Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Η σημασία της απόκτησης πυραύλων Mistral και Exocet (βίντεο)

Τη σημασία της προμήθειας των γαλλικών πυραύλων Mistral και Exocet κλήθηκε να σχολιάσει στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς σημειώνοντας ότι ο ίδιος εκτιμά πως τα συστήματα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας όπως εκφράζεται το τελευταίο διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ.

 Σημειώνοντας πως οι πύραυλοι Mistral είναι αντιαεροπορικοί και οι Exocet αντιπλοϊκοί, έκανε λόγο για μια πολύ ορθή στρατηγική κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια βελτιστοποίησης της άμυνας της Κύπρου καθώς μέχρι σήμερα τα μόνα όπλα που επιχειρήθηκε να αξιοποιηθούν ήταν τα πολιτικά και διπλωματικά. Ο κ. Πενταράς ξεκαθάρισε ότι τα όπλα αυτά δεν είναι για να κάνουμε πόλεμο αλλά για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Σημαντική χαρακτήρισε και την πληροφορία για απόκτηση δύο ταχέων περιπολικών σκαφών τα οποία όπως ανέφερε θα πρέπει να έχουν πυραυλικά συστήματα για να μην γίνει το ίδιο λάθος που έγινε με το σκάφος «Πλοίαρχος Ιωαννίδης» που διαθέτει μόνο ένα πολυβόλο για αυτοπροστασία.

«Η κίνηση του Υπουργείου Άμυνας δείχνει ότι Αυτή η στρατηγική θα αλλάξει και πλέον θα υπάρχουν μέσα τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις της Τουρκίας στα πλαίσια μιας ευρύτερης συνεργασίας με την Ελλάδα και ενδεχομένως την αναβίωση του δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου αλλά και με γειτονικές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το δόγμα αυτό πέραν από αμυντικό θα μπορούσε πλέον να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό.

«Η ασφάλεια επιτυγχάνεται μέσω της αποτροπής. Το κράτος πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, να προβάλλει προς τους δυνητικούς αντιπάλους αυτή την ισχύ, καθώς και την αποφασιστικότητα της ηγεσίας να χρησιμοποιήσει. Πρέπει οι δυνητικοί αντίπαλοι να σκέφτονται ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος και αυτό να τους αποτρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο ανέφερε πως οι απειλές της Τουρκίας προς την Κύπρο όταν ετοιμαζόταν να ενταχθεί στην ΕΕ ήταν χειρότερες καθώς προειδοποιούσαν τότε ότι ο «δρόμος προς την Πάφο είναι ανοιχτός» και πως η Κύπρος απέχει από την Τουρκία μόλις τέσσερα λεπτά. Τελικά είπε έχοντας τον ενιαίο αμυντικό χώρο η Κύπρος κατάφερε να μπει στην ΕΕ.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ