Κύπρος

Ακιντζί: Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι των Ελληνοκυπρίων - Θα κάνουμε γεωτρήσεις

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα «ΧαμπέρΤουρκ» ανέφρε πως η πρόταση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού με αποκεντρωμένη ομοσπονδία, θα μετατρέψει σε κομπάρσο την τoυρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων προτείνει «να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις πολιτείες και ως αντάλλαγμα το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο να μπορεί να παίρνει αποφάσεις με απλή πλειοψηφία» αντί να χρειάζεται και η μία θετική ψήφος Τουρκοκύπριου για να ληφθούν αποφάσεις.

Σε ερώτηση για το τί μπορεί να κάνει η τουρκική πλευρά σε ότι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, είπε πως τον Φεβρουάριο η Τουρκία παρεμπόδισε την γεώτρηση της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3. «Αυτή η παρεμπόδιση δεν είναι δυνατή πάντα. Τί είναι δυνατόν τότε; Εάν εσύ κάνεις γεώτρηση και δεν συνεργάζεσαι, δεν ακούς από λόγια τότε κι εγώ θα κάνω γεώτρηση».

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η Τουρκία έχει οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της και «στα ανατολικά υπάρχουν κάποιες περιοχές οι οποίες συγκρούονται με τα τεμάχια της ελληνοκυπριακής πλευράς», προσθέτοντας ότι «και ανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού υπάρχουν περιοχές που τις έχουν ανακηρύξει οι Τουρκοκύπριοι και συγκρούονται με τεμάχια των Ελληνοκυπρίων».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι μέχρι στιγμής «η Τουρκία κάνει εργασίες εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας». Ανέφερε πως υπάρχουν «συμφωνίες μεταξύ της τουρκοκυπριακής πλευράς και της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ», λέγοντας ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές για λογαριασμό τους. «Το πότε θα γίνει αυτό και το πώς θα γίνει, θα το δούμε τις επόμενες μέρες αλλά στο τέλος θα γίνει», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν θα αυξηθεί η ένταση ή η άλλη πλευρά (Ελληνοκύπριοι) θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε λύση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η ευχή του είναι να γίνει το δεύτερο και να συμφωνηθεί να μην οικειοποιηθούν δικαιώματα μονομερώς. «Έτσι θα γίνει; Θα το δούμε αυτό την περίοδο μπροστά μας αλλά δεν μας άφησαν άλλη εναλλακτική», ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί, δείχνει σαν να πολεμά με ανεμόμυλους, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε: «Εγώ δεν είμαι Δον Κιχώτης να πολεμώ με ανεμόμυλους». Σε σχόλιο ότι κάποιοι τον κατηγορούν ότι προδίδει την Τουρκία, είπε ότι δεν δίνει πολύ σημασία σε αυτούς τους κύκλους που κάθε φορά που υπάρχει κίνηση προς τη λύση αμέσως λένε «ο Ακιντζί πούλησε την Τουρκία, είναι προδότης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ