Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Εθνικό Συμβούλιο εκτάκτως συγκάλεσε ο Αναστασιάδης: Αμερικανοί Γερουσιαστές υπέρ Κύπρου

Μετά τις σημερινές εξαγγελίες τόσο του εκπροσώπου της Άγκυρας κ. Ερσίν Τατάρ, με την έγκριση του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε μια πρώτη και άμεση αντίδραση, έδωσε οδηγίες όπως:

1. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.

2. Ο Υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3. Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

4. Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για αύριο στις 11πμ σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα. 

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Νίκο Αναστασιάδη. Θα συναντηθεί επίσης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου. 

Θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου γύρω στις 2μμ. 

 

Κορυφαίου Γερουσιαστές υπέρ Κύπρου

 

Σε μια απάντηση της προκλητικής συμπεριφοράς του Ερντογάν, κορυφαίοι Γερουσιαστές των ΗΠΑ και μέλη του Κογκρέσου, θα συγκεντρωθούν σε διαδικτυακό συνέδριο για την Κύπρο.

Οι ομιλητές στο ετήσιο συνέδριο, που διοργανώνεται από τη Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή-Δικαιοσύνη για την Κύπρο (PSEKA), περιλαμβάνουν την Πρόεδρο της Βουλής Nancy Pelosi, τον Bob Menendez και τον Gregory Meeks.

Θα παρευρεθεί επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος  θα συμμετάσχει μέσω βίντεο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την περασμένη εβδομάδα, μια διμερής ομάδα 14 γερουσιαστών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Μενεντέζ, προέτρεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιέσει τον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειές του στην Κύπρο, ιδιαίτερα για τα Βαρόσια.

«Ο Μπάιντεν, θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην τουρκική κυβέρνηση εάν οι προειδοποιήσεις δεν ισχύουν», ανέφεραν οι γερουσιαστές σε επιστολή προς τον Μπάιντεν.

"Σας παροτρύνουμε να συνεργαστείτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να καταστήσετε σαφές εκ των προτέρων, ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας να υποστηρίξει την επανεγκατάσταση ή το άνοιγμα στα Βαρόσια, θα αντιμετωπιστεί με πολυμερείς κυρώσεις", ανέφεραν.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε τον Ιούνιο ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά την επίσκεψη του Ερντογάν στην ΤΔΒΚ.

Πάνω από 25 ισχυρά μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ, θα μιλήσουν στο συνέδριο, το οποίο φέτος έχει θέμα «Ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου ενάντια στην τουρκική αδιαλλαξία».

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ