Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Ο τουρκικός στρατός απαλλοτρίωσε 145 χιλ. τετραγωνικά στην Καρπασία-Ετοιμάζει νέα ναυτική και αεροπορική βάση;

Σε νέα προκλητικά σχέδια προχωρά ο τουρκικός στρατός στα Κατεχόμενα στην Κύπρο, τα οποία μας δείχνουν  τα προεόρτια μιας μεγάλης τουρκικής ναυτικής καταρχάς βάσης στην Καρπασία με πιθανό αεροδρόμιο για την φιλοξενία οπλισμένων UAV.

Σύμφωνα με κυπριακή πηγή χθες είχαμε απόφαση του τουρκοκυπριακού ψευδο-υπουργικού συμβουλίου του κατοχικού καθεστώτος, σύμφωνα με την οποία έκταση 145 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που χαρακτηρίζεται ως βακούφικη και βρίσκεται στη χερσόνησο της Καρπασίας θα δοθεί στον κατοχικό στρατό για περίοδο 30 ετών χωρίς ενοίκιο.

Οι Τουρκοκύπριοι αποφάσισαν να παραχωρήσουν προς χρήση των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο την εν λόγω περιοχή για 30 χρόνια.

Ο χάρτης που επισυνάπτεται στην απόφαση, διαπιστώθηκε ότι αφορά περιοχή 145.000 τετραγωνικών μέτρων.
Είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι η Τουρκία επιθυμεί στρατιωτική βάση σε λιμάνι στα κατεχόμενα για την παράνομη δραστηριότητα των γεωτρύπανων της, παρουσία στολίσκου και αριθμού σμήνους μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων εξοπλισμένων με μικρούς πυραύλους αναφέρει η κυπριακή πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι ανάγκες για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στην ανατολική Μεσόγειο. Η αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή, ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει την Τουρκία σε νέες αναζητήσεις», είχε δηλώσει εδώ και μήνες Τούρκος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μάλιστα η έντονη παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή, όπως των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Γαλλίας και ειδικά οι προσπάθειές τους να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο ήταν η αιτία για την Τουρκία να κινητοποιηθεί ακόμη περισσότερο τώρα.

Ο Ερντογάν εδώ και δύο χρόνια έχει δώσει εντολή να μετατραπεί συστηματικά η κατεχόμενη πλευρά της Μεγαλονήσου, σε μια τεράστια στρατιωτική βάση με όλων των ειδών των οπλικά συστήματα, με στόχο τον έλεγχο του Νότιου Αιγαίου και της Α.Μεσογείου καθώς και των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Οι εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης θα φιλοξενούν φρεγάτες, τορπιλακάτους, κορβέτες και υποβρύχια, τα οποία «σουλατσάρουν» συνεχώς όπως 'οταν ένα τουρκικό υποβρύχιο εντοπίστηκε πρόσφατα να μετακινείται από την Αμμόχωστο προς την Κερύνεια.

Η τουρκική ναυτική βάση, φυσικά και δεν έχει σχέση  με θέματα προστασίας των Τουρκοκυπρίων αλλά με το ζήτημα των αυτοκρατορικών σχεδίων της Άγκυρας .

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες προς το παρόν, ανέφεραν ακόμα και την πιθανή μεταφορά  βαλλιστικών πυραύλων Bora-2 με βεληνεκές 300 χλμ στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, ως αντιστάθμισμα της συγκέντρωσης νατοϊκών δυνάμεων στην ίδια περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο με τους πυραύλους BORA, οι Τούρκοι θα μπορούν να απειλούν επίσης χώρες όπως το  Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και όλα τα πλοία που θα πλησιάζουν στην θαλάσσια αυτή περιοχή.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν  η Κύπρος αποτελεί και πάλι « μήλο της έριδος» για πολλούς "μνηστήρες" και κυρίως για τον υπερφίαλο Τούρκο πρόεδρο που επιζητεί ενεργειακή επάρκεια και γεωστρατηγική δίοδο στην Α.Μεσόγειο.

Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να συμμετέχει και αυτή στις εξελίξεις στην Μεγαλόνησο,  μη αφήνοντας τα «κλειδιά» ούτε στους Ισραηλινούς , ούτε στους Αμερικανούς που επιζητούν και αυτοί βάση στο νησί. Η Κύπρος ήταν, είναι και θα είναι ελληνική …για πάντα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ