Γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ
Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Κυπριακή ΑΟΖ: Τον Απρίλιο ξεκινά η γαλλοϊταλική κοινοπραξία τις γεωτρήσεις

Έχοντας την πλήρη στήριξη της Γαλλίας όπως εξάλλου αυτή μεταφράζεται και με τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με την Εθνική Φρουρά και την εξ αυτών παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ» στο λιμάνι της Λεμεσού ο κ. Λακοτρύπης μιλώντας στο Euronews ανέφερε μεταξύ άλλων: «οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι κάτι καινούργιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των ενεργειών. Αλλά πρέπει να πω ότι παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, τις διαχρονικές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά και βεβαίως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν πολύ σύντομα από τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total και ENI. Αυτό το πρόγραμμα θα το ακολουθήσει και πρόγραμμα από αμερικανικές εταιρείες, από την Exxon και την Qatar Petroleum».

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου για την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με το Ισραήλ μετά την υπογραφή των σχετικών τουρκολιβυκών μνημονίων, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο.

Αναφερόμενος σε αμερικανικά δημοσιεύματα που συνδέουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το αμερικανικό Κογκρέσο με τις δραστηριότητες της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων: «Συμφερόντων μεγάλων εταιρειών και βεβαίως των χωρών από τις οποίες προέρχονται, με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συμφέροντα εντός της ΑΟΖ της», διευκρίνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ