Κυπριακό

Αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤS) για το ψευδοκράτος στην Κύπρο- Σε μέτρα και ενέργειες που απειλούν να προβούν οι Βρυξέλλες

Είναι ευρέως αντιληπτό ότι η ΕΕ αναλαμβάνει ολοένα και ενεργητικότερο ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, με τα σύννεφα ωστόσο να πυκνώνουν, ιδιαίτερα μετά την απίστευτη αξίωση Ερντογάν για Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Υπάρχουν πλέον πολύ σαφείς ενδείξεις ότι αυτό που εκτιμούσαμε  δύο χρόνια νωρίτερα σε άρθρο μας, για  ύπαρξη τουρκικού σχεδίου ένταξης του ψευδοκράτους στον "Οργανισμό Τουρκικών κρατών" με την ιδιότητα της χώρας παρατηρητή σε αυτόν, και στη συνέχεια για αναγνώρισή του από τα κράτη του εν λόγω Οργανισμού, έχει δρομολογηθεί από τον Ερντογάν.

Αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών  (ΟΤS) για το ψευδοκράτος στην Κύπρο

Αυτός είναι ο λόγος κατά την εκτίμησή μας , όπου Διεθνές ΜΜΕ σε άρθρο του  αναφέρεται σε δηλώσεις αξιωματούχου της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ  ο οποίος προειδοποίησε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα αντιμετωπίσουν «αρνητικές επιπτώσεις» εάν επικυρώσουν την ένταξη της Βόρειας Κύπρου ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (OTS).

Το μήνυμα ήρθε δυνατά και ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης «Ουζμπεκιστάν – Ο στρατηγικός εταίρος της ΕΕ στην Κεντρική Ασία», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γειτονίας (ENC), μια ομάδα σκέψης των Βρυξελλών. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από τον ευρωβουλευτή Ilhan Kyuchyuk, εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ουζμπεκιστάν.

Ο Dietmar Krissler, επικεφαλής του τμήματος για την Κεντρική Ασία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, είπε ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα αντιμετωπίσουν «αρνητικές επιπτώσεις» εάν υποστηρίξουν την απόφαση OTS να δεχτεί «την παράνομη οντότητα της Βόρειας Κύπρου» ως παρατηρητή στο OTS,  έναν  διακυβερνητικό   οργανισμό.

«Για την ΕΕ, οι προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας με χώρες της Κεντρικής Ασίας, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη μελλοντική τους θέση, εάν η Βόρεια Κύπρος θα γίνει ουσιαστικά παρατηρητής του OTS, ή όχι», είπε.

Έκανε τα σχόλια ως αντίδραση στην Αμάντα Πολ από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η οποία συμβούλεψε την ΕΕ να συνεργαστεί στενά στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας με την Τουρκία.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή μας με ποιον θα συνεργαστούμε», είπε ο Κρίσλερ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει «τη δική της ατζέντα» στην περιοχή.

Η απόφαση για χορήγηση καθεστώτος παρατηρητή στο ψευδοκράτος από τον (OTS)

Η απόφαση να χορηγηθεί καθεστώς παρατηρητή στη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ελήφθη ομόφωνα σε Σύνοδο Κορυφής του (OTS) στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 11 Νοεμβρίου 2022.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα διπλασίασε τις εκκλήσεις του για διεθνή αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου .

Τα μέλη της OTS είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν. Κράτη-παρατηρητές είναι το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κύπρος και η Ουγγαρία-μέλος της ΕΕ.

Παρόλο που η ουγγρική γλώσσα είναι η Φιννο-Ουγγρική και δεν ανήκει στην τουρκική οικογένεια, η Ουγγαρία έχει καθεστώς παρατηρητή στο OTS από το 2018 και σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να ενταχθεί ως πλήρες μέλος.

Ο διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η απόφαση του OTS για αναβάθμιση του καθεστώτος της Βόρειας Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του OTS ήταν «ένα ιδιαίτερο πολιτικό ζήτημα που επιδέχεται ένα από τα κράτη μέλη μας», δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κύπρος είναι διαιρεμένη από το 1974, όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο βόρειο τρίτο του νησιού ως απάντηση σε ένα πραξικόπημα που είχε σκοπό να ενώσει ολόκληρο το νησί με την Ελλάδα.

Επισήμως, ολόκληρη η επικράτεια της Κύπρου είναι έδαφος της ΕΕ από τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ένωση το 2004.

Τα Κοινοβούλια Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν δεν επικύρωσαν την απόφαση του OTS για τα κατεχόμενα

Ο Κρίσλερ εξήγησε ότι η απόφαση για τη χορήγηση καθεστώτος παρατηρητή έπρεπε να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια του Καζακστάν, του Κιργιζιστάν και του Ουζμπεκιστάν για να τεθεί σε ισχύ.

Άφησε περαιτέρω να εννοηθεί ότι η απάντηση της ΕΕ, σε περίπτωση που αγνοηθεί η ανησυχία της, θα μπορούσε να σημάνει την μη επικύρωση των συμφωνιών Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας (EPC) με χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Η αποτυχία μόνο ενός μέλους να επικυρώσει  την απόφαση μπορεί να την μπλοκάρει.

Το Καζακστάν είναι ήδη επικυρώσει την συμφωνία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει ακόμη με το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Η Euractiv ρώτησε εάν η ΕΕ αισθάνθηκε άνετα με το να έχει ένα μέλος της την Ουγγαρία,  στο OTS ενώ αυτός ο οργανισμός λαμβάνει αποφάσεις επιζήμιες για ένα άλλο μέλος της ΕΕ, την Κύπρο.

Ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν

Ο Krissler είπε ότι ως μέλος παρατηρητής, η Ουγγαρία δεν συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων OTS.«Το Αζερμπαϊτζάν προχώρησε πολύ πιο πέρα», είπε ο διπλωμάτης, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα, ο πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ υποδέχθηκε έναν εκπρόσωπο της Βόρειας Κύπρου «με πολλή μεγαλοπρέπεια, ευχαρίστηση και ευφορία».

Πρόσφατα, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, ευχαρίστησε τον Αλίεφ για τη δήλωσή του ότι η σημαία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» θα υψωθεί σε εκδηλώσεις στο Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν θα συνιστούσα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας να κάνουν το ίδιο», είπε ο Krisseler.

«Και δεν είναι επειδή η ΕΕ το λέει ή το θέλει, αλλά επειδή τα κράτη μέλη, σε αλληλεγγύη με την Κύπρο, πιθανότατα θα ακολουθούσαν αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε.

Ο Paul του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής είπε ότι η ΕΕ έκανε ένα λάθος καταρχήν αποδεχόμενος την Κύπρο ως μέλος πριν η χώρα πετύχει την επανένωση της.

Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις στη Λευκωσία ότι δεν επέδειξαν την πολιτική βούληση να λύσουν το πρόβλημα μέσω των διαδοχικών διεθνών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της «μαξιμαλιστικής τους θέσης».

«Είναι πολύ ξεκάθαρο να δούμε πού βρίσκεται η κύρια ευθύνη για την αποτυχία να έχουμε ένα ενωμένο νησί», είπε ο αναλυτής, ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ο Ερντογάν ενεργώντας βάσει σχεδίου εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, είναι πάρα πολύ πιθανό το προσεχές διάστημα να ωθήσει  το Αζερμπαϊτζάν πρωτίστως και το Καζακστάν  και Πακιστάν δευτερευόντως να προβούν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο , επιχειρώντας παράλληλα να πείσει τα κοινοβούλια Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν να επικυρώσουν το status παρατηρητή στον (OTS). 

Η ΕΕ έχει αντιληφθεί το σχέδιο Ερντογάν και τους αυξημένους κινδύνους  Διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους  και δείχνει αποφασισμένη να παρέμβει δραστικά,  αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απάντηση της, σε περίπτωση που αγνοηθεί η ανησυχία της για την Κύπρο, θα μπορούσε να σημάνει την μη επικύρωση των  συμφωνιών Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας (EPC) με χώρες της Κεντρικής Ασίας. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ