύεται κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσουμε να αναπτύξουμε την πόλη γιατί είναι τόσα χρόνια κλειστεί και είναι ένας οικονομικός πόρος ο οποίος μένει ανεκμετάλλευτος», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι οι προσφυγές είναι διεκδίκηση της περιουσίας των προσφύγων.

Ανέφερε επίσης ότι έχει στείλει επιστολή στο νέο Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη για το συγκεκριμένο θέμα ώστε να επανεξεταστεί το μοντέλο που ακολουθείται χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση μέχρι στιγμής.

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι σε περίπτωση που χαθεί το Βαρώσι, τότε χάνεται η πορεία προς τη λύση του κυπριακού.

https://youtu.be/fCYH_paDnGQ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...