Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Νέος γύρος προκλήσεων από Ερντογάν-Τατάρ - Tο ψευδοκράτος απορρίπτει τις συνομιλίες για τον έλεγχο του ΟΗΕ στα Βαρώσια

Με άρθρο της η DAILY SABAH αναφέρει, ότι ο Τατάρ με δηλώσεις του, αφού προήδρευσε μιας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, που οργανώθηκε με κύρια ατζέντα την εστίαση στη διαδικασία επαναλειτουργίας των Βαρωσίων, είπε ότι η «τουρκική Κύπρος απορρίπτει τις συνομιλίες για τον έλεγχό της πόλης από τον ΟΗΕ».

«Η παράκτια πόλη Varosha (Maraş), βρίσκεται εντός των συνόρων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και δεν μπορεί να μεταφερθεί στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Έρσιν Τατάρ, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην περιοχή έχουν γίνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Δηλώνοντας ότι η τουρκική πλευρά τώρα δίνει έμφαση, «στην πολιτική δύο κρατών», βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα στην Κύπρο, ο Τατάρ επεσήμανε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι επίσης μια σημαντική διάσταση αυτής της πολιτικής.

"Αυτή η νέα πολιτική και κατανόηση που επιτεύχθηκε στην Κύπρο, μετά από χρόνια διατηρείται με τη μεγάλη υποστήριξη τόσο του προέδρου, της κυβέρνησης όσο και της Τουρκίας", είπε.

Υπογραμμίζοντας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο, ειδικά μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες στην Κραν-Μοντάνα το 2017 , ο Τατάρ είπε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βλέπει την τουρκική πλευρά ως ίσες, γι 'αυτό υποστήριξαν μια λύση δύο κρατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το 3,5% των Βαρωσίων, έχει μετατραπεί από στρατιωτική σε μη στρατιωτική ζώνη. Κατά κάποιο τρόπο, ανοίγεται για διακανονισμό. Η πολιτική μας για να ανοίξει για διακανονισμό, η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, είναι σε θέση να εκδώσει αυτές τις αποφάσεις. Σε αυτή τη συνάντηση, η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας πρέπει να ενισχυθεί για να λάβει γρήγορα αυτές τις αποφάσεις. Αυτό το ίδρυμα, πρέπει να έρθει στο στάδιο της λήψης αποφάσεων. Μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα αυτή τη στιγμή. Τα έχουμε αναθεωρήσει και έχουμε δώσει οδηγίες σχετικά με αυτά, "Είπε ο Τατάρ.

Υπογραμμίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις, σχετικά με τη Βαρόσα, έχουν ληφθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είπε ακόμη: «Η Βαρόσα βρίσκεται εντός των ορίων της ΤΔΒΚ, υπάρχουν σχόλια όπως η μεταφορά ελέγχου της από τον ΟΗΕ. Δεν θα το σεβαστούμε ποτέ αυτό, δεν μας δεσμεύουν. Είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα που μας δεσμεύουν, καθώς και οι πρώην ιδιοκτήτες (της περιοχής). Για να γίνουν αυτές οι επιστροφές σε αυτούς, η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας πρέπει να εκδώσει αυτές τις αποφάσεις. "

Η πολη άνοιξε προκλητικά, εν μέρει για το κοινό, τον περασμένο Οκτώβριο, με την πρόφαση ότι  ήταν μια «πόλη -φάντασμα» από το 1974.

Εγκαταλείφθηκε μετά από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1984, που έλεγε, ότι μόνο οι αρχικοί κάτοικοί του μπορούν να επανεγκατασταθούν την πόλη.

Η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη, όσον αφορά τα Βαρώσια ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διευθέτηση, πέραν από τα όσα αναφέρονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαμηνύουν οι Βρυξέλλες. Ξεκαθαρίζουν μάλιστα, πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτή οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια από πλευράς Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως για την ΕΕ, η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου πρέπει να είναι μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα δημοψηφίσματα του 2004 και στις δύο πλευρές του νησιού, οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο του ΟΗΕ για την επίλυση των ζητημάτων του νησιού, ενώ οι Τουρκοκύπριοι το δέχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία. Η Τουρκία λέει ότι η ΕΕ, αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει πριν από την ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης για άρση του αποκλεισμού στην τουρκική Κύπρο.

Η Κύπρος ,έχει βυθιστεί σε μια μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, παρά μια σειρά διπλωματικών προσπαθειών του ΟΗΕ, για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

Έχει δει μια ειρηνευτική διαδικασία, εντός και εκτός τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του 2017 στην Ελβετία, υπό την αιγίδα των χωρών εγγυητών Τουρκίας, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα χαιρέτισε την Παρασκευή, τη δήλωση της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδικάζει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Έρσιν Τατάρ, σχετικά με το άνοιγμα της κλειστής περιοχής Βαρόσα στην Αμμόχωστο, δήλωσαν διπλωματικές. 

Μιλώντας εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας ως πρόεδρός του τον Ιούλιο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας, επιβεβαίωσε τις νέες αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων, οι οποίες καταδικάζουν ρητά αυτές τις δηλώσεις, ανέφεραν οι πηγές. 

Το συμβούλιο ζητά την ανατροπή όλων των ενεργειών, που πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 και τονίζει ότι όλες οι μονομερείς ενέργειες κατά των ψηφισμάτων του, πρέπει να αποφευχθούν ως κλιμάκωση της έντασης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...