Κυπριακό

Μέγα ολίσθημα ΓΓ του ΟΗΕ υπέρ του ψευδοκράτους -Τοποθέτησε προσωπική και όχι Ειδική απεσταλμένη για το Κυπριακό-Σίγουρη η αποτυχία της

Το χθεσινό απόγευμα σημειώθηκε μια σημαντική εξέλιξη στο Κυπριακό, αφού ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τον διορισμό της Maria Angela Holguin Cuellar ως «προσωπικής  απεσταλμένης» του στην Κύπρο.

Προσωπική και όχι ειδική απεσταλμένη όρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ  για το Κυπριακό-"Πέρασε" η θέση του Τατάρ

Ωστόσο η συγκεκριμένη διατύπωση του ρόλου της Cuellar, αυτής της «προσωπικής απεσταλμένης» και όχι του «ειδικού απεσταλμένου», φαίνεται να ικανοποιεί τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς επί του θέματος.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε ζητήσει επανειλημμένα  τον διορισμό «προσωπικού απεσταλμένου» και όχι «ειδικού απεσταλμένου» ,αφού η Κυπριακή  Δημοκρατία είχε συστήσει το διορισμό του τελευταίου.

Η ανακοίνωση έγινε από την εκπρόσωπό του Stephanie Tremblay, η οποία είπε ότι ο Guterres ζήτησε από την Holguin «να αναλάβει το ρόλο μιας αποστολής καλών υπηρεσιών εκ μέρους του για να βρει κοινό έδαφος για την πορεία προς τα εμπρός για το Κυπριακό».

Η αντίδραση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Αντιδρώντας στην είδηση, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «χαιρετίζει» την εξέλιξη «με ικανοποίηση».

Πρόσθεσε ότι «παραμένει αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται με σαφή πολιτική βούληση, τόσο για την επανέναρξη των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση όσο και για την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Περιχαρής ο Τατάρ από την εξέλιξη θέτει χρονοδιάγραμμα 6μήνου εμμένοντας στις θέσεις του

Η αντίδρασή του Τατάρ  στην τοποθέτηση της  Cuellar το βράδυ της Παρασκευής ήταν πιο ζεστή από αυτή του Χριστοδουλίδη.

Είπε ότι «θα αποδεχτεί» τον διορισμό της Κουελάρ, προσθέτοντας ότι θα το πράξει «μέσα στο πλαίσιο των προηγουμένως συμφωνημένων όρων και θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με  αυτήν με κατανόηση».

Πρόσθεσε ότι είχε απαιτήσει η περίοδος εργασίας της Κουελάρ να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες και ότι «το αποκλειστικό της καθήκον θα ήταν να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, να προχωρήσει σε μια νέα και επίσημη διαδικασία».

«Μια νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, δηλαδή της κυριαρχίας του και της ισότητας του διεθνούς καθεστώτος», είπε.

Η Maria Angela Holguin Cuellar υπηρέτησε στο παρελθόν ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας καταγωγής της Κολομβίας μεταξύ 2010 και 2018 και ήταν επίσης επικεφαλής της κολομβιανής αποστολής στον ΟΗΕ και πρέσβης στη Βενεζουέλα."

Ολίσθημα του ΟΗΕ- Προδιαγεγραμμένη η αποτυχία της "προσωπικής απεσταλμένης " του Γκουτέρες για το Κυπριακό

Η αποδοχή  από τον ΓΓ του ΟΗΕ της θέσης του ηγέτη του ψευδοκράτους για τοποθέτηση "προσωπικής απεσταλμένης " και όχι "Ειδικής απεσταλμένης" για το Κυπριακό συνιστά μέγα ολίσθημα για τον ΟΗΕ, υποβαθμίζοντας την σημασία και τον ρόλο της στην επίλυση του ζητήματος.

Παράλληλα το τελεσίγραφο που αφορά την θητεία της για ένα εξάμηνο από τον Τατάρ σε συγκερασμό με την τοποθέτησή του ηγέτη του ψευδοκράτους πως  «Μια νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, δηλαδή της κυριαρχίας του και της ισότητας του διεθνούς καθεστώτος», προδιαγράφουν την αποτυχία της Maria Angela Holguin Cuellar.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει εκτίμησή μας  που διατυπώσαμε σε προγενέστερο άρθρο μας, όπου επισημαίναμε :

"Παράλληλα  ξεκίνησε η καλωδιακή διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης στα πλαίσια του Euro-Asia Interconnector, η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να  έχει έχει την "ανοχή" του Ερντογάν, που συνίστανται στο να μην  έχει πραγματοποιηθεί νωρίτερα  η οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας και Ελλάδας-Κύπρου, ούτε να  έχει επιλυθεί το Κυπριακό, αλλά και να αποκτήσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ τα F-16 BLOCK-70.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ επιθυμούν να επικρατήσει ηρεμία στην ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο, αφού  επιθυμούν το "ξεκλείδωμα" μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ασία-Αφρική και φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου(Κύπρος-Ισραήλ), στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, αλλά και συνέχιση αποστολής στρατιωτικού  υλικού των ΗΠΑ μέσω Αλεξανδρούπολης προς Ουκρανία-Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια.

Εκτίμησή μας  είναι ότι η προσέγγιση Τουρκίας-Ελλάδας που επιχειρείται έχει ως βάση την ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο, με τον καθορισμό της ενεργειακής πίτας για κάθε  χώρα, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κύπρου στα πλαίσια του γνωστού kazan-kazan των Τούρκων."

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ