Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Ο ξένος παράγοντας προετοιμάζει το έδαφος για πιέσεις στην Λευκωσία ώστε να αποδεχθεί λύση δύο κρατών;

Η άτυπη σύνοδος κορυφής για την Κύπρο, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου, έρχεται σε μια εποχή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε οριακότατο σημείο, ενώ οι εντάσεις είναι υψηλές σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Ο στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, «θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα δύο μέρη να διαπραγματευτούν μια διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Οι Τούρκοι έρχονται στο τραπέζι με απαιτήσεις για δύο κράτη σε μια χαλαρή ομοσπονδία, και αυτό τονίζουν ότι θα το στηρίξουν μέχρι τέλους.

Η τουρκική πλευρά απαιτεί να γίνει αποδεκτή αυτή η λύση, θεωρώντας με σαφήνεια ότι αυτή είναι το μόνο υπό συζήτηση ζήτημα αυτή την περίοδο.

Αυτή η στάση όμως αποτελεί την απόλυτη απόκλιση από την τυπική διεθνή θέση, που είναι υπέρ μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διεθνής κοινότητα γενικά όμως έχει τα δικά της συμφέροντα και το μόνο που επιθυμεί είναι “ειρήνη” με κάθε κόστος, και για αυτό δεν θα διστάσει να πιέσει και πάλι την ελληνοκυπριακή πλευρά, ακόμα και για λύση δύο κρατών.

Διαδοχικές κυβερνήσεις στη Λευκωσία υποστήριξαν εδώ και δεκαετίες την ιδέα μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όχι απαραίτητα επειδή την είδαν ως ιδανική ή επιθυμητή, αλλά επειδή έγινε ευρέως αποδεκτή ως ειλικρινής και εφικτή ως έντιμο συμβιβασμό.

Δηλαδή το μοντέλο της κυπριακής δημοκρατίας του 1960, ουσιαστικά έχει καταργηθεί και ο ελληνισμός κάνει για ακόμα μια φορά πίσω, για μια λύση την οποία οι Τούρκοι ( αυτοί κάνουν κουμάντο) δεν την αποδέχονται επουδενί.

Η τουρκική πλευρά όμως “τορπιλίζει” τις συνομιλίες αφού απαιτεί απομάκρυνση από την ομοσπονδιακή λύση, και τότε μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πάει στη συνάντηση του Απριλίου με τον δικό της στόχο για μια ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς «ζώνες», όπου κάθε πολίτης θα είναι ίσος και όπου θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της αριθμητικά σημαντικής τουρκοκυπριακής μειονότητας, μαζί με τις άλλες τρεις πολύ μικρότερες μειονότητες στο νησί, δηλαδή τους Μαρωνίτες, τους Αρμενίους και τους Λατίνους.

Οι στρεβλώσεις στο πώς αντιλαμβάνεται κανείς την πολιτική ισότητα έχουν οδηγήσει σε προτάσεις που στην ουσία παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού, αψηφώντας όχι μόνο την κοινή λογική, αλλά και τις προοπτικές μιας λύσης που θα είναι λειτουργική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Μια τέτοια λύση όμως θα εξαγριώσει την Τουρκία, η οποία θα αρνηθεί καν να την εξετάσει, διότι, ακυρώνει όλα τα σχέδια της για μελλοντική υφαρπαγή ολόκληρη της νήσου.

Η όρεξη της Άγκυρας όμως έχει ανοίξει για τα καλά εδώ και μερικά χρόνια, για αυτό εκτιμάται ότι το Κυπριακό σαφώς και δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ με “συνομιλίες”.

Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TGRT παρουσίασε πρόσφατα έναν χάρτη βασισμένο στις προβλέψεις της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών Stratfor .

Απεικονίζει εδάφη που θα τεθούν υπό τουρκική επιρροή έως το 2050.

Η Startfor, σύμφωνα με αναφορές των τουρκικών μέσων, προβλέπει ότι η Τουρκία θα επεκτείνει επίσης τη σφαίρα επιρροής της στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Υπερκαυκασία, την Κεντρική Ασία, Κύπρος, καθώς και σε τμήμα της Ρωσίας.

Αυτά είναι τα πραγματικά σχέδια της Τουρκίας, και αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν παρά μόνο αν έχουμε εξελίξεις διαφορετικού τύπου στην Α.Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ