Κύπρος

Σε στόχο στο τεμάχιο 7 το Γιαβούζ! - Ολαταχώς προς μεγάλη κρίση


Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που εισέβαλε την Πέμπτη στο τεμάχιο 7 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ έφθασε στον στόχο «Μόρφου-1».

Συγκεκριμένα, στον λογαριασμό του στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός έγραψε σε ένα ανάρτηση του πως «το πλοίο είναι έτοιμο να αρχίσει αφού είχε καθοριστεί η θέση του για να ξεκινήσει την γεώτρηση το συντομότερο μετά την ολοκλήρωση των προετοιμασιών.

Ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Οργανώνει αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα της διπλωματίας η Λευκωσία για «αναχαίτιση» των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Όπως ενημέρωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οι τουρκικές παραβιάσεις θα τεθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στις 17-18 Οκτωβρίου και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 του μήνα.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, ο Πρόεδρος Τουσκ επαναβεβαίωσε για την καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και για την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις απαράδεκτες εξαγγελίες και τους σχεδιασμούς του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.

Συντονισμός Λευκωσίας-Αθήνας

Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός της Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν για την εξελισσόμενη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Η.Ε. προς αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης δραστηριότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ