Κυπριακό

"Κλείδωσε" τριμερής συνάντηση για Κυπριακό στη Ν. Υόρκη - Γκουτέρες σε Τατάρ : Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής μου

Επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στο περιθώριο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αυτό τον μήνα στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του την Πέμπτη στην Αθήνα, για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των 9 νότιων χωρών της ΕΕ (EUMED), που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως να προσδιορίσει ακριβώς την ημερομηνία.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές είχαν αναφέρει στο ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων),  ότι θα πρέπει να αναμένεται πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δίδεται με την ταυτόχρονη παρουσία Αναστασιάδη - Τατάρ στη Νέα Υόρκη, αργότερα αυτό το μήνα, και θα επιδιώξει να έχει μια κοινή συνάντηση μαζί τους για μια συζήτηση επί της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται.

Πάντως οι ίδιες πηγές σημείωσαν, την ίδια ώρα, πως επί της ουσίας δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι, αφού η τ/κ πλευρά συνεχίζει να εμμένει στην αξίωσή της για κυριαρχική ισότητα.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με την επιστολή που έστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Αυγούστου, αλλά και δια δημοσίων δηλώσεών του, έχει εκφράσει την ετοιμότητά του για μια τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ, ερωτηθείς πρόσφατα για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης, είπε πως είναι πάντα ανοικτός σε διάλογο και οποιαδήποτε ανεπίσημη συνάντηση για να εκφράσει τις θέσεις του με λεπτομέρειες.

Από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, μετά από τη Σύνοδο Κορυφής των 9 νότιων χωρών της ΕΕ (EUMED). Η σύνοδος είναι διευρυμένη με τη συμμετοχή για πρώτη φορά πέραν των χωρών της ομάδας Μed7 (Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα), της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής των νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EUMED, θα λάβουν μέρος οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων των συμμετεχόντων κρατών, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη Σύνοδο, είπε ο κ. Πελεκάνος, είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, η κατάσταση που επικρατεί σε Συρία, Λίβανο, Λιβύη και Τυνησία, το Μεταναστευτικό, οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η πολιτική της Νότιας Γειτονίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία, η κλιματική αλλαγή, καθώς και άλλα θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Πρόσθεσε ότι σε δείπνο εργασίας που θα ακολουθήσει των εργασιών της Ολομέλειας της Συνόδου, οι ηγέτες θα συζητήσουν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και θέματα που αφορούν υβριδικές απειλές.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επρόκειτο να παρακαθίσει στην Αθήνα σε δείπνο με τα μέλη της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επαφές με ξένους ηγέτες, καθώς και με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την συνάντηση τον περασμένο Απρίλιο, που είχε ο κ. Γκουτέρες με τον Ερσίν Τατάρ,  του είχε επισημάνει τα ακόλουθα:

Α. Η λύση δύο  κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του.

Β. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχτεί και

Γ. Ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ