Κύπρος

Στο πλευρό της Κύπρου η Ρωσία : «Η Μόσχα δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία, θέλει ειρήνη στην περιοχή»

Καμία… αναθέρμανση των σχέσεων Μόσχας – Άγκυρας δεν υπάρχει σύμφωνα με τον πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάτσι, αλλά «αποκατάσταση αυτών των σχέσεων μετά από την κατάρριψη του αεροπλάνου μας, αν θυμάστε».

«Μπαίνουν αυτές οι σχέσεις σε ένα ομαλό επίπεδο και αυτό γίνεται γιατί η Τουρκία είναι γειτονική μας χώρα και πρέπει κάτι να κάνουμε προς την κατεύθυνση του να έχουμε ομαλές σχέσεις με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο κ. Οσάτσι ανέφερε ακόμη ότι «δεν παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι η Τουρκία αγόρασε απλώς από τη Ρωσία τους S400. Διευκρίνισε επίσης ότι αυτά τα συστήματα είναι αμυντικού χαρακτήρα.

Σε ερώτηση αναφορικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανάλαβε ότι «αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε και τα δικαιώματά της και στα εδαφικά της ύδατα και στην υφαλοκρηπίδα».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τυχόν προσφυγή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Άγκυρας. «Έχουμε διεθνές δίκαιο, έχουμε κανόνες», είπε διερωτώμενος «τί θα δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο εκπρόσωπος του Ερντογάν»;

Για ενδεχόμενη προσφυγή από πλευράς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε ότι «τότε θα δούμε την κατάσταση».

Ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε ακόμα πως είναι καιρός ο κυπριακός λαός να ζήσει ειρηνικά στο νησί, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία της χώρας του να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Εμείς στηρίζουμε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων και ότι χρειάζεται από τη Ρωσία να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε πάντα πρόθυμοι να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα», ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης στις δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Ευχήθηκε «κάθε καλό» σε αυτή την προσπάθεια στον κυπριακό λαό, εκφράζοντας την άποψη πως «είναι καιρός να ζήσει ειρηνικά σε αυτό το νησί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ