Κύπρος

Στα κατεχόμενα για προκλητική επέτειο ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ

Επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ, που προ ημερών προέβη σε ένα πραγματικό κρεσέντο προκλήσεων κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, θα παραστεί στη εκδηλώσεις των Τ/κ για την 55η επέτειο του βομβαρδισμού της Τυλληρίας από την τουρκική αεροπορία.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, τον λεγόμενο πρόεδρο της «βουλής» Τεμπερουκέν Ουλουτζάι, τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Οζερσάι, ενώ θα παραστεί και σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Ακιντζί.

Ο κ. Ακάρ θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ, τον Διοικητή του Στρατού Ξηράς, Στρατηγό Ουμίτ Ντουντάρ, τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγό Χασάν Κουτζουκιούζ και τον Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ.

Αύριο η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί
Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας στα Κατεχόμενα γίνεται μόλις λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η εν λόγω συνάντηση έχει χαρακτηριστεί ως άτυπη και δίχως συμπεφωνημένη ατζέντα, όμως αναμένεται να συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την Κύπρο, αλλά και οι κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τουρκικά «πανηγύρια» για τους βομβαρδισμούς του 1964

Διευκολύνσεις όπως κάθε χρόνο δίνει και φέτος η Κυπριακή Δημοκρατία, στους Τουρκοκύπριους, για να μεταβούν στον θύλακα των Κοκκίνων, ώστε να γιορτάσουν την επέτειο των βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας τον Αύγουστο του 1964. Ο τουρκοκυπριακός θύλακας βρίσκεται μεταξύ των κατεχομένων και της περιοχής Πύργου της ελεύθερης Κύπρου και δεν έχει εδαφική σύνδεση με το ψευδοκράτος. Για τον λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει τέτοιες μέρες την διέλευση Τουρκοκυπρίων από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, ώστε να μεταβούν στα Κόκκινα. Πολλοί μεταβαίνουν στο θύλακα δια της θαλάσσης.

Από τις 7 ως τις 9 Αυγούστου 1964, η τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε με βόμβες ναπάλμ την περιοχή της Τηλλυρίας.

Από το πρωί σήμερα ξεκίνησε η διέλευση 53 λεωφορείων με 960 Τουρκοκύπριους και συνοδεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Ανδρέας Καρός δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως στους «εορτασμούς» αναμένεται να παραστούν από τα κατεχόμενα και αξιωματούχοι του ψευδοκράτους καθώς και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή με ελικόπτερο, λίγο μετά την άφιξη των Τουρκοκυπρίων με λεωφορεία και δια θαλάσσης.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα μια αποφράδα μέρα, για την περιοχή της ακριτικής Τηλλυρίας και όλη την Κύπρο γενικά.

Οι μνήμες, είπε, στρέφονται 55 χρόνια πίσω, με τους παλιούς να θυμούνται τα εγκλήματα που έγιναν από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή της Τηλλυρίας, με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τον Αύγουστο του 1964 εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της περιοχής.

Η Τηλλυρία, είπε ο κ. Κλεάνθους, πλήρωσε βαρύ τίμημα σε μια προσπάθεια να κρατήσει την περιοχή αλώβητη και ελεύθερη από τον επεκτατισμό της Τουρκίας. Για τους "εορτασμούς" φτάνει σήμερα στα κατεχόμενα και ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν θα μεταβεί στο θύλακα των Κοκκίνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ