Κυπριακό

Η Τουρκία θα στείλει drones στην Κύπρο ενώ δημιουργεί ειδική Task Force στο νησί για έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου

Προχθές είχαμε αναφέρει με άρθρο μας ότι Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σήμερα κατά της Ελλάδος ( έχει γίνει καθημερινή συνήθεια πλέον), αποκάλυψε το τι θα πράξει η Τουρκία και στην Κύπρο, πιθανότατα ως αντιστάθμισμα του ελληνικού σχεδίου αναβάθμισης της Κρήτης.    

Σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ, η ναυτική mega-βάση την οποία ετοιμάζει η Τουρκία στην περιοχή της Καρπασίας συνοδεύεται, από ειδική «ναυτική ομάδα ταχείας κρούσης», που θα αποτελείται από διάφορα σκάφη επιφανείας και υποβρύχια.

Όπως προστίθεται: «Από τα στοιχεία που υπάρχουν, πρόκειται για προκεχωρημένο σταθμό που θέλει να εξασφαλίσει τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της νοτιοανατολικής πτέρυγας της ‘Γαλάζιας Πατρίδας”, ενώ προβλέπεται η παρουσία και τουρκικών UCAV Kizilelma ».

Εκτός των πλοίων επιφανείας (από πυραυλακάτους ώς κορβέτες, φρεγάτες, drones θαλάσσης), στη Βάση της Καρπασίας, οι Τούρκοι προγραμματίζουν να στήσουν ραντάρ, αισθητήρες, πυραυλικά συστήματα και άλλα σύγχρονα μέσα συλλογής πληροφοριών για την επιτήρηση των θαλασσών και του εναέριου χώρου σε συνδυασμό με ήδη υπάρχοντα στην οροσειρά του Πενταδακτύλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πήγες, η τουρκική Ναυτική Βάση στην Καρπασία:

    1. Ελέγχει τον δίαυλο από το Σουέζ μέχρι την Αλεξανδρέττα με ό,τι αυτό σημαίνει, εάν λάβει κάποιος υπόψη τη σύνδεση της περιοχής με το Μπακού και τη διέλευση φυσικού αερίου ή/και με τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στη Συρία.

    2. Είναι συναφής: Α) Με την αναβάθμιση της ρωσικής Βάσης στην Ταρτούς, υπό την εξής έννοια: Συνιστά στρατηγική κίνηση που σχετίζεται με τα συριακά παράλια, διότι ενδέχεται μελλοντικά να υπάρχει απόληξη αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις αραβικές χώρες ή/και το Ιράν. Υπήρχαν τέτοιοι σχεδιασμοί πριν από τον πόλεμο στη Συρία και αποτελούσαν μιαν από τις αιτίες του. Β) Με την αναβάθμιση που θέλει να επιτύχει η Τουρκία στη νέα αρχιτεκτονική της ανατολικής Μεσογείου, ώστε να είναι σημαντικός και αναγκαίος δρων τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τη Ρωσία, με την οποία συγκατοικεί στη Συρία.

    3. Συνδέεται με τη Βάση στο Λευκόνοικο για «μη επανδρωμένα αεροσκάφη», που ανήκουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο της Τουρκίας που επεκτείνεται από τη μια προς το Αιγαίο και από την άλλη προς τη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

4. Ενισχύει τη λογική της τουρκικής λίμνης, που ξεκινά από τη Μαρμαρίδα και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα”,τονίζει η κυπριακή εφημερίδα.

Η ναυτική βάση στην Καρπασία και τα σχέδια των Τούρκων

Ως γνωστόν ετοιμάζεται η ναυτική βάση στην Καρπασία από την Τουρκία, η οποία μαζί με την  αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο, θα αποτελέσουν τις κύριες υποδομές των τουρκικών δυνάμεων για έλεγχο της κυπριακής ΑΟΖ και μέρους της Α.Μεσογείου.

Στην τουρκική ναυτική βάση θα ελλιμενίζονται ο τουρκικός στόλος Μεσογείου, ο οποίος θα έχει άμεσο στόχο την συνεχή και αδιάκοπη παρενόχληση όλων των πιθανών εξορύξεων και ενεργειακών σχεδίων όπως ο αγωγός East Med, καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ.

Η Τουρκία σκοπεύει με τον στόλο αυτό να ελέγξει τους θαλάσσιους διαύλους όχι μόνο πέριξ της Κύπρου, αλλά να επεκταθεί σε Γάζα, νότια Κρήτη και Α.Μεσόγειο.  

Εδώ και μεγάλο διάστημα συζητούνταν η κατασκευή ναυτικής στρατιωτικής βάσης στα κατεχόμενα από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία μαζί με το αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο από οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα απειλεί την ελεύθερη διέλευση όλων των “εχθρών” της Τουρκίας.

Το ορμητήριο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δίνει την δυνατότητα να αποστέλλονται ταχύτατα τουρκικά πολεμικά πλοία για συνοδεία των  γεωτρύπανων στην περιοχή, ενώ θα υποστηρίζει την  συντήρηση, και τον ανεφοδιασμό των πλοίων που θα εκτελούν καθήκοντα στην περιοχή.  

Οι προειδοποιήσεις ειδικών πολλών χωρών μας  δείχνουν ότι η Τουρκία επιδιώκει την επέκταση της στην Α.Μεσόγειο μέσω του  σχεδίου “Γαλάζια Πατρίδα”, σε μια προσπάθεια να περικυκλώσει Ελλάδα και Κύπρο από θαλάσσης, ενώ από την στεριά έχει δημιουργήσει έναν άξονα σε Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ