Κύπρος

Σωματέμποροι στην Κύπρο φέρνουν γυναίκες και τις βαφτίζουν «τουρίστριες»

«Εξελιγμένες» μεθόδους χρησιμοποιούν τα κυκλώματα σωματέμπορων στην Κύπρο που συνεχίζουν να σπρώχνουν στο εμπόριο λευκής σάρκας γυναίκες από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Κάποτε οι νεαρές γυναίκες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ερχόντουσαν στη Κύπρο ως «καλλιτέχνιδες» και εργάζονταν σε καμπαρέ.

Η Κύπρος καταδικάστηκε πολλές φορές από ξένους οργανισμούς για το γεγονός ότι είχε καταστεί κόμβος εμπορίας γυναικών με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση. Η νομοθεσία αυστηροποιήθηκε και τα καμπαρέ έκλεισαν. Στη συνέχεια οι σωματέμποροι έφερναν γυναίκες ως εργαζόμενες σε εστιατόρια, μέχρι που έκελισε και αυτή η πόρτα.

Το τελευταίο διάστημα με την κατάργηση της βίζας για του Ουκρανούς υπηκόους που θέλουν να επισκεφθούν χώρες της ΕΕ, τα κυκλώματα των σωματεμπόρων τις μεταφέρουν ως τουρίστριες εξασφαλίζοντας την τρίμηνη παραμονή τους. Τις «φιλοξενούν» σε σπίτια και τις διοχετεύουν σε νυκτερινά κέντρα όπου εμφανίζονται ως δήθεν πελάτισσες.
Μια τέτοια περίπτωση αποκαλύφθηκε πρόσφατα όταν η οργάνωση Stop Trafficking Now αναζητούσε σπίτι για να το χρησιμοποιήσει ως καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες. Απευθύνθηκε στην ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού που κρίθηκε κατάλληλο και ανακάλυψε ότι σε αυτό το σπίτι διέμεναν 11 γυναίκες, τις οποίες πολυτελή αυτοκίνητα μετέφεραν κάθε βράδυ σε νυκτερινό κέντρο.

Ενημερώθηκε η Αστυνομία, η οποία αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα αφού οι γυναίκες βρίσκονται νομίμως στη Κύπρο ως τουρίστριες και δεν έχουν καταγγείλει σεξουαλική εκμετάλλευση από κανέναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ