κυπριακή ΑΟΖ
Κύπρος

Τουρκικό κατασκοπευτικό CN-235 στην Κύπρο προς αναζήτηση των Exocet

Σκοπός πιθανότατα του τουρκικού αεροσκάφους, αλλά και του τουρκικού γενικού επιτελείου, είναι οι θέσεις των κυπριακών κινητών πυραυλικών συστοιχιών Exocet, οι οποίοι αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο, για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1222451366788042753

 

https://twitter.com/EmirLouise/status/1222129862414163968

Χθες ανακοινώθηκε το σχέδιο της Εθνικής Φρουράς για την αναβάθμιση των συστημάτων MM40 Exocet κατά των πλοίων. Επί του παρόντος, οι κυπριακοί πύραυλοι διαθέτουν εμβέλεια 70χλμ, με τον εκσυγχρονισμό τους όμως, τα βλήματα των πυραύλων θα φτάνουν τα 180km, έχοντας εντός του βεληνεκούς τους, τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα αλλά και τις τουρκικές Φρεγάτες που τα συνοδεύουν κοντά στις κυπριακές ακτές.

Υπενθυμίζουμε ότι το γαλλικό ελικοπτεροφόρο που έχει ελλιμενιστεί από χθες στο Πειραιά, το “Σαρλ Ντε Γκωλ” και μία φρεγάτα FREMM, αποτελούν τη γαλλική δύναμη που θα βρίσκεται τους επόμενους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και προκαλώντας ανησυχία στην Άγκυρα, καθώς δεν θα μπορεί πλέον να κινείται άνετα στην περιοχή αυτή.

Άλλωστε, το τουρκολιβυκό σύμφωνο θίγει και γαλλικά συμφέροντα. Στην πορεία του προς το Σουέζ, ο γαλλικός στολίσκος θα πραγματοποιήσει συνεκπαιδεύσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης η Εθνική Φρουρά συμμετέχει με προσωπικό της Διοίκησης Καταδρομών στην άσκηση OLIVE GROVE που διεξάγεται στην Ιορδανία.

Θα αυξήσει την επιθετικότητα η Άγκυρα

Υπάρχει εκτίμηση στα επιτελεία Αθήνας και Λευκωσίας, ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να κλιμακώσει το επόμενο διάστημα την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η προώθηση του γεωτρύπανου Γιαβούζ στο θαλάσσιο οικόπεδο 8 είναι ξεκάθαρη απόδειξη. Το γεγονός, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με την κοινοπραξία της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI δείχνει, επίσης, ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πολυενδιαφέρεται για την αντίδραση όχι μόνο του Παρισιού και της Ρώμης, αλλά και συνολικά της ΕΕ.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι Ισραήλ και Αίγυπτος μαζί με Ελλάδα και Κύπρο, προετοιμάζουν κοινή δύναμη λόγω της επικείμενης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, αλλά κυρίως ο σκοπός τους αφορά την τοποθέτηση "εμποδίου" στην Α.Μεσόγειο στη δράση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Αυτή η δύναμη (όταν σχηματιστεί), θα “κλειδώσει” ουσιαστικά όλες τις θαλάσσιες διόδους της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο, κλείνοντας την πρόσβαση της Άγκυρας και στην Λιβύη, αλλά και στα πετρέλαια της χώρας αυτής.

Τι θα κάνει τότε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος υλοποιεί το σχέδιο του εθνικού όρκου σε βάρος λαών της περιοχής; Ό,τι και να πράξει θα είναι σίγουρα εις βάρος του και εις βάρος της Τουρκίας, εκτιμούν πολλοί ειδικοί αμυντικοί αναλυτές.

Ποιοι είναι οι πύραυλοι EXOCET

Η λέξη Exocet προέρχεται από την ελληνική λέξη «εξώκητος», που ερμηνεύεται ως "κήτος εκτός του νερού". Ο πύραυλος καθώς σε όλη τη διάρκεια της πτήσης του σχεδόν εφάπτεται με το νερό σε ελάχιστο ύψος από αυτό, αλλά πάντα εκτός αυτού.

Έχουμε τέσσερις εκδόσεις τους:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την έκδοση επιφανείας- επιφανείας MM38, την αέρος-επιφανείας έκδοση ΑM39, την ξηράς-επιφανείας έκδοση ΜΜ40 και τέλος, την έκδοση SM39, που εξαπολύεται μέσα σε κάψουλα από υποβρύχια.

Η χώρα μας διαθέτει τις τρεις πρώτες εκδόσεις στο οπλοστάσιό της, ενώ η Εθνική Φρουρά της Κύπρου διαθέτει την έκδοση ξηράς-επιφανείας ΜΜ40. Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις φέρουν και αυτές την κωδικοποίηση ΜΜ40.

Κρούση στόχων ξηράς: Η ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις

Ο Exocet είναι ένα προηγμένο βλήμα, ιδανικό για το Αιγαίο αφενός λόγω βεληνεκούς και αφετέρου λόγω τρόπου λειτουργίας. Συγκεκριμένα, ο πύραυλος εκτοξεύεται με αδρανειακά δεδομένα ενώ, όταν φτάσει σε κοντινή απόσταση από την προκαθορισμένη εκτιμώμενη περιοχή του στόχου, χωρίς πρακτικά να έχει εντοπιστεί, τότε και μόνο ενεργοποιεί το ραντάρ του εντοπίζοντας και κλειδώνοντας το στόχο, αφήνοντας έτσι τα ελάχιστα δυνατά περιθώρια αντίδρασης.

Ακόμα και στην περίπτωση που ο στόχος προλάβει να ενεργοποιήσει τα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών (ECM), ο πύραυλος «κλειδώνει» στην τελευταία θέση του στόχου και υπολογίζοντας την προβλεπόμενη μελλοντική του θέση με βάση την τελευταία γνωστή πορεία και ταχύτητα, εκτελεί την αποστολή του.

Βασικές προδιαγραφές:

• Βάρος: 780 kg
• Μήκος: λιγότερο από 6 μέτρα
• Ταχύτητα: υψηλή υποηχητική
• Εύρος: Εύρος λειτουργικού εύρους 200 km
• Αποστολές: Παράκτιες επιχειρήσεις και ικανότητα επίθεσης των παράκτιων γαιών

https://twitter.com/e_amyna/status/1222225524426256384

 

https://twitter.com/isozygio/status/1222427625269927936

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ