Κύπρος

Πολεμικό μήνυμα κατά Άγκυρας: Ελληνικά Apache και Chinook σε άσκηση με την ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο - Οργή και πανικός στα τουρκικά αρχηγεία

Η Ελλάδα είναι κοντά στην ελληνική δύναμη Κύπρου σε οτιδήποτε και αν λάβει χώρα στο νησί μετά τις απειλές του Χουλουσί Ακάρ που έδειξε και χάρτες με τουρκική ΑΟΖ μέχρι την Κρήτη.

Μιλάμε για την χερσαία και εναέρια άσκηση που ήταν όλη ένα μήνυμα για τις τουρκικές βλέψεις στο νησί, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο αρχηγείο των Τούρκων στην Κύπρο, αφού ενεργοποίησε τον άξονα Ελλάδος και Κύπρου σε πολεμικές καταστάσεις. 

Τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, για πρώτη φορά στην Κύπρο πραγματοποίησαν κοινή άσκηση και βολή με ελληνοκυπριακές δυνάμεις και με την ΕΛΔΥΚ, αναφέρει το ΓΕΕΦ, μιας και μόλις σήμερα αποδεσμεύτηκαν οι σχετικές πληροφορίες.

Τα ελικόπτερα επέστρεφαν από το Ισραήλ, όπου πραγματοποίησαν κι εκεί άσκηση στο πλαίσιο της συμμαχίας και στάθμευσαν στη Λακατάμια.

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου–Ελλάδας πραγματοποιήθηκε άσκηση συνεργασίας επίγειων και εναέριων μέσων, στις 26 Οκτωβρίου 2018 στο ΠΒ Καλού Χωριού.

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης επί του πρακτέου και στο έδαφος των τακτικών που διδάσκονται τα στελέχη της ΕΦ στα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολές των Ελληνικών Δυνάμεων καθώς και στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών της τακτικής συνεργασίας καθώς και την αναβάθμιση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού των δύο χωρών.

Απώτερος σκοπός της άσκησης ήταν η διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με την ανάλογη εκπαίδευση του προσωπικού επί ρεαλιστικής βάσης, σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες Κλαδικών (Combined) και Διακλαδικών (Joint) λειτουργιών.

Στην άσκηση συμμετείχαν από πλευράς ΕΔ της Ελλάδας αριθμός ελικοπτέρων AH-64A (APACHE) και CH-47D (CHINOOK) και από μέρους της ΕΦ αντίστοιχα αριθμός ελικοπτέρων καθώς επίσης τεθωρακισμένοι και μηχανοκίνητοι τακτικοί σχηματισμοί και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων.

Η άσκηση περιελάμβανε συνδυασμό τακτικών κινήσεων και ενεργειών στα επίπεδα ξηράς και αέρα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω άσκηση μικρής κλίμακας έλαβε χώρα για πρώτη φορά και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με σημαντικά συμπεράσματα να εξάγονται κατά τη διεξαγωγή της, παρέχοντας χρήσιμες εμπειρίες στους συμμετέχοντες αναφορικά με το σύγχρονο πεδίο Επιχειρήσεων και τις ιδιαιτερότητες που αυτό παρουσιάζει.

Τις μέρες, που η Τουρκία εντείνει τις απειλές και αναπτύσσει δυνάμεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η παρουσία των Apache αποτελεί ένα στρατιωτικό κυρίως μήνυμα κατά των 41 χιλιάδων Τούρκων και Τουρκοκυπρίων στρατιωτών που σταθμεύουν στο νησί.

Το πιο κρίσιμο σημείο όσον αφορά τις δυνάμεις Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο είναι η από αέρος υποστήριξη σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων παντός είδους με την Τουρκία. Αυτό ακριβώς έρχεται να καταδείξει η άσκηση αυτή βάζοντας μας σε σκέψεις για μόνιμη παρουσία ελληνικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών στην μεγαλόνησο.  

Στο άρθρο μας χθες με τίτλο (Αιφνιδιασμός στην Άγκυρα: Ελληνικά Apache «αδειάζουν» πυραύλους σε άσκηση στην Κύπρο – Η Λευκωσία «θωρακίζεται» με νέα οπλικά συστήματα), αναφέραμε ότι τα Apache πραγματοποίησαν προηγουμένως άσκηση με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής Καλού Χωρίου Λάρνακας, προκαλώντας πανικό στις τουρκικές δυνάμεις από την ισχυρή παρουσία τους.

Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) αποτελεί τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο και αποτελείται από ένα αριθμό στρατιωτικών μονάδων οι οποίες βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης της Λευκωσίας. Αποβιβάστηκε στην Κύπρο στις 16 Αυγούστου 1960 με την υπογραφή της Συνθήκης Ζυρίχης-Λονδίνου στη Λευκωσία με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Yπάγεται στον Α' Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, και εδρεύει στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Λευκωσίας.

Ανέκαθεν η ΕΛΔΥΚ εθεωρείτο και συνεχίζει να θεωρείται μέχρι σήμερα, αν όχι το πιο μάχιμο, ένα από τα πλέον μάχιμα τμήματα του ελληνικού Στρατού ενώ ανεπίσημα οι οπλίτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ αποκαλούνται Ελδυκάριοι.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΛΔΥΚ αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή ενώ χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από το σύνολο των Ελλήνων Κυπρίων.

Πρόκειται για την δύναμη αυτή που έγραψε «χρυσές σελίδες» το μαρτυρικό καλοκαίρι του 1974 όταν κράτησε μόνη της 2000 Τούρκους μαζί με 200 άρματα σώζοντας στην ουσία την σημερινή ελληνοκυπριακή επικράτεια.

https://youtu.be/iZlZXliz2fs?t=1

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ