Κυπριακό

Νέες «Ταταρ-ιές»: Δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο χωρίς την Τουρκία

Μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να γίνει μόνο σε ένα ειρηνικό πλαίσιο που θα αντικατοπτρίζει το μέλλον και την ανεξαρτησία του ίδιου του τουρκοκυπριακού «λαού» και στη βάση της ισότητας, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Ταταρ σε διάλεξη που έδωσε στο πολυτεχνείο OSTIM της Άγκυρας, το οποίο του απένειμε και τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Κύπρο χωρίς την Τουρκία. Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικά όλα όσα έχει κάνει η Τουρκία για την Κύπρο. Όπως είπε ο τουρκικός στρατός και οι τουρκικές Κυβερνήσεις έχουν «πάντα απλώσει το χέρι τους στους Τουρκοκύπριους και αυτές είναι οι εξελίξεις, αποτελούν πηγή ζωής για αυτούς».

Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός λαός δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλός στα δεινά των «συμπατριωτών» του στην Κύπρο, ο Ε. Τατάρ είπε ότι μια λύση στην Κύπρο χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας δεν θα ήταν δυνατή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί»

Στο πλαίσιο των επαφών του στην Άγκυρα, ο Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε και με το «σύνδεσμο αγωνιστών Τουρκίας», όπου υποστήριξε πως με την «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο επιτεύχθηκε και η ανεξαρτησία τους και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη «μητέρα πατρίδα Τουρκία και στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται πάντοτε δίπλα τους. Εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι η «ειρήνη στο νησί ήλθε το 1974», υποστήριξε ότι «οι πραγματικότητες στην Κύπρο είναι ξεκάθαρες».

Πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος είναι υψίστης σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων τους στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο αγώνας που έδωσε η Τουρκική Δημοκρατία στο παρελθόν δεν μπορεί να ξεχαστεί. Ο τουρκοκυπριακός λαός συνεχίζει την αντίσταση του εμπνευσμένος από την Ανατολία. Η υπόθεση της Κύπρου είναι εθνική υπόθεση» είπε.

Κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει στόχο να μετατρέψει την Κύπρο σε «ελληνικό νησί», ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψουν αυτό και είπε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί».

«Εάν θα υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, τότε θα πρέπει να είναι στη βάση της συνεργασίας των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών που να μπορούν να ζουν πλάι πλάι. Η Τουρκική Δημοκρατία πάντοτε υπερασπιζόταν την υπόθεση της Κύπρου. Δεν θα οπισθοχωρήσουμε στο θέμα της εθνικής μας υπόθεσης» συνέχισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ