Οι κινήσεις των Τούρκων στην ΑΟΖ από δορυφόρο
Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Εικόνες ντοκουμέντο της καταπάτηση της κυπριακής ΑΟΖ από το Γιαβούζ

Το Τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά του στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στον στόχο «Ερατοσθένης» όπως ονομάστηκε το 2016 από την ΕΝΙ που μαζί με την Total έχουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο εν λόγω τεμάχιο.

Προβάλλονται οι θέσεις του τουρκικού σεισμογραφικού «Barbaros» και των πλοίων υποστήριξης του όπως και το γεωτρύπανο «Yavuz» και των πλοίων ασφάλειας και εφοδιασμού στην παράνομη του δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου και όχι μόνο, έχει φέρει μια σημαντική παρουσία πολεμικών πλοίων διαφόρων χωρών, ενώ καταγράφονται και οι ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού Βρετανικών μαχητικών.

  • Το Philenews, παρουσιάζει μια σειρά από διαδοχικές ημερολογιακά δορυφορικές φωτογραφίες – από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου – μέσω του δορυφόρου «Sentinel_2» και της εξιδεικευμένης εταιρείας δορυφορικής απεικόνισης «Planet» που δείχνουν διαδοχικά σε διάφορες ημερομηνίες του τρέχοντος μήνα την παράνομη παρουσία του γεωτρύπανου στο εν λόγω σημείο, όπως και της Τουρκικής φρεγάτας.

Το τουρκικό γεωτρύπανο, βρίσκεται υπό την συνεχή επιτήρηση από την Τουρκική φρεγάδα «TCG BURGAZADA». Όπως φαίνεται από τις διαδοχικές δορυφορικές φωτογραφίες που επεξεργάζονται σειρά παράγοντες που διατηρούν λογαριασμούς και τις δημοσιεύουν σε ειδικευμένα και γενικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως Intelsky, Itamilradar, imagesat, Putinisavirus κ.α.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να σημειωθεί ότι το «μπέρδεμα» με ένα από τα δευτερογενή σήματα μετάδοσης στίγματος (AIS – Automatic Identification System) του γεωτρύπανου σε ιστοσελίδες καταγραφής και απεικόνισης θέσης πλοίων, όπως το Marinetraffic κ.τ.λ. που δείχνουν ότι το «Yavuz» βρίσκεται στα ναυπηγεία της Τούζλα κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, στις 26 Δεκεμβρίου 2019, συστήματα του τουρκικού γεωτρύπανου, μεταξύ των οποίων και το AIS παρουσίασαν βλάβη και μεταφέρθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή ναυπηγείων, μηχανουργείων και τεχνικών εργαστηρίων ναυτιλίας κοντά στην Κωνσταντινούπολη για επιδιόρθωση. Τις τελευταίες μέρες γίνονται δοκιμές και γι’ αυτό τον λόγο ενεργοποιείται και το AIS που είναι προγραμματισμένο να δείχνει τα στοιχεία του «Yavuz».

Στις 8 Φεβρουαρίου έγινε και «άσκηση» εκκένωσης προσωπικού από το γεωτρύπανο μέσω του ελικοπτέρου της φρεγάδας.

 

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ