σαββας αγγελιδης
Κύπρος

Στο Ισραήλ ο Κύπριος ΥΠΑΜ: «Η αναβάθμιση είναι μονόδρομος»

Για την τελευταία, είπε πως η προκλητικότητα της κατοχικής χώρας απασχολεί όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και το Ισραήλ, γι' αυτό και θα απασχολήσει τη συνάντηση. Άλλο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν είναι αυτό που αφορά το Ισραήλ, δηλαδή τις καθημερινές επιθέσεις με πυραύλους και η «αστάθεια της καθημερινότητας» στην γείτονα. 

Ο ΥΠΑΜ είπε πως «είναι γνωστή η συνεργασία που έχουμε με το Ισραήλ σε στρατιωτικό επίπεδο, με κοινές ασκήσεις Αεροπορίας, Ειδικών Δυνάμεων, Ναυτικού και Κυβερνοάμυνας. Η επιπρόσθετη αξία για την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς είναι τεράστια, λόγω αυτής της σχέση με το Ισραήλ, και την αναβαθμίζουμε συνεχώς».

Ο κ. Αγγελίδης τόνισε πως στο Υπουργείο Άμυνας στοχεύουν πολύ, στα πλαίσια της αναβάθμισης, στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, και στα πολλά που μπορεί να μάθει η Κύπρος από το Ισραήλ, το οποίο πρωτοπορεί στον τομέα. Αναμένονται θετικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον σχετικά με την «ανάπτυξη προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, σχετικά με υψηλή τεχνολογία, έξυπνα όπλα, συστήματα επιτήρησης και άλλα».

«Η αναβάθμιση είναι μονόδρομος», είπε ο Κύπριος Υπουργός, και αυτό εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, με πρώτη την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς, που είναι η κύρια αποστολή της. «Την ίδια στιγμή όμως, με την αναβάθμιση δημιουργούνται αυτές οι συμμαχίες τις οποίες θα πρέπει να έχουμε και θα πρέπει συνεχώς να αναπτύσσουμε, με άλλες χώρες και όταν μιλούμε για συνεργασίες με το Ισραήλ, με τη Γαλλία, με τις ΗΠΑ, είναι χώρες στις οποίες έχουν μια ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία». Αυτές οι αγορές πρέπει να αξιολογούνται για να αυξηθεί η δική μας επιχειρησιακή ικανότητα, συνέχισε.

Στο ερώτημα του Ανδρέα Δημητρόπουλου αν υπάρχει προοπτική δημιουργίας εγχώριας βιομηχανίας όπλων, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «ξεκινούμε από βαρέα όπλα μέχρι και ζητήματα που έχουν σχέση με την τεχνολογία, την έρευνα και την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου προϊόντος». Ο ΥΠΑΜ πιστεύει πως «με σωστά βήματα, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά κέντρα, αλλά και τη βιομηχανία στην Κύπρο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και σε συνεργασία με χώρες όπως Ισραήλ και Γαλλία, πολύ σύντομα θα δούμε αποτελέσματα που καταλήγουν στην ανάπτυξη δικών μας προϊόντων, αυτού του επιπέδου». 

Στους σχεδιασμούς ανάπτυξης εντάσσονται «ζητήματα για επιτήρηση, έξυπνα όπλα, ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με πληροφορίες, με τη διαχείριση του προσωπικού, με τη διαχείριση των εξοπλισμών, λογισμικά, όλα αυτά ναι, μπορούν να γίνουν», είπε ο κ. Αγγελίδης. 

Ερωτηθείς αν αναβιώνει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα «χωρίς τυμπανοκρουσίες», με τρόπο που να συμπεριλαμβάνει και άλλες χώρες της περιοχής, ο ΥΠΑΜ απάντησε πως υπάρχει καθημερινή επαφή μεταξύ ελλαδικού ΓΕΕΘΑ και κυπριακού ΓΕΕΦ για ανταλλαγή πληροφοριών. Επίσης, υπάρχει το Διακυβερνητικό Συμβούλιο κάθε έξι μήνες, σε επίπεδο Ελλαδίτη ΥΠΕΘΑ και Κύπριου ΥΠΑΜ. Επιπλέον, υπάρχουν οι τριμερείς συναντήσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο, καθώς και η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι ενέργειες για απορρόφηση χορηγιών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και της PESCO. Και οπωσδήποτε, υπάρχουν και ασκήσεις με σενάρια «και αυτά όλα που έχουν ουσία».

«Το νιώθω ακράδαντα, το πιστεύω ακράδαντα», δήλωσε ο Σάββας Αγγελίδης, «αυτή η συνεργασία με την Ελλάδα, χωρίς να βάζουμε τίτλους, χωρίς να βάζουμε ταμπέλες, ναι, είναι πολύ αναπτυγμένη και έχει ουσιαστικό ρόλο να παίξει στο ζήτημα της άμυνας και της αποτροπής».

Στην συνέντευξη του στον Μιχάλη Παπαδόπουλο της «Σημερινής της Κυριακής» που δημοσιεύθηκε χθες, ο κ. Υπουργός είπε πως δημιουργείται μηχανισμός αποτροπής και αναπτύσσονται διαρκώς οι στρατηγικές συνεργασίες σε στρατιωτικό επίπεδο με Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ, ενώ έκανε αναφορά στη σημασία του «East Med Act».

Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος «Χάκαθον» Κυβερνοάμυνας και Κυβερνοασφάλειας, απόδειξη της ένταξης της καινοτομίας και της έρευνας στην ημερήσια διάταξη ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ. Στο «Χάκαθον» παρουσιάστηκαν συστήματα αντιμετώπισης διασποράς «fake news» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές για μη-επανδρωμένα αεροσκάφη, κρυπτογραφημένες μέθοδοι επικοινωνίας, προσομοιωτές βολών τυφεκίου ενώ ήταν ανοικτό για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και εικονικής πραγματικότητας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ