Κυπριακό

Φρούδες προσδοκίες από την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό- Οι "ρεαλιστικές λύσεις" που απαιτούνται από Ελλάδα-Κύπρο

Η Μαρία Άντζελα Χόλγκιν, νεοδιορισμένη απεσταλμένη του ΟΗΕ για την Κύπρο, υποσχέθηκε το Σάββατο να εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσει απτή πρόοδο στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οι προσδοκίες που έχει η νέα ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Η Χόλγκιν εξέφρασε επίσης την ελπίδα για την αναβίωση των ετοιμοθάνατων συνομιλιών για την επούλωση της διχόνοιας μισού αιώνα του νησιωτικού έθνους, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

Είπε ότι η εβδομαδιαία παραμονή της στην Κύπρο στοχεύει να παράγει απτά αποτελέσματα ενόψει της συνάντησης του Ιουλίου στη Γενεύη, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, μαζί με κορυφαίους εκπροσώπους από την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει από το 2017.

Τι περιλαμβάνουν τα ΜΟΕ;

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) περιλαμβάνουν συνομιλίες για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης κατά μήκος μιας ζώνης ελέγχου του ΟΗΕ μήκους 180 χιλιομέτρων (120 μιλίων) που χωρίζει τον βορρά που ελέγχεται από την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)" από τον ελληνοκυπριακό νότο, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Άλλα μέτρα που ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ συμφώνησαν να εφαρμόσουν ενώπιον του Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνάντησης του Μαρτίου στη Γενεύη περιελάμβαναν εργασίες σε φωτοβολταϊκό πάρκο εντός της νεκρής ζώνης, αποναρκοθέτηση και εργασίες αποκατάστασης σε νεκροταφεία εκατέρωθεν της διαχωρισικής γραμμής.

Η Τουρκία το 1974 επραγματοποίησε εισβολή στην Κύπρο-ΑΤΤΙΛΑΣ 1-2,  τάχα για την προστασία των Τουρκοκυπρίων στο νησί, μετά από πραξικόπημα από τους υποστηρικτές της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, που υποστηρίζονταν από τη χούντα της Αθήνας.

Μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει μια τουρκοκυπριακή διακήρυξη ανεξαρτησίας και διατηρεί περισσότερους από 35.000 στρατιώτες στο βόρειο τρίτο του νησιού.

H Χόλγκιν δήλωσε ότι ο Γκουτέρες «συνεχίζει να πιέζει» για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία και ψευδοκράτος εμμένουν στη λύση 2 κρατών

Αλλά αυτή η προοπτική αντιμετωπίζει ένα δύσκολο εμπόδιο με τη μορφή της επιμονής των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα βασίζεται σε δύο ίσα κράτη, αντί για μια ομοσπονδία που αποτελείται από ελληνόφωνες και τουρκόφωνες ζώνες που αποτέλεσαν τη βάση δεκαετιών διαπραγματεύσεων υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Ενώ η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι λένε ότι η ιδέα της ομοσπονδίας έχει πλέον χρεοκοπήσει, οι Ελληνοκύπριοι λένε ότι δεν θα συναινέσουν σε καμία συμφωνία που διαμελίζει επίσημα το νησί, επιτρέπει μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, δίνει στην Τουρκία δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης και προσφέρει στους Τουρκοκύπριους δικαίωμα βέτο σε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι, παρά τα όποια εμπόδια, ο διορισμός της Χόλγκιν δείχνει ότι ο ΟΗΕ θεωρεί την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών «απολύτως εφικτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τατάρ: "Μη βιώσιμη η κατάσταση στην Κύπρο"

Η τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο είναι μη βιώσιμη, σύμφωνα με τον Τατάρ.

Σε γραπτή δήλωση την περασμένη εβδομάδα, επέκρινε την ελληνοκυπριακή διοίκηση για τη μονομερή χρήση του τίτλου «Κυπριακή Δημοκρατία», η οποία, όπως είπε, διαταράσσει την «νόμιμη τάξη εκπροσώπησης στο νησί, εμποδίζει την τουρκική πλευρά να εκπροσωπείται στη διεθνή σκηνή και αρνείται συστηματικά τα ίσα δικαιώματα».

«Αυτή η προσέγγιση είναι αντίθετη με τους διεθνείς κανόνες», δήλωσε ο Τατάρ. «Αντανακλά μια νοοτροπία κατά μιας τάξης που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο τουρκοκυπριακός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του για να προστατεύσει το κράτος και το όραμά του παρά όλες τις αδικίες, πρόσθεσε ο Τατάρ.

«Η ΤΔΒΚ είναι ένα αξιότιμο μέλος του τουρκικού κόσμου, φορέας περιφερειακής σταθερότητας και δικαιοσύνης».

Φρούδες προσδοκίες και ρεαλιστικές λύσεις

Άποψή μας είναι πως όσο είναι ο Τατάρ στο τιμόνι της τουρκοκυπριακής Διοίκησης δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, αφού όπως και ο Ερντογάν, εμμένει στη λύση 2 κρατών στην Μεγαλόνησο.

Τυχόν ήττα του στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές στο ψευδοκράτος θα σήμανε ενδεχομένως κάποια μετατόπιση των τουρκικοπριακών θέσεων για το Κυπριακό, ωστόσο ο Ερντογάν είτε θα απέτρεπε την ήττα του παρεμβαίνοντας προεκλογικά, είτε θα παρενέβαινε μετεκλογικά  δυναμικότερα στον νέο τουρκοκύπριο Πρόεδρο.

Άρα ας μην θρέφουμε φρούδες ελπίδες από τον επικείμενο διορισμό νέου ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αφού στο ταγκό επίλυσής του χρειάζονται δύο και όχι ένας.

Ρεαλιστική λύση που θα εξωθούσε Τουρκία και τουρκοκύπριους να αλλάξουν στάση στο Κυπριακό, είναι κατά την γνώμη μας μόνο η στρατιωτική ενδυνάμωση της Μεγαλονήσου.

Σε προγενέστερο άρθρο μας με τίτλο " Η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου μεταξύ τους διαλύει τα τουρκικά σχέδια σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Συρία", εξηγούσαμε αναλυτικά τις θετικές για τον Ελληνισμό ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η τυχόν δημιουργία Κυπριακής  αεροναυτικής στρατιωτικής βάσης στην Ελλάδα,  στη νότια Κρήτη, είναι μια καλή λύση, αφού  αυτή λόγω απόστασης δεν θα ήταν ευάλωτη σε πυρά από το ψευδοκράτος ή την Τουρκία. 

Σε αυτήν θα μπορούσαν να "φιλοξενηθούν" μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία τα οποία θα πρέπει η Κύπρος ΑΜΕΣΑ να αγοράσει από τις ΗΠΑ, ή να της παραχωρηθούν από την Ελλάδα κατόπιν συμφωνίας,  η οποία να προβλέπει αντίστοιχα οικονομική συνεισφορά της Λευκωσίας  στην αγορά  νέων οπλικών συστημάτων για την άμυνά μας.

Παράλληλα η ενοποίηση της αεράμυνας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και κυριαρχία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, θα βύθιζε την "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν.

Είναι καιρός  πλέον για ανάληψη  καινοτόμων πρωτοβουλιών σε στρατιωτικό επίπεδο των τριών χωρών, που θα δίνουν το στρατηγικό-στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ