Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Απειλεί ο Τατάρ: Ή αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος ή δεν συμμετέχουμε σε διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού

Δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οποιαδήποτε συμφωνία επίλυσης του κυπριακού, που δεν προβλέπει την κυρίαρχη ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στην τουρκική διαδικτυακή εκπομπή «Yetkin Report».

Η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις γράφει σήμερα ότι κληθείς να πει τους λόγους που αντιδρά σε μια ενδεχόμενη νέα διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού, ο Τατάρ απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση στην Κύπρο από το 1974. «Εκτός από μερικά μεμονωμένα περιστατικά, κανενός δεν έσπασε η μύτη.

Για ποια κρίση μιλάνε στην Κύπρο όταν στην περιοχή δεν υπάρχει αιματοχυσία; Η συμφωνία του 1960 ήταν μια καλή συμφωνία παρά ταύτα, αλλά παραβιάστηκε πρώτα το 1963 με τις επιθέσεις των ματωμένων Χριστουγέννων και μετά το 1974 με το πραξικόπημα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε συνεργασία με τη στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η Τουρκία χρησιμοποίησε το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης που απορρέει από τη συνθήκη εγγύησης με την επιχείρηση ειρήνης για να προστατεύσει τον τουρκοκυπριακό λαό», ισχυρίστηκε, συμπληρώνοντας πως «τώρα λέμε ότι μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο από τη Συμφωνία του 1960»;

Σε ερώτηση για το σχέδιο Ανάν κι αν επιθυμία είναι να αναβιώσει ένα τέτοιο «πείραμα» για την επανένωση του νησιού, ο Ε. Τατάρ είπε ότι υπήρξε μια δυνατότητα για συμφωνία τότε και υποστήριξε ότι η ΕΕ ξεγέλασε τότε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, συνέχισε, ενέκρινε τότε το σχέδιο Ανάν, τα εμπάργκο επρόκειτο να αρθούν αλλά αυτό δεν έγινε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε, ανταμείφθηκε με την ένταξη στην ΕΕ.

«Δεν θέλουμε να ξαναπαίξουμε αυτό το παιχνίδι. Δεν συμμετέχουμε πλέον σε καμία συμφωνία που δεν προβλέπει την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν θα διαπραγματευτούμε μια συμφωνία που αγνοεί την κυριαρχική ισότητά μας. Διεκδικούμε την κυριαρχική ισότητα μας, την οποία ονομάζουμε εγγενές κεκτημένο δικαίωμα για λύση δύο κρατών».

Κληθείς να πει πώς ορίζει την διαφορά μεταξύ της κυριαρχικής και της πολιτικής ισότητας, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι η πολιτική ισότητα είναι ένα αίτημα που μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής δομής. «Η πολιτική που ακολουθούμε εδώ και τρία χρόνια είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Θέλουμε μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία στη βάση δύο κρατών όπου ο τουρκοκυπριακός και ο ελληνοκυπριακός λαός θα ζουν δίπλα-δίπλα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ