Κύπρος

Τουρκικό σκάφος "γλείφει" τη βραχονησίδα Ζουράφα - Τουρκία: "Βγάζουμε το Μπαρμπαρός, αυτά θέλουμε για Κυπριακό και φ.α."

Ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα η Τουρκία: Φωτογραφικό ντοκουμέντο με τουρκικό σκάφος να "γλειφει" τη βραχονησίδα Ζουράφα κοντά στη Σαμοθράκη δημοσιεύει το site reportal.gr (κεντρική φωτογραφία άρθρου) δείχνοντας το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας. Ταυτόχρονα υπάρχουν περίεργες τουρκικές δηλώσεις περί αποτροπής ένταξης της Βραχονησίδας Ζουράφα στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Ε.Ε., «Natura 2000».

Από Έβρο μέχρι Αιγαίο και Κύπρο η ένταση χτυπά κόκκινο. Η Τουρκία βγάζει ξανά το το «Μπαρμπαρός» στον Απόστολο Αντρέα και γνωστοποιούν τις διεκδικήσεις τους για Κυπριακό και φυσικό αέριο.

Νέα Navtex που περιλαμβάνει και τμήματα της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε χθες η Τουρκία, για σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός» από τη Δευτέρα 9 Απριλίου μέχρι και το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον 'Φιλελεύθερο", η περιοχή (στον χάρτη με κόκκινο χρώμα) ξεκινά από απόσταση περίπου 4 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και επεκτείνεται μέχρι το σημείο της ακτής που είναι το όριο των συνόρων Τουρκίας - Συρίας.

Δηλαδή βασίζεται στις τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις σε σχέση με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», το προηγούμενο δίμηνο διεξήγαγε σεισμογραφικές έρευνες βορειοδυτικότερα, από τις νότιες ακτές της χερσονήσου της Καρπασίας μέχρι τις τουρκικές ακτές.

Το «Μπαρμπαρός» θα συνοδεύεται από τα πλοία υποστήριξης M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON

Ανάλυση των θέσεων της Τουρκίας στο Κυπριακό και το φυσικό αέριο δημοσίευσε το «Turkish Diplomacy»  που εκφράζει τις επίσημες θέσεις της τουρκικής Κυβέρνησης αναφέρει το sigmalive.com. Σκοπός η κοινοποίηση των τουρκικών θέσεων στο εξωτερικό.

Τα κύρια σημεία από την παρουσίαση:

Σχέδιο Ανάν

H Τουρκία και οι Τ/κ κράτησαν μια εποικοδομητική στάση στο Σχέδιο Ανάν.

Προέβλεπε: To τουρκικό και ελληνικό τμήμα θα παραμείνουν χωριστά, αλλά η χώρα θα ενωθεί κάτω από ένα ανεξάρτητο και ομοσπονδιακό κράτος.

Οι αρμοδιότητες του κράτους:

Τουλάχιστον το ένα τρίτο των υπουργών θα εκλέγονται από τους Τούρκους.

Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, ένας από κάθε κοινότητα, θα εναλλάσσονται τις λειτουργίες τους κάθε 10 μήνες.

Η Τουρκική επικράτεια θα μειωνόταν από 36% σε 29%.

Διάσκεψη για την Κύπρο (Ιανουάριος 2017)

Στις πρώτες συνομιλίες στη Γενεύη σημειώθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος.

Οι δυο πλευρές παρουσίασαν τους χάρτες τους.

Πραγματοποιήθηκε διάσκεψη για πρώτη φορά με θέμα «Ασφάλεια και εγγυήσεις», με συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, δημιουργήθηκε ένα απαράδεκτο σκηνικό και αποχώρησε.

Διάσκεψη για την Κύπρο (Ιούνιο-Ιούλιο 2017)

Η διάσκεψη για «Ασφάλεια και εγγυήσεις» ξανάρχισε, στην παρουσία του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, η ΤΔΒΚ και η Ελληνική Κύπρος κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους.

Ωστόσο, η ε/κ πλευρά διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες στα ΜΜΕ, με σκοπό να προβοκάρει την τουρκική πλευρά και να εγκαταλείψει τη συνάντηση, αλλά η συνάντηση τερματίστηκε όταν οι Ε/κ εγκατέλειψαν.

Οι απαιτήσεις Τουρκίας και »ΤΔΒΚ»

-Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, βασισμένη στην πολιτική ισότητα.

-Η λύση που αφορά τις δυο πλευρές να διασφαλίζει ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια για τις δυο κοινότητες.

-Η Τουρκία λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ.

-Ωστόσο, οι Έλληνες δεν θέλουν λύση που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα, δεν είναι εποικοδομητικοί και πάντα ρίχνουν το φταίξιμο στους Τούρκους.

Τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο

-Η συνολική έκταση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι 30 δισ βαρέλια και η συνολική τους αξία ανέρχεται σε 1,5 τρισ δολάρια.

-Η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα καθόρισαν θαλάσσια σύνορα, παραβιάζοντας τη νομοθεσία για τη θάλασσα.

-Οι Έλληνες διεκδικούν δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες και κοιτάσματα τα οποία ανήκουν στην Τουρκία.

-Η Ε.Ε. αναγνώρισε τα θαλάσσια οικόπεδα των Ελλήνων και τους έχει επιτραπεί να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.

-Η Τουρκία έφερε ένσταση στον χάρτη των Ε/κ και παρουσίασε τον δικό της χάρτη, με θαλάσσιες ζώνες έκτασης 150,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας στον ελληνικό χάρτη είναι 50 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η Ε.Ε. λαμβάνει το μέρος των Ε/κ, καταδικάζοντας την Τουρκία για τις δικές της έρευνες.

Γίνεται, επίσης, αναφορά για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων της ΕΝΙ, ενώ, τέλος, αναφέρεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...