Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ καταδικάζοντας την ανανέωση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο

Η Τουρκία βάλλει κατά ριπάς για την ανανέωση της εντολής παραμονής της ειρηνευτικής δυνάμεως στην Κύπρο, αποστέλλοντας επιστολή στον ΟΗΕ, αφού ως γνωστόν έχει τα δικά της σχέδια για το νησί.   

Ο ΟΗΕ «επιμένει σε μοντέλα διευθέτησης που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει πολλές φορές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την έγκριση της παράτασης της αποστολής της ειρηνευτικής δυνάμεως στην Κύπρο.

Η ειρηνευτική δύναμη, μια από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, βρίσκεται στο νησί από το 1964.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ανανεώνεται η εντολή της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο για έναν ακόμη χρόνο, χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”, αναφέρει η ανακοίνωση των Τούρκων.

«Λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο νησί είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2023» έως τις 31 Ιανουαρίου 2024, αναφέρεται στο ψήφισμα του ΣΑ της Δευτέρας.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που κατακρίνει την κίνηση, λέγοντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας, αποκομμένο από την πραγματικότητα και αδιαφορώντας για τη βούληση της ΤΔΒΚ για διευθέτηση δύο κρατών, επιμένει σε μοντέλα διευθέτησης που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει πολλές φορές.

Αυτή η κατάσταση είναι ασυμβίβαστη με την κοινή λογική και την καλή θέληση και δείχνει ότι, αντί να προωθήσει μια πραγματική διευθέτηση στο νησί, το Συμβούλιο δεν είναι σε θέση να απελευθερωθεί από την ελληνοκυπριακή επιρροή», τονίζει η ίδια.

Το ΣΑ του ΟΗΕ ανέφερε την έλλειψη συμφωνίας που προωθεί τις πολιτικές εντάσεις και βαθαίνει την αποξένωση και των δύο κοινοτήτων, διακινδυνεύοντας μη αναστρέψιμες αλλαγές στο έδαφος και μειώνοντας τις προοπτικές διευθέτησης, για να δικαιολογήσει την κίνηση.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη ότι “αντιφάσκουν με τον εαυτό τους στην έκκληση για συνεργασία, ενώ "αγνοούν τις ρεαλιστικές, εποικοδομητικές και ειλικρινείς προτάσεις συνεργασίας που διαβίβασε ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ κ. Ερσίν Τατάρ".

«Για άλλη μια φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αγνόησε τα απάνθρωπο και παράνομο εμπάργκο που επιβλήθηκε στον τουρκοκυπριακό λαό», προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Η Άγκυρα επιθυμεί την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου με πρώτο βήμα την απόσυρση της ένοπλης δυνάμεως του ΟΗΕ, ενώ σε δεύτερη φάση στόχος θα γίνει η ελληνική ΕΛΔΥΚ.

Πάγια επιδίωξη της Τουρκίας και της ελεγχόμενης Τουρκοκυπριακής ηγεσίας είναι η αποστρατικοποίηση του νησιού ώστε σε συνδυασμό με την παράνομη μετανάστευση να πέσει στο μέλλον στα “ χέρια της Άγκυρας”, κάτι που δεν θα επιτρέψει ποτέ ο ελληνισμός σε αυτά τα εδάφη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ